Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Átadták az ország első gyermekhospice-házát Pécsett

Átadták Magyarország első gyermekhospice-házát, a Dóri Házat Pécsett szerdán. Az intézmény az ősszel kezdi meg működését.

Az építtető Szemem Fénye Alapítvány kuratóriumi elnöke, Gyura Barbara szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: miután nem volt meg a jogi háttér, hiányzott a megfelelő miniszteri rendelet, eddig nem tudtak működési engedélyt kérni a házra.

Székely Tamás egészségügyi miniszter aláírta ugyan a szükséges jogszabályt, de az csak nyáron lép életbe - tette hozzá. A szervezet elnöke kiemelte: a Dóri Ház megépítéséhez szülők és támogatók járultak hozzá. Az engedélyen kívül ötmillió forint még hiányzik, többek között egy intenzív gyermekágy megvásárlásához.

Az ünnepélyes átadást a ház névadója, a gyógyíthatatlan betegségben hat évvel ezelőtt elhunyt Várdai Dóra halálának évfordulóján rendezték. Az eseményen ott volt Tari Zsuzsanna, a ház leendő, önkéntes igazgatója, Dóri édesanyja is. Az épületet Garadnay Balázs püspöki helynök áldotta meg, és Hoppál Péter védnök, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) köszöntötte a megjelenteket.

A mintegy ötvenmillió forintba kerülő Rácvárosi utcai gyermekhospice-ház alapkövét 2009 szeptemberében helyezték el.

Gyura Barbara elmondta: Magyarországon évente több száz gyermek hal meg daganatos és krónikus betegségekben, és a kórházakon kívül nincs olyan intézmény, ahol nekik és szüleiknek módjuk lenne a méltóságteljes búcsúra. A kuratórium elnöke reményét fejezte ki, hogy az emberek egyre inkább felismerik, hogy gyermekhospice-házra is szükség van, s adójukból támogatják a működtetését, minél jobb felszerelését.

Az első magyar gyermekhospice-házban egyszerre öt gyermek töltheti utolsó napjait családja körében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldván is folyamatosan zsákolják a homokot

Folyamatosan zsákolják a homokot szerdán is a Borsod megyei Boldván, ahol a Bódva folyó áradása… Tovább olvasom