Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Anyák napja

Jegyzet - Egy ünnep, amely a legszebbek közül való. Egy ünnep, amelynek fényét egyetlen kurzus sem tudta megkoptatni, s amelyet egyetlen rendszer egyetlen pártja sem tudott kisajátítani. Egy ünnep, amely hivatalosan nincs benn a naptárban, pedig ott lenne a helye, nem csupa nagybetűvel, hanem csupa aranybetűvel.
Az édesanyákat, nagymamákat, keresztanyákat köszöntjük május első vasárnapján. A világ összes szótára is kevés ahhoz, hogy az ember kifejezze azt, amit ilyenkor érez. Közhelyek maradnak, hogy az anyai hivatás nemcsak a világ legszebb, de egyúttal legnehezebb szolgálata is. Folyamatos, huszonnégy órás szolgálat. A világ leghosszabb ügyeleti rendszere. Sosem ér véget. Éjjel is tart, karácsonykor és szilveszter napján is, meg nyaraláskor is. Akkor sem fejeződik be, ha a gyermek időközben deres hajú felnőtté válik. Ilyenkor a napi teendőket felváltja az aggódás, jelezve azt, hogy az anyai szeretet sosem ér véget.

Egy Nobel-díjas matematikus is képtelen lenne összeszámolni, hogy egy anya hányféle tevékenységet hányszor végez el, míg gyermekéről elmondhatja, révbe ért. Hányszor kapcsolja be a mosógépet, hányszor nyitja szét a vasalódeszkát, hányszor kérdezi ki a leckét, és hányszor, de hányszor teszi kezét gyermeke fejére, hogy simogatásával biztatást adjon. Hitet, hogy legközebb majd sikerül, erőt, hogy átvezessen a csüggedésen, s bátorítást, hogy az élet akadálypályáin, ha megbotlunk, akkor is fel tudjunk állni.

Felvételünkön Kőhalmi Dorka édesanyjával, Danka Andreával. Fotó: H. Baranyai E.
Felvételünkön Kőhalmi Dorka édesanyjával, Danka Andreával. Fotó: H. Baranyai E.

Az anyai hivatás a világ legrosszabbul fizetett mestersége. Nem jár érte semmi, csak a temérdek tennivaló s a folyamatos aggódás meg az örök kétség. Köszönetet sem várnak az árvirrasztott éjszakákért, mi azonban tudjuk, hiába nem jelzi a naptár anyák napját, május első vasárnapja az övék. Amikor személyesen vagy telefonon, virággal vagy bonbonnal a kezünkben kiejtjük azt a szót, ami jólesik nekik, ami újabb erőt ad hivatásuk gyakorlásához, s amelynek hallatán hajlamosak az öröm könnyeit szemükben megcsillantani. Ez a szó a köszönöm. Rövid, de mindent kifejez. Olyan, mint az anyák napja.

Olvasóink írták

 • 2. Truder 2009. május 02. 17:36
  „HÁLAADÁS

  Köszönöm Istenem az édesanyámat!
  Amíg ő véd engem nem ér semmi bánat!
  Körülvesz virrasztó áldó szeretettel,
  Értem éjjel-nappal fáradni nem restell.
  Áldott teste, lelke csak érettem fárad,
  Köszönöm, Istenem az édesanyámat.

  Köszönöm a lelkét, melyből reggel, este
  imádság száll Hozzád, gyermekéért esdve,
  Köszönöm a szívét, mely csak értem dobban
  itt e földön senki sem szerethet jobban! -
  Köszönöm a szemét, melyből jóság árad,
  Istenem, köszönöm az édesanyámat.

  Te tudod, Istenem - milyen sok az árva,
  Aki oltalmadat, vigaszodat várja.
  Leborulva kérlek: gondod legyen rájuk,
  Hiszen szegényeknek nincsen édesanyjuk!
  Vigasztald meg őket áldó kegyelmeddel,
  Nagy-nagy bánatukat takard el, temesd el!

  Áldd meg édesanyám járását-kelését,
  Áldd meg könnyhullását, áldd meg szenvedését!
  Áldd meg imádságát, melyben el nem fárad,
  Áldd meg két kezeddel az Édesanyámat!

  Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:
  Köszönöm, köszönöm az ÉDESANYÁMAT!!!
  Dsida Jenő”
 • 1. pancser 2009. május 02. 17:20
  „Szép dolog az anyaság, ha nem a legszebb, valójában az. Mindenkit anya szült, létünk nekik köszönhető. Igen ám, éppen most halljuk azt, hogy a politika hogyan keseríti meg az anyaságot. Nehéz a nyugdíjasnak, persze, hogy az. De ha igazak akarunk lenni, ha valahol nem kéne spórolni, az pontosan az anyaság. A mai, főleg idősebb nyugdíjasoknak kevés fogalma van arról, hogy a mai édesanyák, édesapák milyen küzdelem árán nevelik fel gyermekeiket. Megszűnik a SZOC-POL, megrövditik a GYED-et stb. Holott ez a jövő, nem a temető. 20 év nem nagy idő, ez alatt éppen felnő egy gyermek aki majd eltart bennünket, megkeresi és befizeti azt a pénzt amiből mi az akkori nyugdíjasok pénzét folyósítani fogják. Elkeserítő, hogy a homók ügyeiről, akikből soha nem lehetnek anyák, ebben a dekadens szétrothadó kultúrában többet hallunk mint az anyaságról. Nagyobb horderejű kérdés ma a politikai elit számára az öregek megnyerése, mint a leendő anyáké. Feje tetején a világ, természet és teremtésellenes, az isteni akarat ellen való. Az anyaság a Mindenható Isten akarata szerint van. Aki gyermeket szül és nevel az boldog ember, van jövője, soah nem hal meg. Tiszteletet az anyaságnak, a hétköznapokban és ne csak május első vasárnapi ömlengéseket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kerülhető el, hogy Magyarországra is bekerüljön a vírus

Székely Tamás szerint nem kerülhető el, hogy Magyarországra is bekerüljön a az új H1N1 influenza… Tovább olvasom