Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Felmérik a gazdák vetőmag-felhasználási szokásait

A tavaszi mezőgazdasági munkálatok előtt a gazdák és a termelők körében felmérést készít a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Magyarországon felhasznált vetőmagok minőségéről - közölte Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

A színvonalas és gazdaságos termelés alapfeltétele a kiváló minőségű, ellenőrzött körülmények között előállított, hazai termesztési feltételeknek legmegfelelőbb vetőmag - mondta a politikus, annak kapcsán, hogy a Szegeden rendezett, a "Tegyünk a sokféleségért!" című európai fórummal párhuzamosan tartott vetőmag-börzén elindította a tárca közvélemény-kutatását.

Az elmúlt évek szomorú tapasztalata, hogy a piacról lassan kiszorultak a magyar nemesítésű fajták, a hazai előállítású vetőmagok. A magok minősége ugyanakkor kívánni valót hagy maga után: a gazdafórumokon gyakran találkoznak a tárca képviselői azzal a panasszal, hogy a magok nem elég ellenállóak a betegségekre, vagy éppen nem kelnek ki.

Az okok feltárásához járul hozzá a VM által összeállított, tizenhét kérdésből álló felmérés. A kérdőívet a minisztérium eljuttatja a gazdaszervezetekhez és a falugazdász-hálózathoz, valamint elérhető lesz a szegedihez hasonló rendezvényeken és a tárca honlapján, a kormany.hu portálon is - közölte az államtitkár. A vetőmag ágazat jövőjét segítő kérdőívvel - amelyre április 20-ig várják a válaszokat – a tárca pontos, átfogó képet kíván kapni a termelők vetőmag-felhasználási szokásairól. Emellett fontos feladat a gazdák, hobbikertészek által tapasztalt, és a kérdőívek segítségével feltárt problémák megoldása is. Czerván György elmondta, amennyiben a kezdeményezés sikeres lesz, hasonló felmérését készítenek a növényvédő szerek felhasználásáról is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármas ütközés az 52-es úton - 4 sérült

Egy személy súlyosan, három könnyebben megsérült, amikor három személygépkocsi ütközött az 52-es… Tovább olvasom