Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Egyre több díler a kamaszok közt

Győr-Moson-Sopron - Önmagában sem a felvilágosítás, sem a statisztikai adatokkal való dobálózás nem segít a droghelyzet megoldásában. Bele kell nézni a kábítószerezők zsebébe, s arról kell beszélni, amit ott látunk. Nincs tovább: a „sztyeppes stílusú" prevenció ideje lejárt.

Lehet sok mindent mondanunk, jók vagyunk elméletben és a képzések terén is, de ebben a régióban ha valaki drogelvonóra jelentkezik, akkor három évet kell várnia, amíg bejut valahova. Rehabilitációs intézmény ugyanis alig van. Azt is tudomásul kellene venni, hogy a kelet-európai „sztyeppes stílus", ahogy drogtáskával járják a prevenciós-felvilágosító előadók az iskolákat – mert azt gondolják, hogy a gyerekek még nem láttak kábítószert –, réges-régen nem hatásos. A gyerekek ugyanis nem a drogtáskából ismerik meg a szereket; a kábítószer ott van a mindennapjaikban.

Jelenleg a drogpaletta teljes kínálata elérhető nálunk, a nyugati trendek hetek alatt begyűrűznek Magyarországra, a régióban pedig már régen levehettük a „tranzit" táblát, mert célhelyszínné váltunk a drogkereskedők számára.  

A felmérések között már csak abban van különbség, hogy a 15–20 évesek húsz, huszonkettő vagy már huszonöt százaléka próbálta-e ki a kábítószerek valamelyikét. Az eddigi legfrissebb, még feldolgozás alatt lévő felmérés szerint például Mosonmagyaróváron és térségében a városi iskolákban  minden szer megjelent a palettán; s a kistérségi iskolák is lassan beérik az öt-hét évvel ezelőtti adatokat. Akkor azt mérték, hogy a 7–12. osztályos diákok (tizenhárom-tizennyolc éves fiatalok) 13 százaléka kipróbálta már a marihuánát, 5 százalékuk valamilyen hallucinogén szert, 4 százalékuk amfetamint tartalmazó szereket, 2–2 százalék pedig a kokaint vagy a heroint. Lehet vitatkozni, hogy ennél jobb vagy rosszabb a valós helyzet – igazából nem tudjuk.

Számháború helyett beszédesebb tény, hogy a diákok nyolcvan százaléka részt vett ugyan a „sztyeppes stílusú" felvilágosításokon, de többségük úgy érezte, nem kapott hiteles válaszokat a kérdéseire. El kell gondolkodni azon is, hogy a kábítószert kipróbálók 56 százaléka azt mondta: túlságosan sulykolták (sulykoltuk) a témát, ezzel keltették fel a kíváncsiságot a drogozás iránt.


Közben pedig a drogdílerek kitanulták az összes erre vonatkozó törvényi rendelkezést: a megyei rendőrkapitányságon az elmúlt években folytatott nyomozások tapasztalatai azt mutatják, hogy a „kábítószerrel visszaélést" elkövető bűnözők pontosan tudják, mennyi szer lehet náluk ahhoz, hogy a mennyiség ne haladja meg a „jelentős mennyiség" alsó határát, amelyért súlyos börtönévek várhatnának rájuk.

A főügyészség 2007-es adatai közül a legmellbevágóbb talán az, hogy hét olyan ügyben emeltek vádat, ahol 18 év alatti volt az elkövető.

Felvetődik persze a kérdés, hogy a gyermekbűnözők mennyire érzik a tettük súlyát – a szakemberek szerint a tizenkettedik év a választóvonal a gyerekek életében, amikortól tudniuk kell különbséget tenni jó és rossz cselekedet között. Látva azonban azt a tendenciát, hogy egyre fiatalabb a kábítószert kipróbálók száma is (egy 13 éves lányt is kezeltek már a győri kórházban kábítószer-fogyasztás következményei miatt), sajnos az lenne a meglepő, ha nem emelkedne a fiatalkorú bűnözés ezen a területen. A 2008-as hazai droghelyzetről készült tanulmány szerint 2007-ben Győr-Moson-Sopron megyében 10 ezer lakosra 4,7 kezelt kábítószeres kezelt jutott.

Mivel lehetne a leghatékonyabban visszaszorítani a kábítószer-fogyasztást? – kérdezték a rendőröket, akik egy 2007-es reprezentatív felmérés szerint azt válaszolták: szigorúbb büntetésre, felvilágosításra, razziákra  és ami meglepő, egyes kábítószerek legalizálására lenne szükség.

A cikkünkben közölt s a hírgrafikában is szereplő adatok a megyei kábítószerügyi egyeztető fórum (kef) 2008-as éves beszámolójából származnak. Győr-Moson-Sopron megye és a kef tíz év óta a legátfogóbb felmérésre készül, s a most felsorolt dilemmák mind azt mutatják, hogy a közhelyek és az általános kérdések ideje lejárt; csak akkor van értelme a helyzetelemzésnek, ha ezt hozzájuk igazodó gyakorlati lépések követik. A legszemléletesebben dr. Varga Gábor kórházi főigazgató (aki a megyei kef társelnöke is) jegyezte meg tegnap: „Drogtáskák helyett a drogosok táskájába kell belenézni, s ha azt látjuk, hogy a csattanó maszlag most a menő, akkor arra kell felkészítenünk a fiatalokat. Mert máskülönben a kórházban látjuk őket viszont." Ahogy nem is olyan régen tettük Győrben – sajnos, tehetjük mindjárt ezt is hozzá. 

A régió 2008-as adatai

A megkérdezett húsz és huszonhárom év közötti (egyetemista) fiatalok 98,7 százaléka fogyasztott már alkoholt, közülük 40,6 százalék legalább egyszer lerészegedett. Marihuánát 35,5 százalék fogyasztott, ezt követi az ecstasy (9,4 százalék), a hasis (7,7 százalék), az amfetamin (4,5 százalék), a mágikus gomba (4,2 százalék), az LSD és a szipuzás (3,5 százalék), a kokain (2,6 százalék) és a crack (1,3 százalék).

Olvasóink írták

 • 3. Ms.Wolf 2009. április 15. 21:09
  „Ez szomorú.
  De miért van? Mi van a drogban? Élvezet, és nem utolsósorban lóvéééé.”
 • 2. KisVadföld 2009. április 07. 21:41
  „Pótenciális SZDSZ szavazók.
  MUHAHA-HA
  Liberalizmus!!!! EHEHEHE
  Bemutatom az Új Degenerációt!!”
 • 1. Soleil 2009. április 07. 20:02
  „Szomorú ezt olvasni... 13 éves lány drogproblémákkal a kórházban? Hova megy még ez a világ? Persze az alkoholról is érdemes lenne beszélni, mert nagyon megdöbbentő, hogy általános iskolások a idősebbek segítségével jutnak hozzá a boltokba az italokhoz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden ötödik utas eltűnt

Győr-Moson-Sopron - A mind nagyobb munkanélküliség és a nehezedő életkörülmények miatt 15–20… Tovább olvasom