Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Enyhítenék a dohányzást korlátozó törvényt a balatoni vendéglátósok

A nemdohányzók védelmére hozott törvény enyhítését kezdeményezik a dél-balatoni kiskereskedők és vendéglátósok.
A nemdohányzók védelmére hozott törvény enyhítését kezdeményezik a dél-balatoni kiskereskedők és vendéglátósok.

A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének (KISOSZ) turisztikai szezonnyitó fórumán szerdán, Balatonszárszón felszólaló kisvállalkozók életszerűtlennek, és a nyugati gyakorlattól eltérőnek tartják azt a rendelkezést, amely szerint dohányozni csak az üzletek bejáratától 5 méterre lehet. Túl magasnak tartják a büntetést, amely extrém esetben kétmillió forintra is rúghat, ez pedig véleményük szerint tönkre tehet egy-egy vállalkozást.

Móring József Attila (KDNP) a rendezvényen résztvevő somogyi országgyűlési képviselő vállalta, hogy közreműködik a nem dohányzók védelméről szólón törvény módosításának kezdeményezésében.

A közel száz vállalkozó részvételével megtartott balatoni fórumon Kertész Rezső, a KISOSZ ügyvezető társelnöke beszámolt arról, hogy a Somogyban található 14 dél-balatoni településen az elmúlt öt évben 25 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek, és 8 százalékkal a vendéglátó egységek száma. Vannak, akik még nem zártak be, de kényszerből már szüneteltetik vállalkozásukat.

A csökkenő üzletszám ellenére hiány mutatkozik szakképzett munkaerőből, hiszen a vendéglátóipari szakmunkások már az elmúlt években Nyugaton vállaltak munkát. Korábban legalább a szezonra visszatértek, de manapság már ez is egyre kevésbé jellemző - fogalmazott a szervezet vezetője.

A vállalkozók sérelmezték azt is, hogy nem tudnak SZÉP-kártya elfogadóhelyekké válni, mivel a bankok a kevés rendelkezésre álló készülék miatt nem hajlandóak kihelyezni hat hónapnál rövidebb ideig nyitva tartó egységekbe mobil elfogadó terminált, 110 ezer forint pedig aránytalanul magas költség a készülék megvásárlására.

Az Erzsébet utalvánnyal kapcsolatban azt szeretnék elérni a KISOSZ tagjai, hogy ne kerüljenek hátrányba a jutalékfizetési kedvezményt kapó áruházláncokhoz képest, és kaphassanak ők is 3 százalékos kedvezményt a kártya forgalma után fizetendő jelenlegi, 6 százalék plusz áfát kitevő költségekből.

A dél-balatoni kiskereskedők és vendéglátósok kezdeményezni kívánják azt is, hogy tartós rossz idő, vagyis "időjárás-kár" esetén - az agrárvállalkozókhoz hasonlóan - őket is megillesse bizonyos kártérítés, hiszen három viharos főszezoni hétvége már több kisvállalkozást veszteségessé tehet.

A KISOSZ országgyűlési képviselőkhöz és az illetékes államigazgatási szervezetekhez fordul azzal a kéréssel is, hogy állami ösztönzővel csökkentsék a kis üzletek szezonális alkalmazottainak járulékát, hogy az üzletek felvehessenek újabb dolgozókat.

Olvasóink írták

 • 13. BJ.MÓVÁR 2012. június 08. 01:08
  „Milyen "jogállam" az olyan,ahol nem lehet nyitni dohányzó presszót,vagy kocsmát?? Akinek nem tetszik nem kötelező bemenni,vagy egyszerűen a nemdohányzókat kell kitiltani!! Ez így lenne logikus,meg becsületes! Csak hát a FIDESZ nem erről híres!!”
 • 12. RickCartman 2012. június 07. 22:34
  „8. Bo9903 2012.06.07. 14:22
  Csak próbát kéne valahogy tenni, egymás mellett nyitni egy nemdohányzó és dohányzó sörözőt, vagy kávézót teljesen mindegy. Kiderülne, hogy melyik bolt "megy" jobban"

  Abszolút jó ötlet! Azért nem merik megcsinálni, mert rögtön kiderülne, hogy ez a dohányzásellenes hisztéria egy nagy maszlag, gumicsont népnek, egy újabb figyelemelterelés. Rögtön egy újabb "remek" kormányzati döntésről derülne ki, hogy teljesen elvetélt, nem merik megcsinálni, mert ezt a "kisember" is megértené, és attól, az igazságtól meg félnek, mint ördög a tömjénfüsttől :-)”
 • 11. anuvuk 2012. június 07. 20:59
  „Egyáltalán nem kell, nem szabad puhítani a dohányzás ellenes rendeleten !!!!!!!!!!!”
 • 10. xverax 2012. június 07. 17:07
  „8.: nem lehet ilyen próba, mert a sok hisztis gyökér tuti hogy
  éppen a dohányzó sörözőbe akar betérni, hiába van mellette
  egy ugyanolyan nem dohányzó is. Ez az emberi bal<moderálva>ság...”
 • 9. borsmenta 2012. június 07. 14:24
  „Balatoni vendéglátás... nevezzük inkább folyamatos rablási kisérletnek.

  Sarkítva: ha nagyobb városba megy az ember, akkor órákat kell gyalogolni a partig. Ha kisebb helyre, akkor nem lehet élelmiszert vásárolni, 20 km-es körzetben nincs gyógyszertár, orvos, eső esetén semmilyen program nincs, tömegközlekedésről nem is lehet álmodni. Az éttermek, fagyizók drágák, az ételek minősége pocsék, a kiszolgálás udvariatlan és lassú.

  Emelett a vendéglátósok évtizedek óta ugyanazt a nótát fújják: nem éri meg. Érdekes, mégis évről évre ott vannak egymás nyakában, megegyeznek a magas árakban, gyakorlatilag nem fordul elő, hogy ne akarnák becsapni a nyaralókat.

  (Tisztelet a kivételnek. Ritkán találkozni velük.)”
 • 8. Bo9903 2012. június 07. 14:22
  „Csak próbát kéne valahogy tenni, egymás mellett nyitni egy nemdohányzó és dohányzó sörözőt, vagy kávézót teljesen mindegy. Kiderülne, hogy melyik bolt "megy" jobban. Érdekes a dohányzáselleneseket a szmog sehol nem zavarja, mert pl. Győr Belvárosa olyan büdös, hogy alig lehet kibírni, a Szt. István útról már nem is beszélve, meg nagyon sok a régi csotrogány - buszban is - ami okádja a füstöt. Vannak olyan buszok is, amelyeket már nem engednek pont ez miatt közlekedni Németo.-ban, meg Ausztriában, ide megveszik bagóért, és természetesen senkit nem zavar. Speciel engem jobban zavar a szmog okozta bűz, mint a cigifüst. És a globális felmelegedés, meg az üvegházhatás nem pont a cigifüsttől van... na mindegy, én is elszívok egy cigit, csatlakozom bojtárhoz :D”
 • 7. bojtár 2012. június 07. 11:57
  „na megyek elszívok egy cigit”
 • 6. Bob30 2012. június 07. 10:37
  „Én is szigorítanám a törvényt,megérdemelnék! A kártérítést meg felejtsék el,ha nem tudnak jó forgalmat produkálni,akkor gondolkozzanak el azon,hogy mit kéne máshogy csinálni!”
 • 5. Griffin 2012. június 07. 09:51
  „3.pozdorja
  mégis, mit szigorítanál rajta?
  még szerencse, hogy nem vagy kormánypárti képviselő....:-)”
 • 4. apokalipszis 2012. június 07. 08:32
  „Nyaf-nyaf.Esetleg,ha annyira rossz nekik elmehetnének 3 műszakba a gyárba.”
 • 3. pozdorja 2012. június 07. 08:17
  „Én meg szigorítanám a dohányosokra vonatkozó rendelkezéseket.
  Sajnálom őket hogy most nem jön össze évente az új autóra való pénzük három havi munkából. Akinek nem éri meg az úgyis abbahagyja.”
 • 2. Lobbo71 2012. június 07. 06:30
  „"időjárás-kár" esetén - az agrárvállalkozókhoz hasonlóan - őket is megillesse bizonyos kártérítés"

  Idáig olvastam, itt elküldtem az összeset az anyjába. Menjenek ez agrárvállalkozónak, ha annyira irigylik és annyira rossz balatoni vállalkozónak lenni.”
 • 1. pamutzokni 2012. június 07. 06:07
  „"A vállalkozók sérelmezték azt is, hogy nem tudnak SZÉP-kártya elfogadóhelyekké válni, mivel a bankok a kevés rendelkezésre álló készülék miatt nem hajlandóak kihelyezni hat hónapnál rövidebb ideig nyitva tartó egységekbe mobil elfogadó terminált, 110 ezer forint pedig aránytalanul magas költség a készülék megvásárlására. "

  Hogy mi az anyátok van? HÁROMEZER FORINTBÓL tudtok mobilnetezni és jééééééééééééééééééé, tudtok fizettetni neten...
  Meg esőkár....aha, na nézzük csak meg kit hány órára jelentettetek be?....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

120 millió forint értékű kábítószerfogás Budapesten

Hét embert fogtak el és 58 kilogrammnyi marihuánát foglaltak le a rendőrök egy múlt heti akció… Tovább olvasom