Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Asszonyaik életére törtek

Míg a 80-as években elítélt, nőket gyilkoló bűnözők leginkább indulatból cselekedtek, addig a 90-es évektől mind több az előre kitervelt, nem egyszer különös kegyetlenséggel végrehajtott feleség- és élettársgyilkosság – tudtuk meg Éles Évától, a szegedi Csillag börtön pszichológusától.
Százával őriznek a Szegedi Fegyház és Börtönben olyan elítélteket, akik nőre támadtak. Csapó József dandártábornok, a fegyintézet parancsnoka elmondta, a mintegy 1200 fogva tartott 25-30 százaléka valamelyik családtagját ölte meg, jobb esetben az anya, a feleség, az élettárs, vagy a gyermek megúszta a támadást súlyosabb sebekkel. De hogy az ölési szándék egyértelmű volt a szerencsésebben végződött esetekben is, az kiderül az elítéltekre kimért súlyos ítéletekből.

Vajon mi motiválja a férfiakat, hogy fizikai erejükkel visszaélve éppen azokat bántalmazzák, akik a legközelebb állnak hozzájuk? – tettük fel a kérdést Éles Évának, a Csillag börtön pszichológusának.
– Ha a nők ellen elkövetett bűneseteket vesszük sorra, megállapítható, nagyon kevés férfi követ el bűncselekményt édesanyja, kisgyermeke sérelmére. Ahol ez mégis bekövetkezik, ott a személyiségfejlődés súlyos zavarával találkozunk, amely az anya-gyermek kapcsolatban már korán kialakult – mondta el Éles Éva.

Szólt arról: a férfiakra nem jellemző, hogy saját gyermekük életét kioltják, ellenben gyakrabban bántalmazzák a családtagokat fizikailag és szexuálisan.
– Megfigyeltem, hogy a 80-as években bekerült férfiak többségénél az áldozat a feleség, az anyós vagy a szomszéd öreg néni volt. A bűnelkövetők élettársi kapcsolatban éltek, vagy válásuk már folyamatban volt. A bántalmazó, életellenes bűncselekmények többsége a kapcsolatok első öt évében történt. Elemzésekből kitűnik, hogy ezek a férfiak éretlenek, a családalapítás terheit nehezen viselik, a problémák könnyen szétdobták a családot. A nőgyilkosságok kiváltó oka általában a nő hűtlensége, a férfi féltékenysége. A valóságban azonban éppen a bántalmazó az, aki kalandokba bocsátkozik, családját elhanyagolja, szenvedélyeinek él. A tragédia akkor következik be, amikor a nő saját akaratát, gyermekei védelmét megpróbálja képviselni, végső kétségbeesésében elköltözését, házassága felbontását helyezi kilátásba – véli a pszichológusnő.

– A 90-es évek bűnözőinek magatartása változott, a hirtelen felindulásból elkövetetett nőgyilkosságok száma csökkent, megjelentek a jól kitervelt, bosszúból, különösen kegyetlen módon elkövetett gyilkosságok. Ezek az elkövetők súlyos pszichés zavarok jeleit mutatják viselkedésükben. Cselekményüket megmagyarázzák, érzelmileg nem érinti meg az általuk elkövetett gyilkosság. Ellentétben az erős felindulásból gyilkolókkal, nincs bűntudatuk, ítéletüket túlzottnak érzik, helyzetükkel elégedetlenek, gyakran öngyilkossággal kísérleteznek. Nehezen elhihető, de a bántalmazó férfiaknak van támogató női kapcsolatuk, megbocsátó feleségük, édesanyjuk, lánytestvérük – összegezte tapasztalatait Éles Éva. – Elmondható, hogy a fogva tartottak életében a nők nemcsak szenvedő alanyai a bűncselekményeknek, hanem nőiességük, kedvességük és megbocsátó képességük révén a férfi személyiségének formálói, nevelői is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különdíj Tétre

Több mint hatvanan indultak a közelmúltban Zalaegerszegen rendezett trombitaversenyen, egy… Tovább olvasom