Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Hatszázan emlékeztek Bakonybélben a nagy indiánra

Bakonybélben Cseh Tamás Petőfi utcai házánál néma főhajtással, gyertyagyújtással emlékeztek a község elhunyt díszpolgárára.

Meghalt Cseh Tamás előadóművész; a Kossuth-díjas énekest, zeneszerzőt életének 67. évében érte a halál.

Hatszázan emlékeztek Bakonybélben

Felföldi Andrea, a kegyeleti szertartás fő szervezője, elmondta: a gyászoló tömeg előtt Pallos Tibor, helybeli lakos, Cseh Tamás legkedvesebb bakonybéli barátja beszélt a "régi szép időkről", a bakonyi indiántáborokról, s hangsúlyozta, hogy Cseh Tamást "szívébe zárta a falu" az utóbbi 50 évben. A mindig szerény művésznek pedig - miként ő maga áprilisban, a díszpolgári cím átvételekor fogalmazott - "Bakonybéllel különösen szép barátság nőtt a lelkében", és mindig hűséges maradt a faluhoz - tette hozzá.

Cseh Tamás már két éve a Veszprém megyei település állandó lakosa volt - a Petőfi utca utolsó házában lakott -, s csak gyógykezelésekre utazott el a fővárosba.

Az elhunyt művész háza előtti területet virágok borítják, és rengeteg gyertyát, mécsest gyújtottak a gyászolók.

A kegyeleti szertartást követően az emberek a bakonybéli közösségi házba mentek, ahol este és éjszaka Cseh Tamással kapcsolatos filmeket vetítenek.Bereményi Géza búcsúja

"Mint egy csonkolás, olyan súlyos veszteség számomra Cseh Tamás halála, elvitte magával a már soha meg nem születő dalszövegeket" - mondta Bereményi Géza szombaton az MTI-nek.


A dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező közölte: bár már három éve tudni lehetett, hogy Cseh Tamás nagyon beteg, ezért fel volt készülve a legrosszabbra, mégis, amikor pénteken késő este értesült a haláláról, először nem hitte el.

"Két és fél évig bízott a gyógyulásban; az ő optimizmusától nem függött a dolog, határozottan úgy tudta, hogy túl lesz ezen. Mintegy fél éve azonban kiderült, hogy betegsége feltartóztathatatlan" - mondta Bereményi Géza. Cseh Tamás daganatos megbetegedés következtében hunyt el.

"Cseh Tamás távozása egy harminckilenc éves közös munka végét jelenti. Halálával elvitte magával azokat a dalszövegeket, amiket csak neki tudtam volna írni, mert ezeket ő váltotta ki belőlem személyes találkozásaink során" - fogalmazott az író. Kiemelte: Cseh Tamás nagyon jó ösztönű ember volt, ez érvényes volt a párválasztására is.

Kifejtette: közös dalaik úgy születtek, hogy Cseh Tamás lejátszotta neki a dalait gitáron és ő arra rögtönözte szövegeit. Cseh Tamás és Bereményi Géza 1970-től alkotott együtt.

"Amikor először találkoztunk, Tamás rajztanár volt, és tudtam róla, hogy gitáron kísérve énekelget angol szövegeket. Akkoriban jelent meg az első novelláskötetem, és már nagyon szerettem volna valakinek dalszöveget írni. Amikor egy társaságban egy éjszaka elkezdtünk beszélgetni, felajánlottam neki, hogy írnék neki. Másnap találkoztunk egy kölcsönlakásban, ahol lakott, és két szöveg, a Désiré és az Ócska cipő mindjárt meg is született" - emlékezett Bereményi Géza.

Mint mondta, rögtön megbeszélték, hogy odaköltözik hozzá. Másfél évig éltek lakótársként abban a lakásban és szinte minden nap írtak. Eleinte csak maguknak, aztán a barátoknak, később elterjedt a hírük és a Huszonötödik Színházban kezdetét vették Cseh Tamás estjei, Bereményi Géza összeállításában. Az első műsor a Dal nélkül címet viselte, "Tamás itt szokta meg a közönség előtti éneklést".

1974-ben jelent meg az első Cseh Tamás lemez Bereményi Géza dalszövegeivel, Másik Jánossal közös előadásban: ez volt a Levél nővéremnek. Ezt követte az Antoine és Désiré, majd évente-kétévente egy-egy újabb közös Cseh-Bereményi album. Utolsó közös munkájuk A véletlen szavai című CD volt, amely 2007-ben jelent meg.
Megjegyezte: mint ahogy egyszer egy kérdésre válaszolva Cseh Tamás sem tudta megválaszolni, mi volt a titka együttműködésüknek, ő sem tud felelni erre. Hozzátette: talán ezek a dalok meg akartak születni, az hozta össze őket.

Bereményi Géza szólt arról, hogy fog ő még dalszövegeket írni, de tudja, hogy azokat és olyanokat nem, mint Cseh Tamásnak, és ezt nem feltétlenül minőségi értelemben gondolja.

Bérczes László: sokaknak jelentett kapaszkodót

Cseh Tamás lényegéhez tartozott az a személyesség, amivel bárki felé tudott fordulni, megszólítható ember volt, nem pedig egy megközelíthetetlen sztár, sokak számára jelentett kapaszkodót - mondta Bérczes László, a Bárka Színház rendező dramaturgja, az énekes-zeneszerzőről szóló "beszélgetőkönyv" szerzője az MTI-nek.

Bérczes László a Baranyai megyei Kisharsányban, Nagyharsányban és Palkonyán zajló Ördögkatlan fesztivál igazgatója is egyben, az esemény védnöke pedig Cseh Tamás. Ezért - mint mondta -, szombaton 19 órakor mindhárom faluban Cseh Tamásért szólnak a harangok.

Bérczes Lászlót évtizedek óta tartó ismeretség, barátság fűzte Cseh Tamáshoz.

Felidézte, hogy hívására Cseh Tamás 1998-ban csatlakozott a fővárosi Bárka Színház társulatához, ahol részt vett a Mulatság című darabban, amelynek lényegi eleme a rendező megfogalmazása szerint a várakozás a muzsikára. Februárban, a bemutató 10. évfordulója alkalmából tartott előadás végén, amikor elhangzik egy zene, a darabban játszó három színész legnagyobb meglepetésére Cseh Tamás lépett elő a függöny mögül és elénekelt egy fél dalt - ennyit tudott még énekelni - emlékezett Bérczes László.

Hozzátette: péntek délután az Örödgkatlan fesztiválon is a Mulatságot játszották, öt óra körül jutottak a végére, amikor a zenének meg kell szólalnia - "akkor halt meg Tamás, amit mi akkor nem tudtunk, az ő csendje volt jelképesen ez a zene" - fogalmazott Bérczes László.

A Cseh Tamásról szóló, 2007 telén megjelent "beszélgetőkönyvről" Bérczes László kifejtette: korábban már készített ilyesmit és Cseh Tamással is készült erre, csak nem mert belefogni. Amikor azonban három éve, pont augusztusban "jött a hír, hogy tüdőrákos, tudtam, hogy ezt azonnal kezdeni kell". Így született meg a húsz beszélgetést és mintegy 130 fotót tartalmazó Cseh Tamás című kötet.

Bérczes László szerint a könyv olyan kapaszkodó lehet sok-sok embernek, mint amilyen Cseh Tamás tudott lenni a jelenlétével. Úgy vélte: attól, hogy "elköszönt tőlünk, marad a védnöke nemcsak ennek a fesztiválnak", hanem marad az a fajta emberi kapaszkodó, ami nagyon sokak számára volt életében.Eperjes Károly: "köszönöm, hogy volt nekünk"

Cseh Tamás hihetetlen szabadságot árasztott magából, "köszönöm, hogy volt nekünk" - mondta Eperjes Károly színművész, a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója az elhunyt dalszerző-énekesre emlékezve szombaton az MTI-nek.

Mint a Kossuth-díjas színművész fogalmazott, Cseh Tamás "egy gyémánt ember volt, s reménykedtünk, hogy bírja tovább a küzdelmet ez a kemény férfi, de most meghajolt Isten akarata előtt".Eperjes Károly, aki Cseh Tamás közeli barátja volt, hozzátette még: "köszönöm, hogy volt nekünk, és köszönöm azt a hihetetlen szabadságot, amit mindig árasztott magából".

Gyertyagyújtás Bakonybélen

Néma gyászmenetet tartanak az elhunyt Cseh Tamás emlékére szombat este 20 órakor Bakonybélen a falu központjától a művész házáig - közölték a szervezők az MTI-vel. Cseh Tamás csaknem ötven éve kötődött a faluhoz, amelynek áprilisban díszpolgára lett.

Cseh Tamás két éve már állandó bakonybéli lakos volt, csak gyógykezelésekre járt fel Budapestre. Ismert, hogy Cseh Tamás 1961 óta szervezete a bakonybéli erdőkbe az indiántáborokat, mert - mint egykor mondta - úgy gondolták, hogy "ha elmennek az erdőkbe, a bakonyi rengetegbe, akkor kilépnek a hazug és ideológiai szörnyűségekkel terhelt akkori világból", s olyanok lesznek, mint az indiánok: tiszták, bátrak, egyenes jelleműek és önfeláldozóak.

A Veszprém megyei település áprilisban díszpolgári címet adományozott Cseh Tamásnak, aki az elismerés átvételekor azt mondta: "Bakonybéllel egy különösen szép barátság nőtt a lelkemben és hozzá én is hűséges voltam. Ez a falu vigyázott ránk, a Jóisten áldja meg Bakonybélt és minden lakosát!"

"Ötven év alatt összenőttünk a faluval" - mondta a díszpolgári oklevél átvételekor Cseh Tamás.

Az ünnepségen a díszpolgárrá avatott művész egyik legjobb barátja, Eperjes Károly színművész ezt mondta: "Köszönöm, hogy vagy nekünk, s köszönöm azt a hihetetlen szabadságot, amit mindig árasztasz magadból".Korábban -
Meghalt Cseh Tamás

A szinhaz.hu weboldalon mindössze annyi szerepel, hogy "Cseh Tamás meghalt", az információ forrása azonban nincs megjelölve. Az oldalon közlik a művész rövid életrajzát is.

Cseh Tamás Bakonybél díszpolgára >>

Az MTI pénteken késő este többször próbálta elérni Cseh Tamás családját - sikertelenül.

Cseh Tamás 1943. január 22-én Budapesten született. Tizenhárom éves koráig a Fejér megyei Tordason élt, a középiskolát már a fővárosban végezte. A Budapesti Tanítóképző Főiskolán, az egri Tanárképző Főiskolán, majd a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ezt követően, 1967-74-ig rajzot tanított egy budapesti általános iskolában.Cseh Tamás 1970 körül kezdett dalokat írni, ebben társa Bereményi Géza író, filmrendező volt. Első lemezük 1974-ben jelent meg Levél nővéremnek címmel, ezt számos további album követte.

A művész 1974-től a 25. Színházban, majd a Várszínházban, 1982. és 1998. között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel. Önálló estjei: A dal nélkül, Antoine és Désiré, Fehér babák takarodója, Frontátvonulás, Jóslat, Új dalok, Nyugati pályaudvar, Levél nővéremnek, A telihold dalai.

Cseh Tamás több mint ezerkétszáz dal szerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak.

Az előadóművész számos filmben szerepelt, ilyen volt a Nyom nélkül, A turné, a Csinibaba, valamint a 6:3 című alkotás. A Csillagokkal táncoló Kojot című, 2006-ban megjelent mesekönyv történeteit Cseh Tamás válogatta és fordította.

Művészi munkája elismeréseként 1993-ban Liszt Ferenc-díjat, 2001-ben Kossuth-díjat kapott.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntetett művésznek idén májusban jelent meg Dal nélkül címmel egyik 1973-as estjének felvétele a Hungaroton kiadónál. Az albumra az ismert dalok mellett korábban nem hallható szerzemények is felkerültek. Budapesten 1972 és 1977 között a 25. Színházban "futott" Cseh Tamás estje, amelyeken Bereményi Géza verseit tolmácsolta az Ad Libitum együttes kíséretében.

Olvasóink írták

 • 20. ricken 2009. augusztus 11. 00:06
  „Sajnos személyesen nem ismertem. Dalaiban viszont átjött személyisége. Amikor egy barátom megmutatta a Fehér babák takarodója c. lemezt, azonnal megérintett. Számomra új hang volt, olyan dolgokról énekelt és úgy, ahogy más nem. Amikor ilyen nagy egyéniségek távoznak el, mindig eszembe jut, hogy milyen kár, hogy számukra a halál alól nem adnak felmentést!”
 • 19. MTT 2009. augusztus 10. 09:02
  „Elment, most a felhőkön ülve énekelget, - azon kevesek egyike volt, akik maradandót alkottak idelenn-”
 • 18. BeneJános 2009. augusztus 09. 00:05
  „Cseh Tamás halálára

  Köszönöm a felszakadó sóhajokat,
  arcodról ellesett zavart mosolyokat
  Dalaid részemmé váltak
  mintha együtt éltük volna őket át

  Megérkeztél már vagy úton vagy még az új világba Indián?

  Társaságban ha azt mondom A TAMÁS...
  szemek rezdüléséből látom ki ismeri a jelentést:: akarás!
  Mert mondani kell, szólni, kiáltani és fütyülni azt
  mi szavakkal el nem mondható!

  Tudtad, amikor szíved megáll, fújni fog a szél és folyik tovább a folyó

  Itt maradtak nekem a DALOK.
  Dúdolom, énekelem idézem. Tudom, így akarod.
  Százezer mérgező cigaretta és ezer gyógyító dal után.
  Hiányozni fogsz nekem a gitároddal INDIÁN!

  Szeged, 2009.08.08 9:40 Bene János”
 • 17. BeneJános 2009. augusztus 08. 23:41
  „Cseh Tamás halálára

  Köszönöm a felszakadó sóhajokat,

  arcodról ellesett zavart mosolyokat

  Dalaid részemmé váltak

  mintha együtt éltük volna ôket át

  Megérkeztél már vagy úton vagy még az új világba Indián?

  Társaságban ha azt mondom A TAMÁS...

  szemek rezdülésébôl látom ki ismeri a jelentést:: akarás!

  Mert mondani kell, szólni, kiáltani és fütyülni azt

  mi szavakkal el nem mondható!

  Tudtad, amikor szíved megáll, fújni fog a szél és folyik tovább a folyó

  Itt maradtak nekem a DALOK.

  Dúdolom, énekelem idézem. Tudom, így akarod.

  Százezer mérgezô cigaretta és ezer gyógyító dal után.

  Hiányozni fogsz nekem a gitároddal INDIÁN!

  Szeged, 2009.08.08 9:40”
 • 16. CsPeti 2009. augusztus 08. 22:00
  „Megint egy jó emberrel lett szegényebb a világ. Amit eddig kaptunk tőle, arra vigyázzunk!
  Jó vadászatot a az örök vadászmezőkön!”
 • 15. Accra 2009. augusztus 08. 21:21
  „Belőlem valaki útra vált
  Útra a jobbik részem
  Kiment belőlem, itt hagyott
  Csak úgy észrevétlen

  Félre se néztem, annyi volt
  Csak annyi volt, egy szót se szólt
  Hirtelen elment, itt hagyott
  Valaki útra vált, a jobbik részem
  (Cseh Tamás: A jobbik részem - részlet)

  http://www.youtube.com/watch?v=I_k6kKSBiRA”
 • 14. Dew 2009. augusztus 08. 19:03
  „Nem is tudok mást mit mondani. Nyugodjon békében.”
 • 13. Gjani 2009. augusztus 08. 18:53
  „Elment az utolsó magyar bárd.
  Dalaira sajnos ma nagyobb szükség van mint eddig bármikpr.
  Elment egy szabad EMBER.
  Nem felejtünk.”
 • 12. farvik 2009. augusztus 08. 18:29
  „Nagyon szerettem. Bocsánat a privát élményért, - ha észrevett, hogy ott vagyok a koncerten, mindig a szemembe nézett, és bólintott. Pedig talán egyszer beszéltünk pár szót. Velünk maradnak a dalai, de nagyon hiányozni fog. Már most hiányzik. Legyen neki jó abban a világban, ahol most van. A családjának és Gézának pedig békességet.”
 • 11. Nooormális? 2009. augusztus 08. 18:02
  „Életem legnehezebb időszakaiban mindig sokat segítettek a dalai.
  Nem régen üldögéltem azon a bizonyos bakonybéli padon, amit Ő állíttatott.
  Halálával üresebb lett a világ, de nekünk, akik szerettük Őt a szívünkben tovább él.”
 • 10. G.D 2009. augusztus 08. 16:42
  „Sokat tett a zenéért, szeretettel emlékezek rá. Na neki ennyi volt "megírva". Isten veled.”
 • 9. éaa 2009. augusztus 08. 14:21
  „"... s én fejembe nyomva apa kalapját megyek... "
  Drága Cseh Tamás, Isten veled!”
 • 8. pinquin 2009. augusztus 08. 13:22
  „Megrázó, roppant szomorú hír!
  Neki sem kegyelmezett a tüdőrák...
  Talán még ma is élne, ha nem dohányzik !
  Legyen ez tanulság minden dohányos számára...”
 • 7. Truder 2009. augusztus 08. 12:53
  „Igazi alkotót veszítettünk el.Isten áldja őt!”
 • 6. kata891 2009. augusztus 08. 12:50
  „Ez a szomorú. Elment 67 éves korában. Ellehet gondolkodni : A nyugdílykorhatár ennyi lesz. Élünk és meghalunk... Robot az élet ezért érdemes élni ?”
 • 5. RickCartman 2009. augusztus 08. 12:38
  „mennyit énekeltük a dalait--építőtáborok, kora 80-as évek...Egy igazi daltulajdonossal, egy igazi Emberrel kevesebb,van-e, lesz-e helyette valami?Félek, sosem.”
 • 4. tricse 2009. augusztus 08. 10:38
  „Egy pohár közös ital a Marika presszóban mielőtt felléptél az ifiházban....aj de rég volt!
  Nyugodj békében!”
 • 3. látó55 2009. augusztus 08. 10:09
  „Ha bármikor ránézek az órámra és az háromnegyed egyet mutat, akkor Te jutsz eszembe.

  Nyugodj békében.”
 • 2. Primax 2009. augusztus 08. 09:45
  „Igazi ember volt.
  Igazi zenész volt.
  Emlékezni fogunk rá...”
 • 1. AranyKözépút 2009. augusztus 08. 09:43
  „Nyugodjon békében, nem élt hiába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őssejtügy - Seffer: volt engedély a terápiás alkalmazásra

Állítása szerint az őssejtek terápiás felhasználására is volt engedélye Seffer Istvánnak, a… Tovább olvasom