Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Gyászos az ára a fekete ribizlinek

Katasztrófát emlegetnek elkeseredettségükben a szerecsenyi gazdák: annyira alacsony a fekete ribizli átvételi ára, hogy nem érdemes a termést a bokrokról leszedni.

Nem is nagyon kell a magyar gyümölcs, mert telített a nemzetközi piac. Jól menő ágazat volt a fekete ribizli termelése Szerecseny, Gyarmat, Gyömöre környékén pár év vel ezelőttig: a kilónkénti leadási ár korábban a 300 forintot is el érte. Aztán tavaly már csak 100 forintot kaptak érte a gazdák, idén azonban csupán 20-at kínál tak a fekete ribizli kilójáért, tudtuk meg Bolla Istvántól. Nem csoda, hogy a szerecsenyi őstermelő úgy véli, ennyiért nem érdemes a gyümölcsöt a bokorról leszedni.

Háziszörpnek marad

Két-három mázsa termést értékesíthetett volna, de nem szedi, mert a napi két-három kóla áráért minek álljon neki. Már csak elvből se teszi, inkább kétszer annyi szörpöt tesz el családja, mint szokott. Pedig a kevés nyugdíjhoz korábban jól jött a keresetkiegészítés, a ribizlipénz. Meg tudta venni belő le a tüzelőt, lecserélhette a kiörege dett mosógépet, hűtőt. Nehezen lesz meg ezután nélküle, családjának több mindenről le kell mondania. Hiába termelték meg az egyébként értékes gyümölcsöt, aminek magasabb a C-vitamin-tartalma, mint a citromnak.

Nem érdemes szedni

– Katasztrofális a helyzet. Pedig szép az idei gyümölcs, bőséges a termés, de semmiért akarták megvenni – panaszkodta id. Joó Zoltán, aki besegít a családi gazdaságba fiának. Azt is el mondta, hogy korábban három leadóhely is volt a faluban, már csak egy maradt. Ifj. Joó Zoltán hozzátette: három éve 360 fo rint volt a fekete ribizli kilója, idén hárman-négyen együtt csupán 2000 forintot ha megkeresnének a leszedésével. Még szerencse, hogy ezúttal csak pár mázsa a termés új, 2500 tőből álló ültetvényén. Jövőre viszont, amikor termőre fordul, akkor lesz számára igazán húsba vágó a kérdés. Télen mindenképpen keresnie kell más megoldást, esetleg olyan budapesti felvásárlót, aki külkereskedelemmel is foglalkozik, többet fizet.

Nyomott ajánlat

A Szerecsenyben gyümölcsát vételt megbízásból bonyolító nyugdíjastól annyit tudtunk meg, hogy a múlt héten valóban 20, 25 forintot tudott ajánlani a fekete ribizliért. Így egy mázsát alig ért el a leadott mennyiség, nem tudja, azt hova vitték.

A környékbeli nagyobb felvásárlók, feldolgozók közül többet megkerestünk, kiderült, már nem foglalkoznak fekete ribizlivel. Információink szerint a háttérben az európai túltermelés áll. A környékbeli országokban is sok gyümölcs termett, a lengyeleknél is sok a fekete ribizli és csak olcsón kel el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félszáz településnek félmilliárd forint

Az Országgyűlés Önkormányzati Bizottsága jövő hétfőn dönt az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű… Tovább olvasom