Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Bajnai: Magyarország már képes lesz a piacról finanszírozni magát

Bajnai Gordon szerint Magyarország már képes lesz a piacról finanszírozni magát, miután az államháztartás hiányának csökkentésére tett intézkedéseivel visszaszerezte a befektetők bizalmát.

"Ha nem történik hirtelen visszaesés a piacokon, arra számítok, hogy Magyarország képes lesz magát finanszírozni" - mondta a kormányfő az interjúban, amelyet várhatóan csütörtökön sugároz az amerikai hírcsatorna.

A kormányfő szerint 2011-2012-re Magyarország az egyike lesz azoknak a gazdaságoknak a régióban, amelyek a leggyorsabban lábalnak ki a krízisből.

Elmondta, hogy Magyarország államháztartási hiánya jövőre a GDP 3,8 százaléka lesz, amellyel az ország az egyik legstabilabb gazdaság lesz Európában, figyelembe véve, hogy az európai átlag 7,3 százalék. Az idei hiánycél a GDP 3,9 százaléka.

Bajnai Gordon megjegyezte ugyanakkor, hogy a fellendülés a német, francia és olasz piacokon múlik, az export ugyanis a nemzeti össztermék 80 százalékára rúg. Hozzátette: rövid távon segítséget jelent a belső fogyasztás, de arra nem lehet fenntartható növekedést alapozni, hiszen Magyarország exportoritentált gazdaság.

A globális pénzügyi válság az elmúlt 18 év legmélyebb recessziójába taszította Magyarországot, és az ország egy 20 milliárd eurós nemzetközi készenléti hitel felvételére kényszerült - írja az interjú kapcsán a Bloomberg.

A hírügynökség emlékeztet, hogy a magyar kormány áprilisban kezdte újra a rendszeres kötvényaukciókat, amelyeket tavaly októberben kénytelen volt felfüggeszteni a befektetői érdeklődés hiánya miatt. Az ötéves államkötvény referenciahozama mára 7,55 százalékra csökkent - márciusban még meghaladta a 13 százalékot. Magyarország a pénzügyi válság kirobbanása óta az idén júliusban bocsátott ki először devizakötvényt, 1 milliárd euró értékben.

Szeptember közepén Oszkó Péter pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy Magyarország 2010 első felében újabb 1 milliárd euró értékben bocsátana ki devizakötvényt a lejáró devizaadósság megújítására.

Olvasóink írták

 • 5. gjozsi88 2009. szeptember 25. 19:50
  „Ha ebből csak ennyit sikerült megértenetek, akkor a Fidesz ötletei, hogy ne legyenek megszorítások, hanem növeljük az államháztartás hiányát, bizonyára remek ötletnek tartjátok és tapsikolva fizetitek majd a 350-400 ft eurós devizahiteleket!
  Kolombela!
  Jelenleg a külföldi tőke finanszirozza az országot, azzal, hogy forintot, állampapirokat vásárol, amit a kormány GDP hozadékából fedez! Kár összekeverni a külföldi tulajdonú cégek,( melyek a munkát és a piacot is hozzák) profitját és az állanak hozott hozadékát (adók, munkából lesz munkabér, amiből állami bevétel) A multi profitjához semmi közünk, ha az állam felé a kötelező résszel elszámolt, úgy ahogy a te fizetésed elköltéséhez sincs senki másnak köze!
  A világpiacot a nagy és tőke erős cégek irányítják, ezzel kis halként egy dolgot tehetsz, elfogadod, vagy megdöglessz! (Csak a belső piac, annak szükössége miatt semmit nem old meg!)”
 • 4. kolombela 2009. szeptember 25. 17:12
  „Bajnai és a ballibsi oldal jobban örülne annak, ha az állampolgárok bizalmát tudná visszaszerezni. A befektetők, (akik nagy százalékban cionista pénz spekulátorok) csak a busás haszon reményében fektetnek be, az ország sorsa nem érdekli őket (sem), csak az, hogy mennyi milliárdot vihetnek ki az orszgból. KÖSZÖNÖM, AZ ILYEN BIZALOMBÓL NEM KÉREK!”
 • 3. fióka 2009. szeptember 25. 09:45
  „takarodj libajnai <moderálva>”
 • 2. a.h.a. 2009. szeptember 25. 07:55
  „Még olyan sok?”
 • 1. széchenyi12 2009. szeptember 24. 20:57
  „hazudj libatolvaj! Már csak fél évetek van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Csaba: 270 milliárd forint a települések belső megújítására

Kiemelkedő jelentőséggel bír a települések belső megújítása az Új Magyarország Fejlesztési Tervben:… Tovább olvasom