Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Hamufelhő: vasárnapig marad a légtérzár

Szombaton sem javul a helyzet a légi közlekedésben, több európai országhoz hasonlóan Magyarországon is vasárnapig kiterjesztették az izlandi vulkánkitörés miatt korábban elrendelt repülési tilalmat.


Vasárnap délig meghosszabbította a magyarországi légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzései alapján - közölte a hatóság az MTI-vel.

A hatóság közleménye szerint a légi mentés és a kutatás-mentés számára továbbra is érvényben van a légtérzár feloldása. A repülés számukra kizárólag csak a saját kockázatelemzésük alapján lehetséges. A közlemény emlékeztet arra: az Országos Meteorológiai Szolgálattal továbbra is folyamatosan kapcsolatot tart a Légiközlekedési Igazgatóság és szükség esetén ismételten módosíthatja - feloldhatja vagy meghosszabbíthatja - a légtérzárat.

A magyar légteret pénteken este hét órától zárták le, mert péntek estére volt várható, hogy az izlandi vulkánkitöréskor keletkezett hamufelhő eléri Magyarországot. A döntést a hatóság azzal indokolta, hogy a légtérbe került hamu eltömíti a repülőgépek hajtóművét.


Szombat délután:
A légi mentés és a kutatásmentés számára viszont feloldotta a légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága szombaton 11 óra 18 perctől. A hamufelhő szombat reggelre már Magyarország egész területét lefedte.

Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa szombaton délben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hamufelhő szétterülőben van, és folyamatosan csökken a koncentrációja. Ugyanakkor a vulkáni hamu már a dél-európai országok felé is továbbterjedt. Az előrejelzések szerint a magasabb légrétegekben, 6 ezer méter fölött szombat délutánra már kitisztulhat az ég Észak- és Nyugat-Európa nagy része fölött, azonban ennél alacsonyabban még mindig nagy terület fölött lehet hamu a levegőben.

A meteorológus elmondta azt is, hogy az izlandi vulkán továbbra is működik, ontja magából a füstöt és a hamut. A most kilövellt hamufelhő azonban a jelenlegi modellezés szerint dél felé indul, és várhatóan nem jön Európa felé. A bizonytalanság azonban továbbra is fennáll. A brit hatóságok vasárnap reggelig meghosszabbították és ismét az egész ország területére kiterjesztették a korábban részlegesen már feloldott légtérzárlatot.

A legújabb hosszabbítással Angliában és Walesben a légtérzárlat helyi idő szerint "legalább" vasárnap hajnali 1 óráig - közép-európai idő szerint 2 óráig - érvényben marad. Skócia és Észak-Írország légterének nagy részében brit idő szerint pénteken 19 órakor megindulhatott a forgalom egy időre, de a NATS szombat délelőtt e két országrész légterét is újból lezárta. Vasárnap hajnalig 2 óráig zárva maradnak a németországi repülőterek is.

A legtöbb nyugat-európai repülőtéren szombaton estig tart a légtérzár.

Az Európa jelentős részét elárasztó vulkáni hamufelhő következtében néhány politikus lemaradhat az egy hete elhunyt lengyel köztársasági elnök vasárnap esedékes temetéséről. A temetésre több tucat állam- és kormányfő jelezte részvételét. Egyikük azonban máris kényetlen volt feladni ezt a tervét. Csung Un Csan dél-koreai miniszterelnök - aki 11 fős delegációval utazott volna Krakkóba - szombaton bejelentette, hogy lemondta az utazást. Kitart viszont utazási szándéka mellett az amerikai elnök. A Fehér Ház szombati közlése szerint Barack Obama repülőgépe vasárnap, 35 perccel a temetési szertartás kezdete (14 óra) előtt fog leszállni a krakkói repülőtéren. Az elnök a temetés után azonnal visszarepül az Egyesült Államokba.

A ferihegyi repülőtér kiürült szombat reggelre, mindhárom terminálon üresek a várók - mondta el Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-nek. Az utolsó repülőgép, egy Szentpétervárról Németországba tartó Lufthansa járat péntek este 7 óra előtt két perccel landolt Ferihegyen. A mintegy 130 utas egy részét szállodákban helyezték el, más részük, akik megfelelő uniós vízummal rendelkeztek, továbbutaztak szárazföldi járműveken. Egy moldáviai család várakozik a 2B terminál tranzitvárójában, nekik ugyanis nincs megfelelő vízumuk.

Áll a forgalom a sármelléki repülőtéren is, amelyet a féléves lezárás, majd bérlőváltás után éppen egy hete nyitottak meg újból. Egyelőre Hévízen maradnak azok az utasok, akik emiatt nem tudnak visszarepülni Németországba - közölte az MTI érdeklődésére a német légi járatokra szerződött utazásszervező cég, a hévízi Mutsch Ungarn Reisen.

A MÁV az igényekhez igazodva bővíti nemzetközi szolgáltatását, hogy a Budapest Airporttal egyeztetve segítsen a Budapesten maradt légi utasok továbbszállításában. A MÁV nemzetközi járatain érezhetően megnövekedett a forgalom, főleg a németországi és a prágai úti célok felé - mondta el Szabó Anett, a MÁV-START Zrt. szóvivője az MTI-nek. A nemzetközi viszonylatokban átlagosan 80-90 százalékos helykihasználtsággal közlekednek jelenleg a vonatok, ahol a kihasználtság eléri a 100 százalékot, ott a MÁV plusz kocsikkal bővíti a szerelvényeket. A szóvivő tájékoztatása szerint pontos utasforgalmi adatokat hétfőn tud majd közölni a vasúttársaság.

A budapesti nemzetközi vasúti pénztárak meghosszabbított nyitva tartással várják az utasokat a pályaudvarokon. A központi MÁV-START menetjegyiroda a belvárosban pedig a megszokottól eltérően szombaton is nyitva van, április 17-én 9-18 óráig várja az ügyfeleket.


Szombat délelőtt:
Már az egész országot lefedi a hamufelhő, azonban annyira felhígult az állaga, hogy szinte láthatatlan.

Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársának tájékoztatása szerint a legfrissebb adatok alapján várható, hogy szombat este, de legkésőbb vasárnap reggel elhagyja az országot a szennyezés. Bár a felhő nagyon felhígult, még mindig olyan állagú, hogy a légi közlekedést veszélyezteti - tette hozzá az OMSZ munkatársa.
Hajnali négy óráig a Szombathely-Nyíregyháza vonalig jutott az izlandi vulkánkitörés  miatt sodródó hamufelhő, amely szombaton 0 óra környékén érte el  Magyarországot - mondta Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai  Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-nek szombaton hajnali fél négykor.

A szakember elmondta, hogy napfelkeltekor és később, napnyugtakor is különösen szép látványban lehet részük azoknak, akik az eget szemlélik. A már jelentősen felhígult vulkáni felhőtől vöröses színt kap majd az ég. Napközben - amennyiben más felhők nem lesznek az égen - olyan látványban lesz részük az eget vizsgálóknak, mintha fátyolfelhők lennének az égen.

A hamufelhő, amelynek a legutóbbi adatok szerint 58 százaléka kéndioxid, nagyon finom por szerkezetű. A legsűrűbb része jelenleg mintegy 8 kilométeres magasságban található. Haladási iránya továbbra is dél-délkeleti. Változatlanul arra lehet számítani, hogy a vasárnap megváltozó széljárás hatására hagyja majd el végleg az ország légterét - tette hozzá az OMSZ munkatársa.

Napkelte Budapesten 2010. április 17-én. Hajnalban a Szombathely-Nyíregyháza vonalig jutott az izlandi vulkánkitörés miatt sodródó hamufelhő, amely éjfél körül érte el Magyarországot.MTI Fotó: Czimbal
Napkelte Budapesten 2010. április 17-én. Hajnalban a Szombathely-Nyíregyháza vonalig jutott az izlandi vulkánkitörés miatt sodródó hamufelhő, amely éjfél körül érte el Magyarországot. MTI Fotó: Czimbal Gyula


Kérdésre válaszolva közölte, hogy a londoni központ legfrissebb tájékoztatása is megerősítette: az izlandi vulkán, bár alacsonyabb intenzitással, de továbbra is működik, és nem tudni, hogy a kitörés mikor ér véget.

A legújabb nagy-britanniai hírek szerint szombat estig zárva marad a légtér Nagy-Britanniában az izlandi vulkánkitörés miatt. Az érvényben lévő tilalmat helyi idő szerint 19 (közép-európai idő szerint 20) óráig hosszabbították meg. Visszavonták a Skócia és Észak-Írország légterének nagy részében bevezetett átmeneti könnyítéseket is - jelentette a BBC. Az időjárási előrejelzések arra engednek következtetni, hogy a helyzet szombaton inkább rosszabbodni fog - közölte az adó.

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa az MTI megkeresésére pénteken azt mondta: Magyarországon nem jelent veszélyt az emberi szervezetre a hamufelhő, mivel a hamu a magasabb légrétegekben van, s várhatóan ott is marad. Kifejtette, hogy a Magyarország feletti rétegekben a hamu már csak apróbb szemcsékben, úgynevezett aeroszol jellegű halmazállapotban jelenik meg, így közvetlen egészségkárosító hatással nem kell számolni.

A hamufelhő miatt már csütörtökön fennakadások voltak a légi közlekedésben, pénteken pedig a felhő haladásának irányában sorban zárták le a légteret, szüntették be a légi forgalmat a kontinensen.
A magyar légteret pénteken 19 órától egy napra zárta le a Nemzeti Közlekedési Hatóság, Ferihegy nem indít és nem fogad repülőgépeket.

A nemzetközi viszonylatokban átlagosan 80-90 százalékos helykihasználtsággal közlekednek jelenleg a vonatok, ahol a kihasználtság eléri a 100 százalékot, ott a MÁV plusz kocsikkal bővíti a szerelvényeket. A szóvivő tájékoztatása szerint pontos utasforgalmi adatokat hétfőn tud majd közölni a vasúttársaság.

A budapesti nemzetközi vasúti pénztárak meghosszabbított nyitva tartással várják az utasokat a pályaudvarokon. A központi MÁV-START menetjegyiroda a megszokottól eltérően szombaton is nyitva van, április 17-én 9-18 óráig várja az ügyfeleket.

Az izlandi vulkán kitörése miatt kialakult hamufelhő már megbénította Európa jelentős részének légi közlekedését. Légtérzárat rendeltek el Nagy-Britanniában, Franciaországban, Svédországban, Norvégiában, Finnországban, Dániában, Észtországban, Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Svájcban, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában is.

Olvasóink írták

 • 12. traboca 2010. április 18. 10:41
  „egy kisrepülő éppen most repült el nádorváros felett...”
 • 11. Orfeusz 2010. április 18. 09:48
  „Vigyázat! A hamufelhőbe, akárcsak próbaképpen berepült gépek életveszélyesek lesznek! A most láthatatlan hibák tragikus szerencsétlenségeket okozhatnak a későbbi hónapokban!!!!!!!!”
 • 10. NemeszteleN 2010. április 18. 08:05
  „mc, megnéztem a videot, tényleg félelmetes, de csodás is!”
 • 9. Rbar 2010. április 18. 07:13
  „Egy barom leírta hogy hamu, onnantól kezdve minden barom követi.
  A füst, vagy hamu megnevezés ősi örökség (vagy (ökörség?), amikor még nem tudták (átlagember ma se tudja), hogy a vulkán belsejében nincs, ami égjen; ergo égéstermék sem keletkezhet. A kirobbant porfelhőben inkább van vízgőz, felizzott majd visszahűlt bazaltszilánk, meg mindenféle randa mérges gáz, csak hát ugye ennek is utána kellene nézni a cikkíróknak.
  Hamuban max tarlótűz, vagy a visontai kohó fölött repültem (legalábbis jómagam) :-D”
 • 8. Dwatson 2010. április 17. 21:23
  „A szennezettség enyhén emelkedett,azután erősen csökkent-Csernobil után.”
 • 7. info2009* 2010. április 17. 21:15
  „Eloszor is valami nem stimmel a dologban, Nyugat-Europa tobb orszagaban gyonyoru kek az eg, sut a nap, es nincs hamu - ellentetben a hiresztelesekkel. Masodszor, a Papa es Obama repulhet, csak mi nem. Angliaban a privat repulok repulnek es a hadaszat is. Valami mas oka van a legter zarnak, csak (meg) nem tudjuk, hogy mi. Valami miatt nem akarjak, hogy repuljunk, csak (meg) nem tudjuk, hogy miert. Tobb felteteles is van...”
 • 6. kivagyokén 2010. április 17. 20:58
  „A hamu a felhők fölött vannak. Ahhoz nem kell látni, hogy eltömítse a hajtóműveket. hCum.Eating.Cuckolds.13.XXX.DVDRiP.XviD-DivXfacTorya XXI.század, csúcstechnika, a természetet még mindíg nem tudták legyőzni”
 • 5. c7 2010. április 17. 14:16
  „Ez a természet! Különben nincs jegyem a "repcsire".”
 • 4. miracle 2010. április 17. 13:40
  „"ott a MÁV plusz kocsikkal bővíti a szerelvényeket. A szóvivő tájékoztatása szerint pontos utasforgalmi adatokat hétfőn tud majd közölni a vasúttársaság. "
  Majd miután meglesznek a pontos adatok, szombaton visszamenőleg megerősítik a szerelvényeket...”
 • 3. csompi1 2010. április 17. 13:13
  „Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isa, por ës homou vogymuk.”
 • 2. deadcode 2010. április 17. 13:07
  „marhára fel van fújva ez a dolog,én még felhőket se látok, full kék az ég,tűz a szokásos nap”
 • 1. mc 2010. április 17. 12:26
  „http://afterinfo.multiply.com/video/item/1250

  Látványos, félelmetes”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakadékba esett két férfi Dobogókőn, egyikük meghalt

Szakadékba esett két férfi szombaton este a dobogókői kilátóról, egyikük életét vesztette, a másik súlyos sérüléseket szenvedett. Tovább olvasom