Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

December közepén már az országgyűlés előtt lehet az új alkotmány

December közepén nyújthatja be az alkotmány-előkészítő eseti bizottság az Országgyűlésnek az új alaptörvény koncepcióját - mondta Salamon László, a testület kereszténydemokrata elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Közölte: az eseti bizottság a tervek szerint december 10-15. között vitatja meg a munkaanyagot, amelyet az összegző munkacsoport szerdán fogadott el. Ha pozitív döntés születik, ezt követően nyújthatják be azt az Országgyűlésnek.

Kérdésre válaszolva elmondta: sajnálja, hogy az ellenzék kivonult menet közben az alkotmányozásból. Az alkotmány ugyanakkor nem pártügy, nemzeti elfogadottsága nem azon múlik, hogy hány párt támogatja a parlamenten belül és kívül, hanem azon, hogy a magyar nemzet magáénak érzi-e, elfogadja-e - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Hozzátette: reméli, egy ilyen alaptörvényt sikerül majd megalkotni. A KDNP-s politikus összegzése szerint ők a jelenleginél kisebb alkotmányban gondolkodnak, az alkotmányos berendezkedés összes szabályát, de még csak többségét sem kell bevinni az új alaptörvénybe. Az alkotmányba csak fundamentális, hosszú távú, évtizedekre szóló rendelkezéseket szabad beemelni - hangsúlyozta.

A kormánypárti honatya kérdésre kitért arra is, hogy az elmúlt húsz évben nagyon sok alkotmánymódosítást történt. Ez megengedhetetlen, erodálja az alkotmány tekintélyét, és a törvénynek sem tesz jót - mondta. Utalt arra, hogy az alkotmányokat két csoportra szokták osztani, merev és rugalmas alkotmányokra, s előbbiek nehezen módosíthatók. Mint kiemelte: azt szeretnék, hogy az új magyar alaptörvényt ne lehessen könnyen változtatni. A koncepcióban szereplő passzus erre vonatkozik.

Salamon László elmondta, még nem született bizottsági döntés az egy-, illetve kétkamarás parlamentről, jogi értelemben tehát nyitott a kérdés. Abban megállapodtak, hogy a bizottság mindenképpen dönteni fog, és az Országgyűlés elé már egy változat kerül. Úgy látta, hogy a Fideszen belül erősebb a támogatottsága az egykamarás parlament megőrzésének, így ennek nagyobb lehet a valószínűsége, de nem kívánta megelőlegezni a bizottsági döntést.

Megjegyezte: a KDNP körében inkább jellemző a kétkamarás parlament támogatása, de ez nem pártkérdés, hanem szakmai, alkotmányjogi kérdés. A KDNP-s politikus a maga részéről a kétkamarás parlament mellett tette le a voksát, s azon álláspontjának adott hangot, hogy ez a hatalommegosztás eszméjének még teljesebb megjelenítését tenné lehetővé. Ha ez jönne létre, annak nem feltétlenül olyan hivatásszerű tagokból kellene állnia, mint amennyire a képviselőség ma hivatássá vált. Ha társadalmi szervek delegálnának ide tagokat, akkor nekik nem kellene feltétlenül képviselői fizetést adni - vélte.

A magzat védelmét megjelenítő passzusról azt mondta, hogy azt a védelmet adja meg, ami az embert is megilleti, azaz elismeri, hogy a magzati élet is emberi élet. Mint mondta, nem egyedülálló a megfogalmazás, a német alkotmány is tartalmazza ezt a rendelkezést. "Nyilvánvalóan (...) ez nem zárja ki feltétlenül az abortuszt" - mutatott rá, hozzátéve: ugyanakkor "nem lehetséges egy magzatot szemölcsként kezelni". Idézte Sólyom László volt államfőt is, aki szerint az igazságot ki kell mondani, azaz biológiai értelemben az emberi élet a fogantatással kezdődik. Részletekbe az alkotmány alapelvei során nem bocsátkoznak - jelezte.

A határon túli magyarok választójogával kapcsolatban az alaptörvény koncepciója azt rögzíti, hogy minden magyar állampolgárt sarkalatos törvényben meghatározott feltételek esetén megillet a választójog - mondta. Salamon László ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta, hogy az alkotmányban ennyit kívántak rögzíteni, a részleteket kétharmados törvényben szabályozzák majd.

A címer esetleges megváltoztatásával kapcsolatban azt mondta: régi hagyomány volt, hogy tölgyfalomb övezte a címert, ezt tették magukévá, de a végleges döntést a bizottság hozza meg.

Arról, hogy lehet-e népszavazás az alkotmányról, úgy nyilatkozott: az alkotmány módosításának, és ehhez kapcsoltan egy új alaptörvény megalkotásának szabályait a hatályos alkotmány rendezi. Ez úgy szól, hogy ezekben a kérdésekben a döntéshez az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges - mondta a kereszténydemokrata politikus.

Olvasóink írták

 • 4. duc_de_Orbieu 2010. december 03. 12:23
  „#3Szocdem:Ez is igaz. Egy tök teljesen vadiúj elitre van szükség, amely a jelenlegi elittel semmilyen kapcsolatban nincse, mivel a jelenlegi elit bizony eléggé jó egybefonódikk egymással és ez még az egykori kommunista vezetésből származnak.”
 • 3. szocdem 2010. december 03. 12:18
  „2. duc_de_Orbieu 2010.12.03. 11:45

  "Sztem az lett volna a jó, ha tavasszal nem szereznek negyvenvalahány százaléknál többet, mert akkor most rá lennének utalva egy koalíciós partnerre, mely féket szabhatna tevékenységüknek."

  Sajnos ebben nincs igazad... mivel ebben az országban a nyálözön fotoarcok, a balgák, az ostobák, és a kapzsi uzsorások - meg ezek vazallusai -vannak hatalmon, mindíg lehet a baromságokhoz, vagy a szük elit érdekeit szolgáló lenyúlásokhoz "koalíciós hülyét" találni.. Lásd MSZP-SZDSZ koalíció, ami támogatta egymást a neolibsi vadkapitalista utopia megteremtésében....

  A Fityesz hatalom csak ennek következménye. Jobbról szélsőjobbra tolódik az ország, egyre messzebbre kerülünk a polgári demokráciák viszonyaitól. Szükség lenne egy teljese új elitre, különben nem lesz hazánk sem 20 éven belül..”
 • 2. duc_de_Orbieu 2010. december 03. 11:45
  „#1Szocdem:Kár volt a fityisznek kétharmados többséget adni.....mert így a jelen helyzetben a kényük kedve szerint módosíthatják az alkotmányt. Gratulálok a rájuk szavazóknak, mert így megnyitották az utat az egypártrendszer felé, van ne adj isten a királyság felé....VOltak Árpád-házi királyok, Luxemburg, Anjou-házi királyok és Hunyadi-házi király és lesznek Orbán házi királyok....
  Nem tudom látta-e valaki az állatfarm című animációs filmet, melyet Orwell: Állatfarm című reénye alapján készítettek. Ott is forradalommal indult, oszt az egyenlőségből, demokráciából szép fokozatosan diktatúra vált, ahol a disznók lettek az urak. A kétharmaddal azt a törvényt szavazzák amelyet csak akarnak. Máris megkezdték, lásd Alkmotmánybíróság jogainak megnyierbálása, magánnyugdíjpénztárak. Ügyesen megvárták
  az októberi önkormányzatis választásokat, amelyen szintén elsöprö többséget szereztek. Mi a feleségemmel előre láttuk azt, hogy október 3-a után jön csak ám a fekete leves.... s azután hozzák meg a kedvezőtlen döntéseket, törvényeket. A hatalmuk végleges kiépítésére, bebetonozásukra van még több mint három évük, s ezért fokozatosan, lassan finom módszerekkel fogják csinálni ezáltal észrevétlenné téve a folyamatot. Sztem az lett volna a jó, ha tavasszal nem szereznek negyvenvalahány százaléknál többet, mert akkor most rá lennének utalva egy koalíciós partnerre, mely féket szabhatna tevékenységüknek.”
 • 1. szocdem 2010. december 03. 10:35
  „Ezzel itt a vége a honfoglalásnak - és kivernek mégis minket a Kárpát-medencéből! Hiába vol annyi vér és áldozat, hogy megtartsuk a hazánkat... Csak az a baj, hogy ebben a szégyenteljes vereségben nem külső, hanem belső ellenség győzi le a nemzetet.

  Tehát: Evakuálásra felkészülni!

  Aki nem tud már dolgozni, más hazában új életet kezdeni, az kezdjen konzervet gyűjtögetni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

35 év elzárás gyilkosságért

Nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt összesen 35 év börtönt szabott ki három férfira csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla. Tovább olvasom