Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Balog Zoltán: a munkaképes cigány férfiak 85 százalékának nincs munkaviszonya

A magyarországi munkaképes cigány férfiak 85 százalékának nincs munkaviszonya - mondta Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a romák társadalmi integrációjáról szóló konferencián kedden Budapesten.

Ez az arány a 80-as években még 15 százalék volt, de a 90-es évek elején a munkaerő-piaci összeomlás másfél éven belül másfél millió munkahely megszűnésével járt, és a romák nagy többsége nem talált új munkahelyet, részben alacsony képzettsége miatt. Ezért számos családban már több generáció nem tudja, hogy mit jelent munkaviszonyban dolgozni - tette hozzá az államtitkár.

Kiemelte, hogy a cigányság helyzetének javításában a két legfontosabb dolog a munka és tanulás, ezek pedig a Magyar Honvédségben már most is biztosítva vannak - tette hozzá.
Hangsúlyozta: elsősorban azoknak tudnak segíteni, akik maguk is akarják, és ehhez teljesíteni is kell. A Magyar Honvédség által kínált pályán a teljesítményhez mérten az előmenetel is kiszámítható.

Balog Zoltán előadásában arra is kitért, hogy akiket az állam az óvodától a felsőfokú végzettség megszerzéséig segít, azoktól azt kérik, hogy adjanak vissza valamit azáltal, hogy visszatérnek a közösségükbe, és társaik felzárkózását is segítik.

Mint mondta, a hadseregben szinte száz százalékig megvalósulnak azok a programok, amelyeket ő is javasolt volna. Hozzátette: az európai roma keretstratégiában is ki fogják emelni, hogy a Magyar Honvédség mennyit tett a romák felzárkóztatásáért, mivel az a többi ország számára is példaértékű lehet.

Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke is azt mondta: az esélyegyenlőség kérdésében a honvédség a magyar táradalom egyik legjobban teljesítő intézménye.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a cigány honvédek éppen olyan jól teljesítenek, mint bárki más. A Magyar Honvédségben együtt, egy közös és nemes cél érdekében, a haza védelméért dolgozik mindenki - fogalmazott a kabinetfőnök. Kiemelte, hogy egyenlő esélyek biztosítása mellett az is fontos, hogy meglássák mindenkiben az értéket, amelyet ki tud bontakoztatni, és haza szolgálatába tud állítani.

Mint mondta, a honvédségben a romák mellett a nők társadalmi egyenlőségét is kiemelten kezelik. Az elmúlt években a Magyar Honvédségben dolgozó nő aránya megemelkedett, jelenleg a hivatásos és szerződéses katonák csaknem 20 százaléka nő.

A nők jelenléte jó hatással van a férfiakra - mondta előadásában Szarka Gábor. A tapasztalatok szerint ugyanis a nők társaságában a katonák kulturáltabban viselkednek, és az alkoholfogyasztás is csökkent.

A konferencián Berényi László fideszes országgyűlési képviselő, az Országos Roma Önkormányzat alelnöke hangsúlyozta: Magyarországon van társadalmi kirekesztés, de a Magyar Honvédség romák társadalmi integrációjáért tett törekvéseiről - kiemelve a katonasuli programot, illetve az esélyegyenlőségi tábort - elismerően szólt.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a hadsereg azért is kiemelt lehetőség a roma fiatalok számára, mivel a biztos munkahely és megélhetés mellett például az egyenruha viselése egyfajta tekintélyt is ad.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az egész rendszeren változtatni kell. Elmondása szerint ugyanis az elmúlt években az adófizetők pénzéből a romák helyzetének javítására szánt több tízmilliárd forint el sem jutott hozzájuk.

Olvasóink írták

 • 7. load 2011. április 20. 15:07
  „5. janika
  "miért pont a hadsereget említed nekik mint munkahelyet?"
  Olvasd el a hirdetés alatti második bekezdést!
  Azért.”
 • 6. RoninNoob 2011. április 20. 08:06
  „Hát ha eddig sem akartak dolgozni akkor nem is fognak, mert nem éri meg nekik... Iskolába sem járnak/jártak, nincs szakmájuk/képzettségük! Amíg nem tanulnak, addig nem is fogják alkalmazni őket sehol. Egyértelmű, hogy ha én vállalkozó lennék (vagy bárki más) és munkaerőt keresnék, nem a képzetlen embert veszem fel, mert azzal a saját cégem jó hírnevét teszem kockára! Nem lenne semmi probléma a cigányság nagy részével, ha tisztességgel elvégeznék az iskolát és kitanulnának egy-egy szakmát! A munka nem lehetőség, hanem kötelesség, ugyanúgy mint a tanulás! Van néhány cigány ismerősöm aki tanult annak idején, van munkája és nincs megkülönböztetve a származása miatt! Ennyi... Hozzáállás kérdése az egész (a cigányság részéről).”
 • 5. janika 2011. április 20. 06:52
  „"load" miért pont a hadsereget említed nekik mint munkahelyet? Igaz itt is lehet fizetést kapni! Ja, hogy mit is termelnek a katonák fontos,vagy nem fontos az mindegy? Jó, hogy nem a rendőrségre soroznád be Őket! Ezek nem bírják a parancsuralmat.”
 • 4. machers 2011. április 19. 22:20
  „Az ötlet jó! Ez lesz a II. fekete sereg!”
 • 3. load 2011. április 19. 22:16
  „Csak el kell kezdeni számolni!
  A magyar hadsereg létszáma ma nagyjából 24 ezer fő.
  A magyarországi romák létszáma 800 ezer. Ha ezek fele férfi, és ennek fele hadra fogható, akkor 200 ezer romának kellene életpályát biztosítani a 24 ezres hadseregben.
  Balogh Zoltánt becsültem, mert úgy éreztem, református lelkészként ugyan úgy igazat mondott, mint országgyűlési képviselőként.
  A mostani nyilatkozatát nem tudom hová tenni.
  Nagy veszteség az, ha őrá is hatással lenne a hazugság kényszere.”
 • 2. janika 2011. április 19. 20:50
  „Viktorunk ígért nekik egymillió munkahelyet!”
 • 1. dorombolok 2011. április 19. 20:02
  „Balog úr megtalálta csövön a lyukat. Mindenki tudja, hogy rendszerváltáskor emberek tömegének kezéből kivették a lapátot és a talicskának , csákánynak a fogantyúját.Azt is tudja mindenki , hogy zömében ez a kevésbé képzettek közül ki , és azt is tudja mindenki, hogy ezeknek legnagyobb része a roma.Ez a diagnózis !! Valakik 8 éven keresztül nem tudták a gyógymódot megfogalmazni.Valakiknek pedig kevés volt a 8 év , hogy felkészüljenek a gyógyító tevékenységre.Itt tartunk most!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok - A koronatanú szerint a vádlottaknak nincs közük a támadássorozathoz

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat keddi tárgyalásán a Pest Megyei… Tovább olvasom