Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Horváth Aladár: a magyar társadalom idegenként kezeli a cigányokat

A rendszerváltás utáni összes magyar kormányt felelősség terheli a gyöngyöspatai helyzet kialakulásáért Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője szerint, aki pénteken mintegy 30 fős közönség előtt tartott előadást Washington környékén élő magyaroknak a cigányság helyzetéről.

Stratégiai hibának nevezte, hogy az elmúlt két évtizedben nem határozták meg: a cigányság része-e a nemzetnek. Mint mondta, a társadalom leválasztotta magáról és idegenként kezeli a cigányokat, a jobb- és a baloldal egyaránt képtelen volt a leszakadó társadalmi rétegek integrálására, ami előkészítette a szélsőjobb előretörését. Ebben felelősnek nevezte a pártokhoz idomult roma politikusokat is. Rámutatott, hogy az EU-csatlakozás sem hozta meg a remélt társadalmi és gazdaságföldrajzi kiegyenlítődést, a külföldi beruházások nem érintették a legszegényebbeket, az iskolarendszer egyre szegregáltabb lett.

Horváth szerint a kialakult helyzetben a szélsőjobb a médiát és a társadalompolitikát is tematizálni tudta. Rámutatott, hogy a 2010-ben az MSZP kampányígéretei olykor szó szerint megegyeztek a Jobbikéval. A politikus szerint a szocialista kormányzás idején "minden botrány nélkül" át tudták telepíteni a leszakadt városi cigányságot a gettósodott vidékre.

Úgy vélekedett, a hatóságok a romagyilkosság-sorozat idején több halált is meg tudtak volna akadályozni. A politikus szerint tovább ront a cigányság helyzetén a romák szavazatainak 80 százalékával megválasztott Fidesz-kormány több intézkedése, az egykulcsos adóztatás bevezetésétől a Btk. és a szociális segélyek megszigorításán át a kötelező oktatási korhatár csökkentéséig.

Szerinte a 100 ezer állást ígérő közmunkaprogram, amelynek irányításában a rendőrség és a hadsereg is szerepet kap, valamint az új alkotmányba foglalt munkakötelezettség, együttesen egyfajta "roma munkaszolgálatot" hoz létre. Horváth Aladár, aki az SZDSZ parlamenti képviselője volt, és Medgyessy Péter miniszterelnök tanácsadója is, és aki két ízben függetlenként is megpróbált parlamenti mandátumot szerezni, jelenleg a providence-i Brown Egyetem vendégkutatója.

Olvasóink írták

 • 15. rommel 2011. június 28. 23:14
  „MAJD HA DOLGOZTOK , AKKOR KÉRHETTEK IS !
  ADDIG MEG CSÖND LEGYEN !”
 • 14. rommel 2011. június 26. 23:33
  „<moderálva>”
 • 13. vonalkód 2011. június 26. 21:39
  „Nem azzal van a baj aki büszkén viseli nevüket, dolgozik, él a társadalommal, hanem a 80 % -uk aki nem akar beilleszkedni, minden jogát ismeri és koveteli, de a javulásért semmit tenni nem akar.

  Az lehet, hogy mint más nemzet és nemzetiség mi is területet foglaltunk európában, de mi ide adót fizetünk, dolgozunk, hogy jobb legyen, hogy gyerekeinknek más jusson mint nekünk és nem az állam kasszáján élőskodünk.”
 • 12. SC 2011. június 26. 17:18
  „http://szentkoronaradio.com/files/map.jpg
  Figyelmedbe ajánlom ezt a térképet,a legnagyobb rablás volt a 19.sz. második felében...Ezt is idegenek tették.”
 • 11. SC 2011. június 26. 17:15
  „6. Yoav-Ben-Meir
  Itt csak egy idegen van,te.Mi a jó fenének írogatsz ide,te magyar gyűlölő?”
 • 10. k29680 2011. június 26. 12:30
  „6. Yoav-Ben-Meir 2011.06.26. 09:39
  Érdekes a felvetésed.....Lehet a magyarok úgy vándoroltak ide....Viszont tudunk együtt élni más nemzetekkel.Még valami ....Magyarország földrajzilag Európában található szemben egy Ázsiai országgal aki csak a hatalmának köszönhetően szerepel néhány honlapon mint európai ország.”
 • 9. blaze 2011. június 26. 12:00
  „6. Yoav-Ben-Meir

  Szintén idegen nem tudom minek szól bele...
  Igen és ha az őskorig visszamennénk időben, akkor lehet mindenhol mindenki idegen lenne. Mellesleg bárhogy is volt a magyarság őstörténete, baromség azt hinni, hogy a honfoglaláskor itt élt emberek nem olvadtak be a magyarságba.
  A cikk és a hozzászólások egyébként a mentálisan idegeneről szólnak!
  Érted, idegen?”
 • 8. öszödiböszme 2011. június 26. 10:25
  „Igen, teljesen egyet értek Csetnekyvel. Pedig valamikor a múlt század elején, a Tisza szabályozásánál a kubikus munkák jelentős részét kb. 80%-ban a cigányok végezték. Pedig elég rohadt egy munka. Szóval aki akart azt tudott is integrálódni.”
 • 7. Csetneky 2011. június 26. 10:00
  „Ez nem igaz! A magyar társadalom a bűnözőket, a dologtalan élősködőket kezeli idegenként, ugyanúgy, mint minden társadalom. Arról, hogy ezek között arányaiban feltűnően sok a cigány, vajon ki tehet? Szerintem egyértelmű!”
 • 6. Yoav-Ben-Meir 2011. június 26. 09:39
  „Blaze!!
  a MAGYAROK is IDEGENEK EUROPABAN!!
  belso-Azsia Nem Europaban van!!-(Os-Hazatok=Magna Hungaria)-”
 • 5. janika 2011. június 26. 06:18
  „Kisebbségbe kerültek a fehér újszülöttek az amerikai társadalomban
  MTI
  Nem sokára Magyarországon is be fog következni.Hisz úgy szaporodnak mint a nyulak.”
 • 4. janika 2011. június 26. 06:00
  „Miért fel lehet nézni rájuk a kiváló munkájukért? Avagy példát lehet venni a becsületességük miatt? Miért nem trüntetnek a munkahelyek ért a parlament előtt? Viktorunk megígérte nekik is. Mikor követelik?”
 • 3. blaze 2011. június 26. 00:05
  „Idegenek ők nem csak Magyarországon, hanem egész Európában.”
 • 2. knifemaster 2011. június 25. 20:37
  „Jut is eszembe,mennyibe is került nekünk ez az integrálósdi eddig?”
 • 1. knifemaster 2011. június 25. 20:36
  „A cigány társadalom nagy része meg idegenként kezeli az integrációt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szarvas Ferenc: július végéig konszolidálhatják a MÁV adósságát

Várhatóan július 31-éig kormánydöntés születik a MÁV adósságának konszolidációjáról, ami fontos előfeltétel a vasúttársaság fejlesztéseinek megvalósításához. Tovább olvasom