Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Hétvégi `Balatonátcsúszás´: a vízirendészet szerint életveszélyes

Életveszélyes kezdeményezésnek tartja a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a hétvégére meghirdetett "BalatonátCsúszást".

Horváth László, a kapitányság vezetője az MTI-vel csütörtökön azt közölte: életveszélyes mutatvány, sőt "istenkísértés" a kezdeményezés, mivel az tömegeket buzdíthat arra, hogy átkeljenek a Balaton jegén. Hangsúlyozta, hogy senki, így a program szervezői sem tudhatják, milyenek a "jégviszonyok" a tó közepén, ahol a rianások, tágulások és torlódások miatt akadnak igen vékony jégrétegű, hóval takart felületek.

A kapitány leszögezte: a szervező nyilatkozataival szemben a balatoni vízirendészet az azzal együttműködő Kötél Egyesülettel nem kíván részt venni a rendezvény biztosításában, azon túlmenően, hogy a hétvégi balatoni rendezvények miatt megerősített létszámmal lesz jelen a parton.

Óva intett attól mindenkit, hogy egy felelősséget nem vállaló szervezés kapcsán (értesüléseik szerint a szervezők a verseny résztvevőivel nyilatkozatot kívánnak aláíratni arról, hogy a saját felelősségükre mennek a jégre) felkészületlenül menjen a tó - kijelölt jégpályákon kívüli - jégfelületére.

Közlése szerint sem törvény, sem rendelet nem tiltja a Balaton történő átkelést. A vonatkozó rendelet értelmében a saját felelősségére bárki a jégre mehet megfelelő látási viszonyok között ott, ahol ez nem tilos, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog. A fokozott veszély miatt azonban felelősek a szervezők is az ilyen programok lebonyolításának biztonságáért - hangsúlyozta Horváth László.

Kardos Gábor, a Badacsonytomaji Szörfklub SE vezetőségi tagja a honlapjukon arról tájékoztat, hogy február 6-án és 7-én rendezik meg az I. BalatonátCsúszást, amelynek keretében a résztvevők nekivágnak a távnak "jégszörffel, korcsolyával és minden eszközzel, amivel haladni lehet a jégen".

Hozzátette, hogy a biztonságos átkeléshez szükséges még a ködre és egyebekre felkészülve iránytű, GPS és a leginkább forralt bor.

Kardos Gábor az MTI-nek elmondta: egy hete született meg a rendezvény ötlete, azóta rengetegen megkeresték és egyre nagyobb az érdeklődés.

Az idei évet próbának tartják, de jövőre az országos turisztikai szervezettel együttműködve szeretnék a BalatonátCsúszást a Balaton-átúszáshoz hasonlóan nagyrendezvényként meghirdetni és hagyománnyá tenni.

Mint hozzátette, a versenyben külön díjazzák már az idén is a legextrémebb és a legviccesebb eszközt, amivel átkel bárki is a Balatonon. A kezdeményezés kiinduló helyszíne a badacsonylábdihegyi strand lesz.

Az ötletgazda közölte: a biztonság érdekében a jég- és az időjárási viszonyok függvényében csak az utolsó pillanatban döntenek majd arról, hogy Badacsony-Szigliget vagy Badacsony-Fonyód között teszik meg a távot oda-vissza.

Az indulás előtt be fogják járni az útvonalat. Az eddigi jelentkezések alapján lesz kite-, szörf- és jégvitorlás-csapat. Ezen kívül sífutó felszereléssel ajánlják még az átkelést, gyalogosan vagy korcsolyával egyelőre nem.

Bodó László, a Kötél Egyesület vezetője az MTI-nek elmondta: a szervezők megkeresték őket azzal, hogy biztosítsák a rendezvényt, de ők annyit vállaltak, hogy a balatoni vízirendészettel - amellyel együttműködési megállapodásuk van - együtt parti őrséget látnak el.

Ez azt jelenti, hogy a légpárnás mentőhajóval jelenleg egyedül rendelkező kaposvári szervezet (ez a jármű jégen 70-80 km/órás sebességgel tud közlekedni) a hétvégén kivonul Fonyódra, hogy közelebb legyen a programok, köztük több balatoni karnevál, jégfesztivál helyszínéhez.

Olvasóink írták

 • 3. lr 2010. február 04. 19:19
  „Nem is beszélve arról, hogy ha beszakad a jég, több ember alatt, akár alá is sodrodhatnak jópáran.
  Azokat, hogy szedik ki...
  Bármennyire is saját felelősség... szerintem itt a szervezők a gondatlan veszélyetetés ráadásul több ember ellen lekövetve... jogkörét meritik ki.

  Én is koriztam már a befagyott Balatonon. Nagyszerű élmény ha ésszel teszi valaki. Kijelölt helyen és partközelben.”
 • 2. Mankapunka 2010. február 04. 15:53
  „Jól írják: saját felelősségére mehet,megfelhívni a figyelmét,hogy a fagyos vízben 3-4 perc alatt leállhat a szíve,és a tó közepéről mire kiszednék,addigra rég halott lenne.

  Ahogy szokták riogatni az embereket a tüdőrák képeivel,hogy ne dohányozzanak,úgy ki kéne tenni képeket,hogy néz ki az aki,hullára fagyott.

  Mondjuk engedni kell,hát hogyha valaki öngyilkos akar lenni.”
 • 1. bussz 2010. február 04. 14:36
  „Elég merész egy ötlet nem mondom...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megépülhet a Tátot és környékét védő töltésrendszer

Közel kétmilliárd forint ráfordítással megépülhetnek Táton a Kenyérmezei- és Únyi-patak töltései, a… Tovább olvasom