Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Árvíz - Eddig több száz milliós károk

A hétvégi viharok nyomán több száz millió forint kárról érkezett bejelentés a biztosítókhoz, amelyek kárszakértői megemelt létszámmal dolgoznak a vihar és a felhőszakadás okozta károk felmérésén.

Hatályba lépett a veszélyhelyzet kihirdetéséről és az ennek során teendő intézkedésekről szóló kormányrendelet, miután a szöveg hétfő délután megjelent a Magyar Közlönyben. Kazincbarcikán idős embereket kellett kimenekíteni a Sajó magas vízállása miatt.

A kormányrendelet szövege értelmében a kormány a veszélyhelyzetnek megfelelően rendkívüli készültséget rendel el a Sajó Sajópüspöki-Ónod közötti, a Bódva Hídvégardó-Boldva közötti és a Hernád Hidasnémeti-Sajóhídvég közötti szakaszára.

A rendelet többi között rögzíti azt is, hogy az árvízi védekezéssel összefüggő, május 15-e után felmerült és indokolt költségeket a kormány a költségvetés általános tartalékának terhére vagy más módon biztosítja a védekezésben résztvevőknek.

Borsodban hétfő estére sem javult az árvízi helyzet; sok százan védekeznek a Bódva, a Hernád és a Sajó gátjain, valamint mindazon településeken, ahol a megáradt patakok vize veszélyezteti a községeket. A megyei védelmi bizottság további rendőri erőket kapott, és honvédségi erőket kér a védekezéshez. Tájékoztatása szerint az éjszakai órák kritikus helyzetet teremthetnek, minden eshetőségre felkészültek.
Idős embereket kellett kimenekíteni az észak-borsodi Kazincbarcikán, ahol magas vízállással várják a Sajó tetőzését.

A kimenekítetteket rokonok, ismerősök fogadták be, de felkészültek egy esetleges több embert érintő kiköltöztetésre is - mondta Szitka Péter, a város szocialista polgármestere, a helyi védelmi bizottság vezetője hétfő este az MTI-nek.

Hozzátette: Kazincbarcika Felső-Barcika nevű városrészében hétfőn, a délutáni órákban is tartott az intenzív árvízi védekezés. A településrész utcáin magasan áll a víz, ami a hétfő délutáni órákra tovább emelkedett.
Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság helyi vízkár-elhárítási készültséget rendelt el Győr és Komárom megyében - áll a szervezet hétfő esti közleményében, amely szerint az eső miatt egyre több az elöntött terület, de 54 szakembert átvezényeltek Szolnokra, a Zagyva térségébe. A szombat reggel óta lehullott - helyenként több mint 100 milliméternyi - csapadék hatására a kisvízfolyások kiléptek medrükből.

Dömös térségében a Malom-patak megáradt és egy utcát elöntéssel fenyegetett, Esztergomban a Szentlélek patak kiöntése egy éttermet, lovardát és a Suzuki-gyárat fenyegette. Helyi anyagból épült töltéssel a károkozást sikerült elkerülni.

Somogy megyében 15 helyszínen folyik a küzdelem az árvíz ellen; több helyen a halastavak gátjainak átszakadásától kell tartani - számolt be Heizler György, a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hétfőn az MTI-nek.

Somogyban a folyók, patakok áradása mellett a rendkívüli esőzések okoznak gondot. Andocsnál 23 házat fenyeget a megáradt patak, Berzencén át kellett vágni a vasúti töltést, hogy ne öntse el a falut a víz, Barcs és Potony térségében pedig a rengeteg eső miatt kellett néhány házat megvédeni a víztől. Legkritikusabbnak a megyeszékhelyen, Kaposváron mondható a helyzet a Kapos folyó áradása miatt.
Eddig Somogyban lakóházat nem öntött el a víz, viszont a viharban kidőlő fáktól öt ház komolyabban megsérült. Négyből a lakókat is ki is kellett telepíteni.

Az Alsó-Tisza vidékéről hetven árvízvédelmi szakembert - tizenegy műszaki irányítót, és csaknem hatvan gát- és csatornaőrt, valamint vízépítő munkást - vezényeltek át Észak-Magyarországra - tájékoztatta Dobi László, a regionális vízügyi igazgatóság vezetője az MTI-t. Hozzátette: a kirendeléstől függetlenül az igazgatóság működési területén a szükséges belvíz-védekezési feladatokat továbbra is maradéktalanul ellátja.

Ötven önkéntessel, műszaki és a védekezéshez szükséges egyéni felszereléssel indul útnak a katasztrófavédelem konvoja a fővárosból az árvíz sújtotta borsodi térségbe kedd reggel.

Másodfokú a belvízi készültség a Ráckevei (Soroksári)-Duna belvízrendszer területén - közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Olvasóink írták

  • 1. nedujsuar 2010. május 17. 21:05
    „moderálva”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon: Veszélyhelyzetet hirdetett

Veszélyhelyzetet hirdetett ki az ügyvezető kormány Borsod-Abaúj-Zemplén megye mindazon térségére,… Tovább olvasom