Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Bemutatták az Emberi Méltóság Tanácsának tagjait

Bemutatták az emberi jogok és az emberi méltóság védelme érdekében alakult civil szervezet, az Emberi Méltóság Tanácsának tagjait szombaton Budapesten.

Lomnici Zoltán, a szervezet elnöke a Magyar Állami Operaházban tartott sajtótájékoztatón rámutatott arra: az, hogy az emberi méltóságot nem tartották tiszteletben, tragikus következménnyel járt a XX. században. "A mártírok emléke összeköt bennünket, a nemzet egységét szolgálja" - mondta.

Tavaly novemberben számos szervezet írta alá az Emberi Méltóság Tanácsa működésének alapjául szolgáló felhívást, amelyben hangsúlyozták: a csatlakozók "elkötelezik magukat az emberi jogok, az egyenlő méltóság védelme mellett, és visszautasítanak minden olyan sértő megnyilvánulást, mely más személyek vagy csoportok ellen irányul, azok vallási vagy nemzeti és etnikai hovatartozása miatt". A kezdeményezéshez később több mint 13 ezren csatlakoztak a www.emberimeltosag.eu honlapon egy-egy kattintással.

Lomnici Zoltán a szombati eseményen utalt arra, hogy a felhívás jegyében tavaly első ízben emlékeztek meg Magyarországon közösen a holokauszt, a málenkij robot, az 1956-os megtorlás és a recski tábor mártírjairól az emberi jogok napján, az emberi méltóság nemzeti emléknapján, december 10-én.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy megalakult a társaság ifjúsági tagozata, s tervbe vették kitüntetés alapítását, emlékmű felállítását, kiadványok megjelentetését, konferenciák szervezését is.

Az Emberi Méltóság Tanácsa elnökségének névsorát már múlt szerdán nyilvánosságra hozták: a szervezet elnöke Lomnici Zoltán, tiszteletbeli elnöke Oláh György Nobel-díjas kémikus, alelnök Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nyugalmazott püspöke és Kányádi Sándor író, ügyvezető igazgató Szunai Miklós, a Széchenyi Tudományos Társaság ügyvezető igazgatója.

A szombaton bemutatott tagok között van Bényi Ildikó televíziós műsorvezető, Bán Teodóra balettművész, Buzánszky Jenő, az aranycsapat futballistája, Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkár-helyettese, Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Jókai Anna író, Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa és Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője.

A szervezet tagja továbbá Mága Zoltán hegedűművész, Mudura Sándor erdélyi üzletember, B. Nagy János belgiumi vegyészmérnök, vállalkozó, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára, Sipőcz Ernő, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetségének elnöke, Széchenyi Mihály gróf, a Széchenyi Tudományos Társaság tagja, Tempfli József nyugalmazott nagyváradi püspök, valamint Vass Lajos, az operaház főigazgatója.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. április 13. 06:27
    „Ni csak ki beszél! Dr. Lomnici Zoltán volt lefőbb bíró pontosan az, aki szóba sem állt azokkal az emberekkel akiket a kollégái felületes munkája miatt panaszokdtak! Olyan törvény mögé bújt amely csak is "ügyvéd" tolmácsolást rendell el, ha az efféle "közjogi méltóságokhoz" kell fordúlni az Igazság Szolgáltatás miatt Magyarországon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újból megnyitott a sármelléki repülőtér

A Lufthansa szárnyai alatt működő Eurowings légitársaság Düsseldorfból érkezett járatával szombaton… Tovább olvasom