Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Bemutatták a nagyközönségnek a Cosma szobor makettjét

A Tihanyi Apátság galériájában szombaton mutatták be először a nagyközönség előtt azt a szobormakettet, amely az MKB Veszprém KC február 8-án elhunyt kézilabdázójának, Marian Cosmának állít majd emléket a Veszprém Aréna előtt.
A szobrot, amely közadakozásból készül, mintegy 8 millió forintból, a tervek szerint 2010. február 6-án avatják fel. Az emlékművet Mihály Gábor, Munkácsy-díjas szobrászművész készíti el, akinek az apátság galériájában szombaton nyílt tárlatát Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mihály Gábor, ha nem szobrászművésznek születik, ő is bajnok lett volna, mert a keze alatt csodák születnek és akaratát át tudja vinni az ellenfelére, barátjára; a bronz, a márvány és mindenféle kő engedelmeskedik az akaratának - méltatta a művész munkásságát Schmitt Pál.

A MOB elnöke emlékezetett arra, hogy a szobrászművésznek a svájci Lausanne-ban is található egy bronz, kerékpárosokat ábrázoló kompozíciója. Amit Mihály Gábor egyszer megfarag, az úgy marad a történelem számára, alkotásai hirdetik majd barátságát a sporttal, elkötelezettségét a történelem, a vallás iránt - fogalmazott Schmitt Pál. A MOB elnöke szerint az a különleges szobor, amely a tragikus körülmények között elhunyt Marian Cosmának állít majd emléket, ihletet ad majd minden veszprémi és magyar fiatalnak, hogy a sport egy csodálatos csoda, amit a mozdulat szépsége is elárul. A Marian Cosmát megörökítő alkotás kő talapzattal, bronzból készül majd az alkotó budapesti, Szabados úti műtermében. A közel 3 méter magas szobor alapzatához szükséges gránit követ, Minya Gábor kőfaragó adományozta a Munkácsy díjas művésznek.

A kiállításmegnyitón részt vett Mocsai Lajos,az MKB Veszprém KC edzője valamint Debreczenyi János Veszprém polgármestere is. A most nyílt tárlaton a művész szobrai mellett fotók is láthatóak, melyek bemutatják az alkotás folyamatát illetve a már kész műveket. A megnyitó keretében adták át a 2009-es év Hamvas-fürt bordíjat,amelyet Szeremley Huba vehetett át Bock József, korábbi Hamvas-fürt díjas borásztól.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babahordozó Hét lesz a jövő héten országszerte

Immár második alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Babahordozó Hetet országszerte hétfőtől… Tovább olvasom