Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

''Esélyegyenlőség Éve - 2007'': konferencia Berlinben

Az "Esélyegyenlőség Éve - 2007" címmel, magyar európai parlamenti képviselők részvételével kezdődött nemzetközi tanácskozás kedden Berlinben. Az Európai Unió égisze alatt idén ez az első konferencia, amely az esélyegyenlőség témakörével foglalkozik.
Az "Esélyegyenlőség Éve - 2007" címmel, magyar európai parlamenti képviselők részvételével kezdődött nemzetközi tanácskozás kedden Berlinben. Az Európai Unió égisze alatt idén ez az első konferencia, amely az esélyegyenlőség témakörével foglalkozik. A találkozón - amelyet Vladimir Spidla, az EU szociális ügyekért felelős biztosa nyitott meg - politikusok, köztük szakminiszterek, az Európai Parlament, továbbá a civil, valamint az üzleti szféra képviselői vesznek részt. Az első napi plenáris ülést követően a tanácskozás szerdán szekciókban folytatja munkáját.

A téma időszerűségét Lévai Katalin magyar európai parlamenti képviselő az MTI-nek azzal indokolta: az uniós tagállamokban élő kisebbségek még mindig rendszeresen válnak a kirekesztés és a diszkrimináció áldozatává a foglalkoztatás, az oktatás és a hétköznapi élet valamennyi területén, s ezek felszámolására az EU 2007-ben jelentős pénzösszegeket fordít.

A korábbi magyar esélyegyenlőségi miniszter hangsúlyozta: a tanácskozás során hazai, modell értékű példák felmutatásával igyekszik hozzájárulni a napirenden szereplő problémák megoldásához. Így egyebek között szólni kíván az úgynevezett "esélyházak" tevékenységéről, melyek többek között a képzés, a foglalkoztatás területén nyújtanak segítséget a hátrányos helyzetűeknek, akik ingyenes jogsegélyszolgálatot is igénybe vehetnek.

"Alapvető gond az esélyegyenlőségért folytatott küzdelemben, hogyan hallathatják a hátrányos helyzetűek a hangjukat a médiában, miként képviselhetik közvetlenül érdekeiket a napi politikában, önkormányzatoknál, civil szervezetekben és az úgynevezett nagypolitika szintjén" - mutatott rá a magyar képviselő.

Lévai Katalin egyébként a "Hallasd a hangod - a nők szerepe a közéletben" című szekció munkáját vezeti, míg a "Számoljuk fel a rossz beidegződéseket és előítéleteket" témakörrel foglalkozó szekció munkájában Gurmai Zita, az Európai Parlament esélyegyenlőségi bizottságának alelnöke vesz részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös európai harci alakulat

Közös európai harci alakulat felállításának tervében állapodtak meg szombaton a visegrádi országok… Tovább olvasom