Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Az MSZP budapesti egészségügyi integrációt szorgalmaz

Az MSZP fővárosi kerületi elnökei azt kérik Tarlós István főpolgármestertől, hogy hajtsa végre a budapesti egészségügyi integrációt, véleményük szerint ez az első lépés ahhoz, hogy gazdaságos, magas minőségű szolgáltatásokat kapjanak a fővárosi betegek.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásukban azt írják: mára bebizonyosodott, hogy választási ígéreteivel szemben Tarlós Istvánnak és a Fidesznek nincs programja a fővárosi egészségügy problémáinak megoldására.

Az MSZP fővárosi kerületi elnökei a budapesti egészségügyi modell koncepciójának a megvalósítását szorgalmazzák, szerintük az megszüntetné a gazdasági nehézségekkel küzdő kórházak anyagi problémáját.

Közölték, hogy a fővárosi kórházak állami kézbe adásának ötletét nem tudják a budapestiek számára elfogadható szakmai koncepciónak tekinteni. Ez a lépés szerintük fővárosi kórházak megszűnését eredményezheti, ez pedig romló egészségügyi szolgáltatásokhoz, még hosszabb várólistákhoz és egészségügyi berendezések műszaki állapotának romlásához vezetne.

Mint hozzátették, az MSZP nem érti, hogy a főpolgármester miért akar szabadulni attól a törvényben foglalt kötelességtől, amelyet az egészségügyi szolgáltatások biztosítása kapcsán a jogszabály Budapest önkormányzatára ró.

A szocialisták szerint az elmúlt napok Fideszen belüli politikai huzavonái, ellentmondó történései káoszt gerjesztenek és elbizonytalanítják a főváros egészségügyi dolgozóit; ez súlyos kihatással lehet a betegellátás színvonalára, kárt okozva a budapestieknek.

Kitértek arra: nem halogatható tovább az egészségüggyel kapcsolatos, "Fidesz által okozott káosz" tisztázása, ezért felkérik a kormányt, hogy mondja el, mit tervez. Az állásfoglalás szerint a Fidesz választási programja és Budapest programja sem tartalmazza a mostani államosítási elképzeléseket, ezért az MSZP kerületi elnökei arra szólítják fel Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt: mihamarabb álljon a nyilvánosság elé és ismertesse kormánya koncepcióját.

Tarlós István a Figyelőnek adott interjújában úgy fogalmazott: nem tűnik egészségesnek, strukturálisan logikusnak, hogy részben - a társadalombiztosításon keresztül - az állam, részben pedig a főváros finanszírozza az egészségügyet.

A főpolgármester egy hete, szerdán egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egységesen "állami gondozás alá kell venni" a fővárosi kórházakat, mert mérhetetlenül károsnak tartja az egészségügy jelenlegi kettős, állami és önkormányzati finanszírozását.

Olvasóink írták

  • 1. Julianusz 2011. február 11. 16:43
    „Széfek beszerzése nagyon sürgős feladat, enélkül ugyanis nincs koncepció, az elmegyógyintézet bezárása volt az első lépés a jó irányba, most az utcán, családokban vannak ezek a betegek kezelés nélkül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés - Március végére pénzhez juthatnak a károsultak

Március második felére pénzhez juthatnak a vörösiszap-katasztrófa károsultjai, az ingóságokra… Tovább olvasom