Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Aquaworld-baleset - Letöltendő fogházbüntetést indítványozott az ügyész

Mindhárom vádlott esetében letöltendő fogházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész a budapesti Aquaworld élményfürdőben 2009 júliusában történt halálos baleset ügyében szerdán az újpesti bíróságon.
A perben a vádhatóság három embert vádol halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével amiatt, hogy egy rosszul rögzített aknafedél következtében meghalt egy 9 éves fiú, akit beszívott a hullámkeltésre szolgáló szivattyú.

A perben a vádlottak vitatták felelősségüket. Az elsőrendű vádlott védője elsősorban tervezési hibára hivatkozott, szerinte a vádlott mindent megtett, amit megtehetett, ezért a védő felmentést indítványozott. Ugyancsak felmentést kértek a másod- és a harmadrendű vádlott védői. Az ügyvédek azt is megkérdőjelezték, hogy az élményfürdő alkalmazottjai közül épp ügyfeleiket vádolta meg az ügyészség.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott vízgépészként, a másodrendű vezető uszodamesterként, a harmadrendű műszaki igazgatóként dolgozott a komplexumban.

Mindhárom vádlott az utolsó szó jogán sajnálatát fejezte ki a tragédia miatt, ugyanakkor azt mondták: nem felelősek a történtekért.

Az ítélethozatalt a bíróság péntekre napolta el.

A vádirat rögzíti: a kivitelezés során az eredeti tervtől eltérően valósították meg a szörfmedencéhez tartozó gépészeti teret felülről záró aknafedél rögzítését. A zárszerkezet szakszerűtlen kialakítása miatt kisebb felületen volt rögzíthető az aknafedél a tartó kerethez, a négy zár így kevésbé volt ellenálló a víz forgatása során keletkező nyomással szemben.

A halálos balesetet megelőző napokban az aknafedélről a keletkező nyomás miatt két zárszerkezet letört. Az egyik uszodamester észlelte a hibát és értesítette a vízgépészt, aki megvizsgálta a hibás aknafedelet. A vádlott - tévesen - úgy ítélte meg, hogy az aknafedél a megmaradt két zárral is biztonságosan rögzíthető, és kérte az uszodamestert, ha ismét mozogni kezd a fedél, akkor a szörfmedencét állítsák le, és jelezzék neki a hibát.

A vezető uszodamesternek kétszer is jelezték az animátorok a hibát. Ő ugyan közölte, hogy a hiba elhárítása folyamatban van, ténylegesen azonban nem intézkedett a probléma azonnali elhárítása, illetve a szörfmedence üzemeltetésének felfüggesztésére.

A műszaki igazgatót ugyancsak azzal vádolják, hogy bár a vízgépész jelezte neki a hibát, nem intézkedett sem a javításról, sem a medence lezárásáról.

A kisfiú 2009. július 23-án a szörfmedence járófelületén lévő aknafedélen állt, amikor a víztömeg indulásakor kialakuló nyomás hatására a rosszul rögzített aknafedél elmozdult és a gyerek az aknafedéllel együtt a gépészeti térbe zuhant. A nagy sebességgel áramló víz elsodorta, majd a hullámkeltésre szolgáló, nagy teljesítményű szivattyú beszívta a kisfiút, aki ennek következtében életét vesztette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szepesi szexügye: a karrierembe került volna, ha továbbviszem az ügyet

Szepesi Nikolett és a szülei is többször jelezték az edzőnek a molesztálást, vizsgálat mégsem indult. Tovább olvasom