Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Egyhangúlag kiállt Gyurcsány ártatlansága mellett az MSZP-választmány

Egyhangúlag meghozott állásfoglalásban állt ki Gyurcsány Ferenc mellett az MSZP választmánya szombaton.
Simon Gábor elnök a testület ülése után újságíróknak azt mondta: "az ártatlanság vélelmén túl is" hisznek a volt kormányfő ártatlanságában. A választmányi állásfoglalás szerint a Fidesz maga alá gyűri az igazságszolgáltatást, és adminisztratív eszközöket felhasználva akar "leszámolni" politikai ellenfeleivel.

Az MSZP szolidáris az alaptalanul meggyanúsítottakkal, támogatja "a már folyamatban lévő és várható koncepciós perek érintettjeit" - jelentette ki a választmányi elnök, a "negyvenes-ötvenes éveket idéző" eljárások leállítására szólítva fel a Fideszt. Ugyanakkor nem nevesítette, hogy mely eljárásokat tekintik koncepciósnak, és nem kommentálta azt az újságírói észrevételt sem, hogy Gyurcsány Ferenc ellen Schiffer András, az LMP jelenlegi frakcióvezetője tett feljelentést 2009 októberében.

A volt miniszterelnököt hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte. A választmányi ülésre érkező Gyurcsány Ferenc délelőtt úgy nyilatkozott: "Orbán és az ügyészsége" börtönbe akarja küldeni, ő azonban meg fogja védeni magát a bíróságon. Simon Gábor a sajtótájékoztatón azt is elmondta: nem folytattak érdemi vitát a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform pártszavazási javaslatáról, arra a testület egy későbbi ülésen tér vissza. Felkérték ugyanakkor a választmány szervezeti bizottságát arra, járjon el, hogy a pártszavazás ügyét a választmány - amely kiírhatja a voksolást - az alapszabálynak megfelelően tudja kezelni.

A platform terve arra irányul, hogy az MSZP a törvényekben megköveteltnél nagyobb átláthatóságot biztosítson a gazdálkodásáról, illetve hogy a választott pártvezetők bevallott vagyoni helyzetét összevethessék a valósággal, saját és családtagjaik életvitelével. Emellett gátat vetnének a pártfunkciók halmozásának, és javasolják: minden pártvezetőt közvetlenül a tagság válasszon meg. A kezdeményezést a szocialisták több vezető politikusa is bírálta korábban. A pártszavazás a választmány tagjainak kétharmados támogatásával írható ki. Ki kell azonban írni, ha az erre irányuló kezdeményezést a párttagok legalább tizede írásban, a szavazásra bocsátandó kérdés megjelölésével kéri. Simon Gábor arról is tájékoztatott, hogy a választmány megfogalmazta az MSZP ifjúságpolitikai követeléseit.

Ezek között szerepel, hogy a kormány akadályozza meg a fiatalság kettészakadását, a büntethetőség és a tankötelezettség korhatárát ne szállítsa le, folytassa a Bajnai-kormány bölcsőde- és óvodafejlesztési programját, tegyen a pályakezdők munkanélkülisége ellen, adja vissza a felsőoktatástól elvont forrásokat és ne csorbítsa a fiatalok művelődési és szórakozási lehetőségeit.

A választmány emellett megválasztotta a párt képzési bizottsága elnökének Balogh Andrást, az MSZP elnökhelyettesét. Döntöttek a párt tavalyi gazdálkodásának és idei költségvetésének elfogadásáról is. Simon Gábor elmondta, hogy az állami támogatás csökkenése miatt a szocialista párt - amely az elmúlt évet mintegy félmilliárd forintos vesztességgel zárta - a tavalyinál 300 milliió forinttal kevesebből gazdálkodik.

Olvasóink írták

 • 4. Eva- 2011. május 01. 13:29
  „ez a bűnbakképzés a jobbiknak tett gesztus.

  a célja az, hogy elterelje a figyelmet a megszorításokról

  a gyülekezést korlátozó törvénykezésről”
 • 3. rommel 2011. április 30. 22:43
  „REMÉLEM EGYÜTT IS FOGNAK ÜLNI A SITTEN !
  DE SZÉP IS VOLNA !”
 • 2. janika 2011. április 30. 17:27
  „Hát a mi késik nem múlik, csakhogy májusban még a kutyának is árt a dér!”
 • 1. AHA 2011. április 30. 16:53
  „Együtt követték el a bűncselekményeket, így evidens a kiállás egymásért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összekevertek két beteget a mohácsi kórházban

Összekevertek két beteget a mohácsi kórházban a közelmúltban: egy nőt az édesanyja haláláról… Tovább olvasom