Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

EKF - Pécsett megnyílt az Európa Kulturális Fővárosa program

Bajnai Gordon szerint Pécs sok megpróbáltatás, hányattatás, elfeledés után most újra élni tud egy régóta megérdemelt lehetőséggel, visszanyerheti kiemelkedő szerepét az országban, a régióban és megmutathatja, hogy "méltó régi nagy híréhez".

A miniszterelnök a Pécs Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat vasárnapi nyitóeseményén úgy fogalmazott: mostantól Magyarországnak két fővárosa van, Budapest mellett Pécs is azzá vált, a magyar és az európai kultúra fővárosává. A mikrofonhoz lépő miniszterelnököt füttyszó fogadta, de Páva Zsolt pécsi polgármester kézjelzéssel kérte az emberektől, hogy ezt hagyják abba.

Bajnai Gordon szavai szerint az a város kerül most nagy betűkkel Európa kulturális térképére, ahol Magyarország első egyeteme található, Janus Pannonius, Csontváry, Zsolnay, Vasarely városa. Az a város, amely mindig is rendkívüli szerepet játszott Magyarország szellemi életében - tette hozzá.

Bajnai Gordon azt mondta, Pécs szélesre tárt kapu, amely az egész világra nyílik és megmutatja az országot. "Pécs büszke lehet Magyarországra és Magyarország büszke lehet Pécsre" - hangoztatta a miniszterelnök, aki megköszönte Pécsnek, hogy a város a válságos időkben reményt és hitet ad az országnak, összefogásból pedig példát mutat Európának. Véleménye szerint jó döntés volt, hogy Pécsnek adták a kulturális főváros címet. A programsorozat az összefogás sikere, az együttműködés eredménye és azt bizonyítja, hogy a nagy ügyek előbbre valók a részérdeknél - vélekedett.

Bajnai Gordon kiemelte: a programsorozathoz kapcsolódó beruházások nem egy évre szólnak. Hosszú távra kell élhető, jó, modern európai kulturális fővárost építeni - közölte.

A kormányfő megköszönte Páva Zsolt polgármesternek és Hiller István kulturális tárcavezetőnek, hogy mindvégig elszántan, együttműködve vitték végig az EKF ügyét. Bajnai Gordon köszönetet mondott Pécs két korábbi szocialista polgármesterének, a tavaly elhunyt Tasnádi Péternek és az évek óta beteg Toller Lászlónak is.

A miniszterelnök az európai polgároknak azt üzenete: "irány Pécs", a nyitó ünnepség résztvevőitől pedig - ahogyan a pécsi polgármester is - "a hajrá Pécs, a hajrá Magyarország" szófordulattal búcsúzott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EKF - Bajnai: a pécsi EKF-program a példamutatásról szól

A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program a példamutatásról, Pécs nagy lehetőségéről… Tovább olvasom