Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Feljelentette Gyurcsány Ferencet és Veres Jánost a Fidesz

Feljelentést tett a Fidesz közérdekű adatokkal való visszaélés bűncselekménye miatt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter ellen a 2006-os államháztartási adatok eltitkolása kapcsán.

Balsai Istvánt, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója szerdán átadta a feljelentést a Legfőbb Ügyészség kabinetirodája vezetőjének.

Az ellenzéki politikus az ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: Gyurcsány Ferenc és Veres János folyamatosan megtévesztette a választópolgárokat, és nem tett eleget az államháztartási és költségvetési helyzetre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségnek.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a párt elnökségének keddi ülését követően jelentette be, hogy az elnökség felkérte Balsai Istvánt, hogy tegye meg a feljelentést.

Balsai István elmondta: a 2006. májusi szocialista frakcióülés egyik anyagából kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc és Veres János arról beszél, létezett egy egy példányos hivatalos irat, amely a valódi államháztartási helyzetet tükrözte, de nem akarták a választások előtt felbolygatni a közvéleményt.

A jogi igazgató emlékeztetett, hogy Áder János 2006-ban kérdést intézett a parlamentben az akkori pénzügyminiszterhez azt firtatva: miért nem kerültek az adatok nyilvánosságra. A fideszes képviselő azt a választ kapta, hogy a számok a konvergenciaprogram részét képezik, ezért nem publikusak. Az akkori fideszes feljelentés kapcsán az ügyészség nem rendelte el a nyomozást - tette hozzá.

Balsai István felidézte, a Fővárosi Ítélőtábla egy újságíró feljelentése alapján legutóbb megállapította, hogy "súlyos mértékben megsértették az adatvédelmi törvény azon rendelkezését, amely az adatok nyilvánosságra hozatalát rendeli el", és kötelezte a KSH-t, hogy tegye közzé az uniós társintézményének már megküldött adatokat.

A fideszes politikus szerint az ítélet fényében indokolt, hogy a párt új feljelentést tegyen.

Az MTI azon kérdésére, hogy az MSZP kedden a feljelentés bejelentésére úgy reagált, hogy a Fidesz összekeveri a tervszámokat a tényszámokkal, Balsai István azt mondta: "ennek elbírálása nem az MSZP dolga".

Arra a kérdésre, hogy mi a büntetési tétele ennek a bűncselekménynek, a politikus úgy reagált, hogy most nem ez a fontos kérdés, ez a nyomozóhatóság dolga, de "nem életfogytig tartó fegyházzal büntetik", egyszerűbb büntetési tétellel járó bűncselekmény.

Egy másik kérdésre Balsai István kitért arra is, hogy a "folyamatok elindultak" remélhetőleg a Fidesz kitartó munkájának is köszönhetően, mindennap letartóztatnak, meggyanúsítanak valakit, és "soha nem ellenzéki kötődésű személyeket".

A Legfőbb Ügyészségen az MTI érdeklődésére csak annyit mondtak: az ügyészség soha nem nyomoz közvetlenül, minden feljelentést - így a szerdait is - a hatáskörrel, illetékességgel rendelkező szervezethez továbbítanak.

Olvasóink írták

77 hozzászólás
 • 77. gjozsi88 2010. január 29. 17:47
  „76-ra!
  A Fidesznél elmarasztaló ítéletek vannak, mig a szociknál még csak vádemelésig, bírósági szakig jutottak ügyek! Csak erröl a jobboldali média nem tájékoztat!!!”
 • 76. Kamikatze 2010. január 29. 12:52
  „Ez szép és jó, de egy nagy baromság. Úgy látszik a Fidesz megint így akar nyerni szavazatot a parlamentben. 4 évvel ezelőtt a mocskolódó plakátjai, most meg a feljelentjük a szomszédot. Ha a rendőrség a Fidesz nyakára menne ott is ugyanúgy lennének letartóztatások, mint az MSZP-nél”
 • 75. gjozsi88 2010. január 28. 15:40
  „még annyit:
  Hogy hol néznek még hülyének a Fideszesek?
  Amikor azt mondják, hogy a költségvetés nem a valós számokat tartalmazza!!!
  Ebben igazuk is van!!!
  Az ebből levezetett kommunikációjuk az egy nagy csusztatás, de jól látjuk jó alanyok vagytok, mindent elhisztek!
  A költségvetés műfaját tekintve egy prognozis, mely egy kalkuláció!
  Ahhoz, hogy valós adatok legyenek benne az azt befolyásoló adatokat előre ismerni kellene!
  Pl: mennyi lesz a mezőgazdaságba az átlagtermés, hány nyugdijas hal meg, lesz e és milyen méretű természeti katasztrófa, mit gondol a külföldi befektető tovább viszi e az üzemet...stb!
  Ezeket a számokat nem lehet elöre tudni, ezért a költségvetésben nem valós számok szerepelnek!
  De ennek a fent felsoroltak az okai és nem a kormány!!!
  A fIDESZ KÖLTSÉGVETÉSE SEM VALÓS SZÁMOKAT TARTALMAZTAK SOHA!!!
  Csak a szocialisták nem nézték le a választóikat, (ellentétben a fidesszel, ugyanis ezzel titeket néz le) és ilyen népbutitó kampányt nem tesz!!!
  Az államháztartás és a költségvetés teljesült adatait soha senki nem vitatta, sőt a fidesz gyakran alkalmazta, érvelt ez alapján!”
 • 74. gjozsi88 2010. január 28. 15:26
  „Patriot!
  Ez nem más, mint cirkusz neked!
  A bóhoc tapsot szeretne és ti hálás publikum vagytok!!!
  Azt átlag embernek is illene tudni, hogy jogrendben, ha egy ügyben van egy jogerős elutasító határozat, akkor azt az ügyet csak új körülmény felmerülésével lehet per újrafelvétellel újra tárgyalni!
  Új körülmény nem merült fel, valószinű az ügyészség elfogja utasítani a keresetet és ti majd rázzátok az öklötöket, hogy nincs jogállam!!!
  A fidesz 2006-ban is előre ivott a medve bőrére!
  A Mádl Ferenc köztársasági elnök nem vette figyelemben a választás időpontjának kihirdetésekor, hogy az ezt megelőző pénzügy minisztériumi rendeletben szereplő közzétételi kötelezettség a két forduló közé esik!
  Eltelt a kampány és a tetemes Fidesz elöny elveszett és elkezdték támadni a minisztériumot, hogy hozza nyilvánosságra a költségvetés áprilisi adatait az első forduló elött! (a márciusi adatok közzé lettek téve, abba érdemi eltorzulás nem lehetett)
  A szocik sem hülyék!
  Hogy nem hozták elöbb nyilvánosságra, mint a határidő ez nem volt kötelességük!!
  De ti ezt is a terhükre róttátok, mert nem adták tálcán a választást!
  A szocik nem csináltak mást, mint éltek a jogukkal!
  Ez pedig nem törvénytelen!!!”
 • 73. gjozsi88 2010. január 28. 15:16
  „magzol!
  A Jobbik más lesz!"
  látjuk, mint a keszthelyi elnöke!
  Még nem is parlamenti párt, de már elözetesbe van!!!”
 • 72. magzol 2010. január 28. 11:23
  „A Jobbik más lesz! Ha nem vagyunk képesek elhinni, hogy vannak akik nem a pénzért csinálják, akkor nincs is értelme szavazni!
  A Jobbik vezetése tényleg olyanokból áll, akiknek elegük van az elmúlt 20 év mutyizásából...RENDET!
  Jobbikot!”
 • 71. Eva- 2010. január 28. 10:55
  „69-hez!

  a kettő nem volt/nem azonos, mert az egyik használ gazdag jelzőrendszert a másik nem használt.”
 • 70. akinemfél 2010. január 28. 10:43
  „Es melyik pártnak a programjában van benne,hogy lemondanak a szolgálati luxusrol ? Ha Bokros Lajos jol megszorítja az amúgy sem gazdag átlagmagyar nadrágszíját,akkor majd mosolyogva integet a legújabb,fekete,minden luxussal felszerelt szolgálati luxusautobol,amit az adofizetok fizetnek ?
  Szegény ország - szerény szolgálati auto ! Melyik pártnak van ez a programjában ? Majd Orbán vagy Vona Gábor is ilyen luxus-luxus szolgálati autobol integetnek a választokra a választások után és mondogatják,sajnos nincs pénz semmire ! Ahogyan azt ma Gyurcsány-Bajnaiék teszik. Szegény ország -
  szegény szolgálati auto,szegény iroda ! Melyik párt veszi ezt fel a programjába ?”
 • 69. Patriot 2010. január 28. 09:58
  „győrinagyi, Neked ott van a Tükör! Olvasd a szoci szennylapot, anno az is közpénzből készült és tartalmilag megegyezik a másikkal csak a szereplők mások.”
 • 68. győrinagyi 2010. január 28. 08:56
  „Egyetértek hanakkal, pl a "győri hét" c. kéthetente megjelenő közéleti magazin, melyet Győr város közigazgatási területén "ingyenesen" terjesztenek, szintén közpénzből jelenik meg. Ahhoz képest egy SZENNYLAP, a fidesz szócsöve, melyben mást sem tudnak, mint az MSZP-t és jelöltjeit döngölni a földbe. Hányinger!”
 • 67. hanak 2010. január 28. 08:47
  „Bagoly mondja verébnek.....Nemrég kértem közpénzek felhasználásával kapcsolatos adatokat a győri FIDESZES vezetésű önkormányzat INSZOL cégétől. A válasz lényege, semmi közöm hozzá mire költik a közpénzeket, mert azok felhasználását magántőkeként üzleti titoknak nyilvánították.
  Kérdéseink, és a kapott válasz beszkennelve megnézhető a http://majp.hu/download.html oldalon.
  Nekem úgy tűnik, hogy csak addig közpénz amíg fizetnünk kell, ha megkérdezzük, mire költik, már magántőke, és semmi közünk hozzá.”
 • 66. Baradlay 2010. január 27. 23:34
  „Karoba fletoval!!!!”
 • 65. Túrabakancs 2010. január 27. 22:52
  „akinemfél! /62/
  "Egész nap azon toprengek,hogy a Jobbik még soha nem konfrontálodott az MSZP nagykutyáival. Miért ?"
  Talán mert nem tekinti a Jobbik konkurenciának az MSZP-t! :)
  Egyébként a Jobbiknak inkább a liberálisokkal van baja, igaz,
  azok az MSZP-be is beszivárogtak, emiatt nem csak az SZDSZ sorait növelik. /és tették tönkre/”
 • 64. Eva- 2010. január 27. 22:51
  „a jobbik nem!akart , mert párbeszédet sem akart.

  az mszp pedig egyáltalán nem---adott kettős jelzést a jobbiknak.
  a fidesz igen.

  a kettő ég és föld az emberi humanizmust tekintve
  az emberi haladást tekintve
  az egyik megszüntette a másik építgeti a "vasfüggönyt"”
 • 63. Eva- 2010. január 27. 22:47
  „ird a könyvet!

  mert nincs annyi, amennyit itt sugallsz!

  1989-ben ezt jelentette a biankó népi felhatalmazás a nem tudni mire.
  kapitalizmusra?
  a szocializmus folytatására elit váltással

  Antall becsületes volt:
  rendszerváltást nem mert vállalni, mindig rendszerváltozást mondott.

  ezért aztán ki sem alakulhatott semmi.
  Gyurcsány tiszta vizet akart---de igen erősen akadályozták benne.

  most tudjuk merre?
  miféle gazdaság filozófia mentén.

  Mert igen nem mindegy!”
 • 62. akinemfél 2010. január 27. 22:46
  „Egész nap azon toprengek,hogy a Jobbik még soha nem konfrontálodott az MSZP nagykutyáival. Miért ?”
 • 61. AranyKözépút 2010. január 27. 22:10
  „Ez csak a jéghegy csúcsa. Most tényleg a csúcs, (GY.F), de nem ez a lényeg. Soroljam ami kiderült és nincs belőle ügy??:
  Kocsis István által eltűntetett milliárdok. Az MNV visszaélései. Ahelyett, hogy az exvezető örtönbe menne, 5 milliós végkielégitéssel távozik , menekül, mehet Hawaiira, mert ugye vezetősége idején a többi milliókat megszerezte.
  És ha lenne időm, azt hiszem egy könyvet írhatnék az igazán mocskos ügyekről, kezdve már az 1990-es évek eleji olaj botránytól.
  Itt rend és tisztesség sosem lesz.”
 • 60. Patriot 2010. január 27. 21:35
  „blabla, blabla és blabla!
  Szokásos hazugságária, ballib mocskolódással fűszerezve.”
 • 59. varpeter 2010. január 27. 21:26
  „Akárhogy is böngészem a dolgokat, olvasom a hozzászólásokat, mind-mind csak megerősít abban a véleményemben: ma Magyarország számára a rendbetétel felé vezető úton kizárólag egy alternatíva létezik - a Jobbik. S ha ezt nem ismeri fel az egyszerű állampolgár, ha elhiszi mindazt a szennyet, amit a médiumok - a kormány iránti hűségük, egyes népcsoportok iránti elkötelezett voltuk miatt - a Jobbikról naponta, óránként, minden lehetőséget megragadva (az agymosás íratlan szabályai szerint) folyamatosan igyekeznek a fejünkbe tölteni, napjaink meg vannak számlálva...
  Abszurdisztán - 2010.”
 • 58. Eva- 2010. január 27. 21:22
  „55-hoz

  arról bírósági ítélet van, hogy az adatok nyilvánosságra voltak hozva a januárban megadott kommunikációs terv szerint.
  Azt nem lehetett januárban tudni, hogy mikorra írják ki az akkori választásokat.
  a kötelező adatszolgáltatás márciusban megtörtént, de az azt követő adatszlgáltatás időpontja a két forduló közé esett.
  mi több ez is megtörtént.

  erről van jogerős bírói döntés.

  semmi bíróság adathamisítást nem talált.sehol

  amivel ma a fidesz indokol az más ügyre vonatkozik
  még időben is különbözőre.
  az az európai g yakorlatot követő eljárás alkalmazása volt az európai uniónak szóló kötelező adatszolgáltatást illetően.

  Miszerint az adatszolgáltatás egyidőben kell történjen oda is meg idehazai is---de annak meg nem volt akadálya csak kérni kellett volna
  bár az Eu-ban sehol sem ez a gyakorlat.”
77 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kollégiumban drogoztak

Hat diák kábítószerezett egy mátészalkai középiskolai kollégiumban, egyikük rosszullét miatt… Tovább olvasom