Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

II. János Pál pápa embersége címmel kiállítás nyílt

II. János Pál pápa embersége címmel gyermekrajzokból nyílt kiállítás a fővárosi Allee Bevásárlóközpontban csütörtökön.
Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára a nemzetközi kiállítás megnyitóján kiemelte, hogy a vasárnap boldoggá avatandó II. János Pál pápa személyisége messze túlnyúlik az egyházon, nemcsak azok tisztelik és néznek fel rá példaképként, akik katolikus vallásukat gyakorolják, hanem élete és üzenete mindenkihez szól: ugyanúgy a fiatalokhoz, mint a plázában megfordulókhoz.

A kiállítás helyszínéről azt mondta, hogy szerettek volna túlnyúlni az egyházi intézmények falain. A képeknek missziós értékük van - hangsúlyozta Újbuda országgyűlési képviselője, hozzátéve, hogy mellettük ismertető olvasható többek között a pápa boldoggá avatásáról.

Bíró László püspök az egykori katolikus egyházfővel kapcsolatos személyes emlékeit felidézve megállapította, hogy a pápa megmaradt embernek, és a rajzok ezt az embert mutatják be. II. János Pál a párbeszéd embere volt, senkitől nem idegenkedett, és mindenkivel szót tudott érteni - magyarázta, hozzátéve, hogy "nekünk is ez lenne a dolgunk, hogy tudjunk szót érteni egymással".

Basa Ottóné Révész Erzsébet hatvani művésztanár, a Gyermekművészetért Alapítvány alapítója 2005-ben indította el azt a kiállítás-sorozatot, amelynek keretén belül tavaly meghirdették az ötödik vándorkiállítást II. János Pál pápa embersége címmel. Az alapítványhoz összesen 700 pályamunka érkezett be a világ minden tájáról: a díjazott országok között Magyarországon kívül szerepel Románia, Szlovákia, Lengyelország, Peru és Indonézia is. Elsőként Hatvanban állították ki a 32 győztes munkát, amelyet a boldoggá avatás alkalmából már Rómába szállítottak. A Vatikáni Szentszék Magyarországi Nagykövetségének meghívására az ottani kiállítást Schmitt Pál köztársasági elnök nyitja meg május 27-én a magyar uniós elnökség programsorozatának keretében. A pályamunkák másolatait Budapesten eddig a Sándor Palotában és a Szent Margit Gimnáziumban a boldoggá avatása alkalmából rendezett ökumenikus hálaadó konferencia keretén belül tekinthették meg az érdeklődők.

A gyerekek rajzain II. János Pál pápa legjellemzőbb vonásai jelenik meg, köztük a gondoskodás, a fiatalokhoz való fordulás, a népek szeretete vagy a megbocsátás. A kiállítás május 11-ig látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az erdő az új alkotmányban is szerepel mint védendő érték

Az erdő mint kiemelten védendő érték, a termőföld, a víz és a természeti értékek megóvása mellett az… Tovább olvasom