Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Eltérő állásponton Orbán és a Jobbik a Magyar Gárdáról

Orbán Viktor szerint nem lehet eltűrni, hogy félkatonai szervezetek a törvényen kívül akarjanak igazságot szolgáltatni.
A miniszterelnök ezt azután mondta, hogy csütörtökön részt vett a Jobbik parlamenti frakciójának ülésén. Mint sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, véleménykülönbség van közte és a Jobbik között a Magyar Gárda helyzetét illetően.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, ahogyan a nemzeti együttműködés rendszerében "nem hagyjuk büntetlenül a tyúklopást sem, azt sem tűrhetjük el, hogy félkatonai szervezetek a törvényen kívül akarjanak igazságot szolgáltatni, vagy hogy országgyűlési képviselők semmibe vegyék a magyar bíróságot és annak határozatait".

"A magam részéről nem járulok hozzá ahhoz, hogy kimasírozzunk a civilizációból" - idézte a Jobbik-frakció ülésén elmondott szavait a kormányfő.

Tájékoztatása szerint a jobbikos képviselők elmondták, hogy ők másképpen látják az elmúlt néhány hónap politikai történéseit, és másképpen látják a saját maguk, valamint a Magyar Gárda helyzetét is. A véleménykülönbség a beszélgetés végén is fennmaradt - tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő kérdésre kijelentette: a beszélgetés nagy részét a gárdaügy vitte el. "Nem egyszerűen a gárda mint félkatonai szervezet kérdéséről van szó - ez önmagában is egy súlyos gond -, hanem arról gondolkodásmódról, ami mögötte meghúzódik" - hívta fel a figyelmet.

Aláhúzta, hogy ami a rend helyett a rendetlenség irányába mutat, azt nem tudja elfogadni, majd hozzátette, hogy a Magyar Gárda maga is nem a rend, hanem a rend nélküliség oldalára sodorja Magyarországot. Kijelentette: sosem fogja elfogadni, hogy olyan szervezetek létezzenek az országban, amelyek az állam rendfenntartó monopóliumát kikezdik, megbontják. "Addig nem is fogok nyugodni", amíg nem születik olyan törvény, amely egyértelműen kizárja annak a "bújócskának" a lehetőségét, mint amit ma tapasztalni lehet - hangsúlyozta, hozzáfűzve, amíg ilyen jogszabály nem születik, amíg ilyen bírósági gyakorlat nem alakul ki, addig helyzetről helyzetre próbálják a rendet, a kiszámíthatóságot, a biztonságot fenntartani.

Mint mondta, nagyon sok kérdést érintettek a találkozón, amely - mint fogalmazott - nem egy udvariassági látogatás volt, ahogyan az LMP-nél sem. "Szerettem volna világossá tenni mind a két helyen (...), hogy mi, akik politikai küldetést és felelősséget vállaltunk, azoknak érdemes magukban tudatosítani, hogy a politikában új szabályok léptek életbe április 25-én" - közölte, hozzátéve, hogy erről az elvi alapról szövegezik a törvényeket is. Ez az elvi alap pedig az - ismételte meg -, hogy Magyarországon idén áprilisban kétharmados forradalom történt.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy tiszteletben tartja azt a 800 ezer választót is, aki a Jobbikra szavazott, és a tiszteletet meg fogja adni "még a Jobbik parlamenti képviselőinek is", hiszen tiszteletreméltó magyar állampolgárokat képviselnek a parlamentben.

A tisztelet azonban nem azonos azzal, hogy egyetértenek bizonyos kérdésekben - emelte ki, majd közölte, világossá tette a Jobbik képviselőcsoportjának ülésén, hogy egy alapvető kérdésben nem értenek egyet. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a jelenlegi kormánytöbbség azt az utat követi, amelyet 2,7 millió ember választott, amikor a rend felbomlására válaszképpen nem a törvényen kívüli megoldási formákat választotta, hanem azt mondta, "a kormány menjen, a demokrácia pedig maradjon".

A nemzeti együttműködés rendszere a demokrácia és a törvényes rend rendszere lesz Magyarországon - szögezte le Orbán Viktor, aki azt ígérte, meg fogja védeni minden szélsőségtől, "jöjjön az bármilyen irányból".

A miniszterelnök ugyanakkor beszámolt arról is, hogy több olyan kérdés létezik, amely az ország szempontjából fontos, és amelynek megítélésében - a megoldás irányait tekintve - felfedezhetők hasonlóságok. Példaként a demográfiai kérdés megfelelő súlyú kezelését említette, amellyel kapcsolatban - mint mondta - a Jobbik kinyilvánította, hogy a maga részéről támogatja a kormányt azokban a lépéseiben, amelyek a gyermekvállalási kedvnek, a fiatalok családalapításának ösztönzésére, támogatására vonatkoznak. Mindkét párt számára fontos a kis- és középvállalkozások támogatása is - tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta, úgy érzi, sikerült meggyőznie a Jobbik-frakciót arról, hogy ahhoz, hogy Magyarország a gazdasági autonómiáját visszanyerhesse, mozgástere növekedjék, szükséges beilleszkedni a nemzetközi gazdasági rendbe.

Közölte, a találkozón előkerült a képviselők átvilágításának kérdése is, amellyel kapcsolatban leszögezte, a képviselőknek joguk van, hogy megismerhessék legalább egy összefoglaló formájában a velük szemben támasztott hatósági kifogásokat. "Nem szeretném, ha bármilyen képviselő, hiába foglal helyet egy felfogásom szerint szélsőséges politikai szervezet frakciójában, (...) képviselői jogaiban sérelmet szenvedne" - mondta.

Novák Előd parlamenti bekiabálásának ügye nem került szóba a találkozón.

Arra a kérdésre, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke miért fogad el meghívást egy szélsőséges párt frakciójától, Orbán Viktor azt válaszolta: a nemzeti együttműködés rendszerének felépítését célzó gyakorlatba nem illik bele az, hogy ha egy törvényesen parlamentbe került párt meghívja, akkor ő nem áll velük szóba. "Aki meghív, oda elmegyek" - közölte

Olvasóink írták

 • 4. GYMS 2010. július 17. 22:15
  „3. írja: "Emlékszem amikor Viktor, még mint szerény egyed Győrben járt, felvetette a GÁRDA LÉTREHOZÁSÁT!"

  Na, ezen állításodat igazolandó, belinkelhetnél ide valami bizonyíték-féleséget, mert ha nem teszed, akkor kénytelen leszek arra a következtetésre jutni, hogy HAZUDSZ!”
 • 3. háté 2010. július 15. 20:24
  „Emlékszem amikor Viktor, még mint szerény egyed Győrben járt, felvetette a GÁRDA LÉTREHOZÁSÁT!
  Bizony, neki/k ez nem sikerült mert már akkor "hamisan szólt a dal".
  --azóta amnéziában, és eszementségben szenved. Komoly tünetei vannak, ami diktatúrában jön elő nála.
  --
  Hogy szidta ilyen ügyekért a komcsikat!

  ---a hír!
  Botrány! Az új budapesti rendőrfőkapitány édesanyja a Fidesz gazdasági vezetője

  Tóth TamásTóth Tamás"Budapest új rendőrfőkapitányának édesanyja valóban a Fidesznél dolgozik. Tóth Józsefné a kilencvenes évek óta a Fidesz Magyar Polgári Szövetség gazdasági vezetője" - erősítette meg az [origo] információját Krakkó Ákos, a párt parlamenti frakciójának sajtófőnöke.

  "Mielőtt kinevezésének körülményeiben bárki is politikai döntést keresne vagy vélne felfedezni, fontos megjegyezni, hogy Tóth Tamás az elmúlt nyolc évben érte el szakmai pályafutásának eddigi legmagasabb szintjeit" - közölte Krakkó. A Fidesz szerint Tóth személyében megfelelő rendőrszakembert választott a miniszter, aki a klasszikus rendőri karrier minden lépcsőfokát végigjárta. Kapitányságvezetői munkája során mind a Rákosmente, mind pedig a Belváros bűnügyi statisztikái is javultak - tette hozzá a sajtófőnök.

  Íme a Fidesz nagy kétharmados demokráciája! A demokrácia egyik sajátossága ugyanis, hogy a rendőrség pártoktól független, jelen esetben pedig egyértelmű politikai szál köti össze a rendőri vezetést a kormánnyal. Persze ne is keressünk politikai döntést az ügyben. Elnézést kérünk!”
 • 2. magyarharcos 2010. július 15. 18:14
  „A gárda a légygynek sem ártot és a nép alkota a politikusok tehetnek rola hogy megalakult mert lponak csalnak hazudnak hol az elszámoltatás hazug disznók ti csak folytasátok amit a komcsik befejeztek ti sem vagytok különbek eltékozoljátok a náép vagyonát de remélem a mi késik nem mulik el fog jönni a szebb jövö uyhogy éljen vona és éljen a MAGYAR NEMZETI GÁRDA ÉS FÉLJEN AKINEK FÉLNIE KEL MERT ELENÜNK NEM TEHET SEMIT A POLITIKA MERT ERÖSEK VAGYUNK ÉS SOKAN VAGYUNK....”
 • 1. janika 2010. július 15. 17:08
  „No és kik alkották azokat a törvényeket? Ők ma hol is vannak? No és miért nincsenek a börtönbe?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyre szorosabb együttműködést méltatta Medvegyev és Merkel

Az orosz-német kapcsolatok dinamikus fejlődését, egyre intenzívebbé és tartalmasabbá válását… Tovább olvasom