Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Hónapokig temetetlenül

Két, több mint harminc napja temetetlen holtat tároltak (tárolnak) a megye egy-egy intézményében – derült ki az ÁNTSZ vizsgálatából. A Kisalföld ezenkívül még egy esetről tud.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa június 30-ig vár választ a fővárosi és a megyei tiszti főorvosoktól, hogy illetékességi területük egészségügyi intézményeiben és temetői tetemtárolóiban hány holttestet tartanak harminc napnál hosszabb ideje. Lenkovics Barnabás ombudsman azután rendelte el a vizsgálatot, hogy márciusban értesült arról: az országban állítólag 500 halott esetében nem intézkedtek az előírt 30 napon belüli temetésről.

Hozzátartozók után kutattak

Több száz holttest az országban ?

A korábbi ombudsmani vizsgálatok szerint 1998-tól 2000-ig az intézmények 30 napot meghaladóan összesen 1281 holttestet tároltak az országban. Tavaly 51 holttestről érkezett jelentés, az idei vizsgálatok végeredménye június 30-a után várható, sajtóértesülések szerint 500-at meghaladó számmal.
Győr-Moson-Sopron megyében tavaly egy ilyen esetet sem regisztrált az ÁNTSZ, az ez évi utóvizsgálat során azonban kettőt is kimutatott. Az egyik egy hajléktalan, akinek hozzátartozóit hónapokig keresték, s bár megtalálták az elhunyt gyerekeit, ők mégsem vállalták a hantolás költségeit. A köztemetést így csak 70 nappal a halálozás után végezték el. A másik eset a Dunába fulladt 16 éves afgán fiúé (Kisalföld, március 3.), aki március 2-án halt meg, de még mindig nem került végső nyughelyére.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság egy hét alatt elvégezte ugyan a boncolást, de a temethetőségi engedélyt csak június 18-án adta ki. Úgy tudjuk, a napokban hantolják el a fiú holttestét.
Bár az ÁNTSZ jelentésében nem szerepel, de a Kisalföld úgy értesült, a győri Petz Aladár megyei kórházban egy születés után elhunyt csecsemőt is hónapok óta tárolnak. A kórház már felvette a kapcsolatot az önkormányzattal, de a temetésről a polgármesteri hivatalnak a családdal is egyeztetnie kell.
Az országos vizsgálat célja, hogy az egészségügyi intézményekben, illetve temetői tetemtárolókban maradt holttestek elföldelése minél előbb megtörténjen. Szankciók nincsenek, az ombudsman mindössze annyit kér a tiszti főorvosoktól: írásban hívják fel az érintett intézmény vezetőjének figyelmét a szükséges intézkedésre, a levél másolatát pedig küldjék el neki.


 


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki kapaszkodik fel a dombra ?

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom