Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A Temetetlen halott - Nagy Imre naplója

Különös a film, mert a forgatott jeleneteket archiv anyagok fogják illusztrálni vagy éppen ellenpontozni: első világháború, szovjet polgárháború, Moszkva a húszas, harmincas években, a második világháború, majd Magyarország történelme 45-től 57-ig.
rendező: Mészáros Márta
forgatókönyvíró: Mészáros Márta, Pataki Éva
operatőr: Jancsó Nyika
zene: Zbigniew Preisner

szereplő(k):
Jan Nowicki (Nagy Imre)
Horváth Lili (Nagy Erzsébet)
Moór Marianna (Égető Mária)
Andorai Péter (Münnich Ferenc)
Cserhalmi György (Orvos)
Kulka János (Kállai Gyula)
Mácsai Pál (Vida Ferenc)

A film sztorija

"Nagy Imre élettörténete a XX. századi történelem alaptörténete. Ő volt az első kommunista vezető, aki egy nemzeti forradalom - az '56-os - jelképe, miniszterelnöke, aki felmondta a Varsói Szerződést, kiállt a többpártrendszeren nyugvó demokráciáért. Sokan úgy vélik, hogy 1956-ban vállalt szerepe, majd halálig vállalt hűsége a forradalom eszméjéhez nem következett az életútból, kommunista meggyőződéséből, moszkvai múltjából, hogy valami rendkívüli katarzis, titok történt vele.

Személyes okom is van arra, hogy ezt a filmet megcsináltam: gyerekkoromban ismertem meg Nagy Erzsébetet. Végigkövettem hányatott sorsát, amikor magányosan, kitaszítva élt, majd elszánt harcát az apja rehabilitálásáért. Nagy Imrével is többször találkoztam, máig emlékszem kedves, joviális alakjára. Nálam lehetett őt először nyilvánosan látni, a "Napló" filmsorozat második részében (Napló szerelmeimnek), emlékszem az eufórikus fogadtatásra, amikor hajlott alakja föltűnt a vásznon. Régóta készülök arra, hogy filmet készítsek róla" - vallja Mészáros Márta. www.port.hu

Kritikák


Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött a késői szüret

A szokásosnál két-három héttel később kezdődött megyénkben a szüret. A termelők elégedettek… Tovább olvasom