Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Feljelentést tettek Erőss Zsolték halála miatt

Nyomozás indulhat Erőss Zsolt és Kiss Péter Kancsendzöngán történt halála miatt, miután Neidenbach Ákos hegymászó feljelentést tett.
Nyomozás indulhat Erőss Zsolt és Kiss Péter Kancsendzöngán történt halála miatt, miután Neidenbach Ákos hegymászó feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen – tudta meg a Blikk.

A lap pénteki számában Merhej Raulla, a Legfőbb Ügyészség helyettes szóvivője elmondta: a Legfőbb Ügyészség július 3-án iktatta a feljelentést, amelyet foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt tettek - mondta.

Az ügyet a VI. és VII. kerületi ügyészség vizsgálja, feljelentés-kiegészítését rendeltek el.

Neidenbach Ákos, a Hegymászó balesetek című könyv szerzője szerint hibák sorozata vezetett a két sportember halálához.

"Milyen expedíció az, amelyik négyfős, abból egy fő, a vezető eleve nem megy a hegyre, mert neki nem ez a feladata?! Maradnak hárman, abból egyikük magashegyi mászásban teljesen tapasztalatlan, ráadásul sosem mászott a többiekkel, és nem is győződtek meg ebbéli képességeiről" - mondta a hegymászó, aki szerint Erőss Zsolt volt az egyetlen, aki a szükséges feltételeknek maximálisan megfelelt.

Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozat vezetője a feljelentés hírére úgy reagált: "annak, aki feljelentést tett, nincs magashegyi tapasztalata, és nem járt a Himalája közelében sem". Az expedíció hegymászásért felelős szakmai vezetője Erőss Zsolt volt, a döntéseket ő hozta meg a csapatban - tette hozzá.

Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda kijelentette: elvárja, hogy ha neki nincsenek kérdései a tragédiával kapcsolatban - és tudomása szerint Kiss Péter családjának sincsenek -, akkor másnak se legyenek.

Olvasóink írták

 • 18. gonzo 2013. július 21. 21:34
  „17.Swani,te egy nagyon okos gyerek vagy.”
 • 17. Swani 2013. július 20. 22:03
  „"Pénz beszél kutya ugat" A pénz hajtotta őket. Azt gondolták pénzt csinálnak a hegymászásból ,mikor visszatérnek.Nem számitott a saját biztonságuk vagy a családjuk.Szemük elött a hegymászásról irt könyv bevétele villogott és a TV fellépések után kapott pénz járt az eszükbe. Sajnos, az álomból rémalom let. Nem ők voltak az elsők és nem is fognak utólsók lenni kik ilyen modon akarnak meggazdagodni. Az életukkel fizettek, mert játszótérnek nézték a Himalaját.”
 • 16. HarconaMarcos 2013. július 20. 12:24
  „Persze, hogy nem kötelező felmenni a hegyre. Azért ha valaki utánanéz a pszichopata fogalmának akkor elég sok ismerős jegyet talál. Ha valaki vízszintesben próbálna társaságot szervezni ilyen halálozási aránnyal járó szórakozáshoz, akkor valószínűleg simán letartóztatnák.
  Az pedig nem jogi kategória, hogy az özvegy mit gondol. Egy közúti balesetnél sem kérdezné meg senki sem, hogy szerinte lehet-e vizsgálni hogy az ember feltűnő felelőtlensége okozott-e bajt - csak azért mert ő is meghalt.”
 • 15. sas107 2013. július 20. 07:50
  „Senki nem mondta hogy menjenek a hegyre....”
 • 14. Legs 2013. július 19. 22:32
  „13. Kukac40 2013.07.19. 19:51

  " Erős már akkor halott volt mikor felfelé ment"

  Kemény szavak ezek,de azt hiszem igazad van,Semmi sem érdekelte,vesztenivalója nem volt-legalábbis ő úgy gondolta- győzni akart bármi áron.Ennek az ára egy árva család lett.Bekerült a történelembe,bár szerintem gyerekei jobban örültek volna ha apjuk van nem csak egy lábjegyzet a világ történelmében.”
 • 13. Kukac40 2013. július 19. 19:51
  „Kérdés mire megy ki a játék? Ha hibásnak találják, akkor a biztosítási pénzek más besorolás alá esnek? Vagy mi a célja? Fel nem támadnak tőle. Kollár Lajos is lehet hibás, de ez az ő lelki ismerete. Neki mint vezetőnek le kellett volna beszélnie Pétert a csúcstámadásról. Erős már akkor halott volt mikor felfelé ment. Az expedíció elnevezése, és a valóság közti különbség miatt inkább lehetne számonkérést indítani.”
 • 12. Legs 2013. július 19. 16:59
  „Erőss Zsolt nagyon kevés folyadékot vitt magával, hogy kevesebb terhet kelljen cipelnie. A kimerült Erőss a rádión többször mondta Kollár Lajosnak, hogy nem lát. Ezt a dehidratáció és a rendkívüli hideg okozhatta, ilyenkor ugyanis lefagy az ember szaruhártyája.

  Kit is akarnak itt perelni?A Hópárduc makacs volt és önfejű.Ami történt az ő hibája.Nyugodjék békében.Hagyják békében nyugodni.”
 • 11. oxana 2013. július 19. 15:46
  „Hagyja öket mindenki békében nyugodni.”
 • 10. csikar 2013. július 19. 15:36
  „Kedves Goldmund! Ha elolvastad a feljelentő nevét is, tudod, hogy nem nepáliak.”
 • 9. csapdlecsacsi 2013. július 19. 14:54
  „még egy ügyvéd, aki celeb akar lenni....”
 • 8. kerteszb 2013. július 19. 13:48
  „Szerintem is az első hozzászólónak van igaza, mindenki a saját döntéseiért felel.”
 • 7. gonzo 2013. július 19. 13:26
  „A tények ismeretében véleményem szerint Erőss haláláért senki nem felelős,egyedül önmaga.Kiss már más eset.Az expedíció vezetője is elismerte,hogy arra nem készítették fel,magyarul nem beszéltek vele arról,hogy ebben a magasságban SENKIÉRT nem megyünk vissza,még Erőss Zsoltért sem.Az,hogy nem volt tapasztalata ilyen magasságban nem jelent lényegében semmit,nem jelenti azt,hogy nem képes véghezvinni a kitűzött tervet(fizikálisan).Mint ahogy látható is volt,a csúcstámadás sikeres volt.Kissnek,bár jócskán az ésszerű időhatáron túl érték el a csúcsot a visszaereszkedéshez is maradt ereje,míg Erőssnek nem.Ezt a fiatalt a lekiismerete és a rutintalansága vitte a halálba.Úgy érezte nem hagyhagyja ott Erősst,valószínűleg az járt a fejében,hogy örök támadásoknak lesz kitéve,ha ő lejön a társa meg nem.Az expedíció vezetője azt is mondta,hogy ha tudja mire készül Kiss(a visszamászásra)lebeszélte volna róla.Sajnos nem jelentette be a szándékát.Lehet,hogy nem is sikerült volna lebeszélni.”
 • 6. soproni 2013. július 19. 13:26
  „Neidenbach Ákos,ha egy kicsit is intelligensnek tartja magát,akkor tiszteletben tarthatná Erőss Zsolt özvegyének és Kiss Péter családjának kívánságát.”
 • 5. Goldmund 2013. július 19. 12:58
  „Egyre undorítóbb, ami ekörül a baleset körül folyik.
  Szerintem Erőss Zsolt és Kiss Péter sem kívánna senkit meghurcolni azért, mert odavesztek.

  Más: amikor olvastam, hogy "Merhej Raulla, a Legfőbb Ügyészség helyettes szóvivője", egy pillanatra elbizonytalanodtam, nem a nepáli Legfőbb Ügyészségről van-e szó. :-))))”
 • 4. Tunde24 2013. július 19. 12:03
  „Itt a két hegymászó a hibás,senki más nem vádolható!”
 • 3. piskóta 2013. július 19. 11:18
  „itt a feljelentő a hibás senki más. szabad akaratukból cselekedtek. senkinek nincs köze kritizálni őket. sajna ez történt . benne volt a pakliban.”
 • 2. Hyppolit 2013. július 19. 10:28
  „Gondolom, a papíron jelzett vezető nem akart csúcsot támadni, miután felmérte a viszonyokat. Szerintem egyedül Erőss Zsolt nem rendelkezett a szükséges feltételekkel: kellő mértékben felmérni a teljesíthetőség határait, csak fél ép lábbal nyilván az akarat ellenére is lényegesen nehezebb a mászás, saját fizikumát túlbecsülhette a 8 ezres légköri viszonyokhoz képest. Kiss Péter többször visszafordult miattta masszírozni, segíteni neki. Ezt is "elfogadta", így egy olyan fiatal mászó is, aki teljesíthette volna a célt, - a híradások alapján- értelmetlenül odaveszett..
  1-el értek egyet.”
 • 1. sünci 2013. július 19. 08:36
  „Mit kell ezt annyit ragozni? Ők vállalták,hogy felmennek, életükbe kerülhet. Ennyi! Miért kell bűnbakot keresni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvénnyel akadályoznák meg, hogy tartozzanak az állami intézmények

Törvénnyel akadályoznák meg, hogy tartozzanak az állami intézmények - írta a Blikk. Tovább olvasom