Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

A rendőrök elvitték a budapesti házfoglalókat

A rendőrség véget vet annak a fővárosi demonstrációnak, amelynek keretében civil és hajléktalan aktivisták szombat délután a VII. kerületi Csányi utcában elfoglaltak egy üresen álló, önkormányzat tulajdonú épületet - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A ház előtt élőláncot alkotó aktivistákat a rendőrség előbb arra szólította fel, hogy engedjék be az épületbe a kerületi önkormányzat képviselőjét. Ő, miután bent járt, kérte a ház kiürítését, hogy azt le tudják zárni. A többi között arra hivatkozott, hogy az aktivisták önkényesen foglalták el a műemlék épület, amelyben egyébként életveszélyes tartózkodni.

A rendőrök ezután többször is felszólították a demonstrálókat, hogy hagyják el a helyszínt. Miután azok a kérésnek nem tettek eleget, egyesével vitték őket a rendőrségi járművekhez.

Az intézkedést az aktivistákkal szimpatizáló, az utca túloldalán álldogáló csoport - amelyhez fél hét körül a Hallgatói Hálózat néhány tagja is csatlakozott - "Lakhatást, ne zaklatást, szociális bérlakást!" illetve "Veletek vagyunk!" kiáltásokkal fogadta.

A rendőri beavatkozás kezdetén, nem sokkal este hét óra után, egy csoport jelent meg dobokkal és egyéb ütőhangszerekkel a helyszínen, így, miközben a házfoglalókat a járművekhez vitték, a szimpatizánsok már a dobosok által diktált ütemre skandálták, hogy "Börtön helyett lakhatást!", illetve "Az erőszak nem megoldás!".

Az épületet kora délután foglalták el hajléktalan és civil aktivisták, akik közül néhányan átmenetileg beköltöztek az egyik lakásba. Közlésük  szerint tettükkel a többi között arra akarták felhívni a figyelmet, hogy miközben a fővárosban körülbelül tízezren élnek az utcákon, kétezer önkormányzati lakás üresen áll.


Korábban:
Civil és hajléktalan aktivisták foglaltak el egy üresen álló, önkormányzati tulajdonban lévő kétszintes házat szombaton kora délután a főváros VII. kerületében, a Csányi utcában.

Az épülethez érkező újságírókhoz Dombóvári László, a Város Mindenkié csoport aktivistája szólt az egyik ablakból, egy megafonon. Közlése szerint arra akarták felhívni a figyelmet, hogy miközben lakások állnak üresen, embereknek kell az utcán élniük.

A csoport kiadott egy közleményt, amely szerint a házfoglalók rendészeti eszközök és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert, valamint a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását és érvényesítését követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől és Tarlós István főpolgármestertől.

A demonstrálók az utcán egy "Lakhatást! Demokráciát! Jogállamot!" feliratú transzparenst kötöztek a falra, és a házfoglalók egy üres lakás ablakaiból két óriási festett szemet lógattak ki.

Aktivisták transzparenseket helyeznek ki egy üresen álló lakóházban a VII. kerületi Csányi utcában 2013. január 19-én. A Város Mindenkié csoport demonstrációján civil és hajléktalan aktivisták foglalták el az önkormányzati tulajdonban lévő kétszintes épületet.
Miközben a sajtó munkatársai bejutottak a házba, a teljesen üres, rendkívül leromlott állapotú épületbe, ott gyors sürgés-forgás kezdődött. Az udvarra több lepedőt akasztottak ki, amelyeken az "Emberi jogokat és otthonokat" és a "Hol vagyok otthon a világban, ha nem a saját szobámban?" felirat, illetve egy bibliai idézet áll.

Az aktivisták közül néhányan beköltöztek az egyik emeleti lakásba, amelynek a padlójára lepedőket terítettek le. A ház belülről sivár, a falak mállanak, több helyen hiányoznak az ajtók és a belső lépcsőn sincs korlát.

Keresztes Jenő, a Város Mindenkié csoport egy másik aktivistája, aki társaival együtt beköltözött az egyik üres lakásba, azt hangsúlyozta, hogy a fővárosban körülbelül tízezren hajléktalanok, miközben több mint kétezer önkormányzati lakás üresen áll.

A tragikus szociális helyzetről beszélő férfi azt kérte, hogy a politikaformálók tegyenek valamit, mert "a 24. órában vagyunk". Azt mondta, szeretnék, ha a döntéshozók egy olyan átfogó szociálpolitikai elképzelést alakítanának ki, amelybe az érintetteket, vagyis a hajléktalanokat is bevonnák.

A férfi közölte, tettüket figyelemfelhívásnak szánták, nem akarják hosszú távon birtokba venni a lakást. Azt viszont hozzátette: addig maradnak az épületben, amíg onnan ki nem költöztetik őket.

Olvasóink írták

 • 13. Valaki 2013. január 21. 10:36
  „Azt nem értem miért nem az Andrássy úton tüntettek ezek a cocik, ott rengeteg üres palota van. :)))”
 • 12. Pretorianus 2013. január 20. 19:50
  „Saját tapasztalatból mondom/két év önkéntes munka a hajléktalanok közt/, hogy bizony pancsernak igaza van.
  Én rengeteget beszélgettem velük, nagy többsége bizony erősen tett azért, hogy az utcára kerüljön. A 20-25 látogatott ember közül egy nem ivott, és kereste a kiutat ebből a pokolból. Teszem hozzá, meg is találta, egy kis szoba-konyhás albérletben él és úgy néz ki, sínen van.”
 • 11. pancser 2013. január 20. 15:12
  „Abban a korban élünk, különösen választások előtt, hogy a társadalom perifériáján élő emberek sorsáért kizárólag a közösséget teszik felelőssé. Az átlagember ezzel nem ért egyet és neki van igaza. Mit mond az egyház? Az embernek szabad akarata van, szabadon dönthet jó és rossz között. Az is igaz: a megtévedt báránynak, ha visszatért jobban örülnek. Csak azért hoztam a vallást mert ezeket mondatokat mindenki ismeri, továbbá rávilágít valamire. Egyrészt a sorsáét elsősorban maga felelős, másrészt a társadalom visszafogadja azt is aki hibázott.
  A magyarországi hajléktalanok szinte mindegyike magának köszönheti a sorsát. Aki nem, az meg igyekszik kijutni a válságból és ki is jut egy kis segítséggel, de ez az elenyésző kisebbség. Ivászat, drog, összeférhetetlen természet, munkaundor, ez mind az egyénen múlik, ezért nem érzek felelősséget a hajléktalanságukért. Ne lakjanak az utcán, be kell őket gyűjteni hatóságilag, barakkot lehet építeni. Nem kell drótkerítés nem, de ha valakit elkapnak az aluljáróban azt legyen hova pakolni!”
 • 10. Loich 2013. január 20. 13:36
  „Tény hogy ma lecsúszni nagyon könnyü, elég pár hónap fizetés nélkül. Könnyű mondani hogy dolgozzon a hajléktalan, hiszen csak lapátot kell adni a kezébe. Olyan embernek, aki talán tudna, akarna is dolgozni, kiéhezetten, ugy hogy az izületei kikészültek a híd alatt alvástol, és még sorolhatnám az eü problémáit - nem fog tudni. És hogy isznak. Józanul nehéz is kibírni az utcán, nem beszélve a közösségről, ahova bekerül az ember. A közmunkáról pedig: lehet kipróbálni. Valamikor jo helyen dolgoztál, sokan ismernek, aztán segélyre szorulsz. kimész nyugodtan a saját városodban utcát rendezni bevállalva a megszégyenülést ? Ez pszichologia: a megszégyenüléstől való félelem a halálfélelemtől nem jár messze. összetett kérdés. Persze aki most jo állásba van, az mondja a legbölcsebbeket, hogy ő mi mindent tett le az asztalra és igenis aki akar az tud dolgozni, és a többi. Valószínüleg háttere is van, ami sokakrol nem mondható el. Egy 11% os munkanélküöliség rettentő sok embert takar. És nincs mindenkinek ugyanolyan mértékű túlélési stratégiája. Viszont alapvető emberi jog az élethez, lakhatáshoz, és egészséghez való jog, ha van munka , ha nincs.”
 • 9. pancser 2013. január 20. 13:21
  „8. gonzo 2013.01.20. 12:27
  Nincs igaza.”
 • 8. gonzo 2013. január 20. 12:27
  „7.Karlos,teljesen igazad van.”
 • 7. Karlos 2013. január 20. 11:41
  „A nem akarnak dolgozni című dolgokhoz azért lenne hozzáfűznivalóm. Ha a viláég gazdasági folyását nézzük, pár éven belül az emberek 2/3ának nem lesz munkája ! ( utána lehet olvasni az alapjövedelem címszó alatt ) MIvel nem lesz elég munka - a jelenlegi mesterségesen manipulált "gazdasági folyamatok" nak és "válság" nak mgrendezett előadás miatt. A világ folyása egészen addig fogja sújtani az embereket, míg a globalizáció el nem éri végső célját egy egybefüggő világhatalmat, egy kormánnyal, államok eltörlését szuverenuitás nélkül. Halljátok, nem szeretnék sokáig élni.
  MA is rengetegen dolgoznának, de nem jut munka. Diplomások töltik az árut a hypermarketekben, nem tudnak nyugdíjba menni sokan pár év hiányzó szolgálati idő miatt. Nem szabad a nem akar dolgozni c. mondatokat könnyüsuzerrel puffogtatni egy olyan világban, ahol bárki bármelyik nap az utcára kerülhet.”
 • 6. Sünöcske 2013. január 20. 10:52
  „ 
   
   
  5. acsali 2013.01.20. 08:31
  "Hiányoltam fletót és győri gyurit a helyszinről."

  Én is hiányoltam a helyszínről Fletót, a nyakában a következő táblával:
  "Én is hajléktalan vagyok!"

  Olyan hihetően tudná előadni!”
 • 5. acsali 2013. január 20. 08:31
  „Hiányoltam fletót és győri gyurit a helyszinről.”
 • 4. myastheniagravis 2013. január 20. 06:38
  „Nos igen.Most itt a tél. Minden munkanélkülinek és hajléktalannak lapátot és lehet takaritani a járdákat útkereszteződéseket zebrákat. Aki meg nem veszi fel a munkát attól megvonni a segélyt mert büdös neki a munka!”
 • 3. pityesz 2013. január 20. 01:51
  „Egy szoba konyha járjon mindenkinek/családnak/aki tőbbet akkar és van munkája vegyen.és ahogy nő
  a családja mndig nagyobat.Aztán ha egyedűl marad kőltözön megint kis lakásba,hogy tudja fizetni a rezsit.”
 • 2. Mankapanka 2013. január 19. 22:39
  „A hányinger az, hogy ezek a hajléktalanok nem dolgoznak és nem is akarnak dolgozni. Az nem dolgozik, aki nem is akar! Tüntetni és sírni könnyebb, mint dolgozni. A legnagyobb gond, hogy ők nem is akarnak alkalmazkodni a szabályokhoz. Tisztelet a kivételnek!”
 • 1. Catherina 2013. január 19. 20:38
  „Több mint elszomorító, hogy ilyen a helyzet, de ezek a házak, lakások, sajnos nem véletlenül üresek. Életveszélyesek! Igaz, fel lehetne újítani, stb...ennél megdöbbentőbb inkább az, amikor jó állapotban lévő házak, lakások állnak üresen, mert a tulaj felvásárolta őket, és nem kezd velük semmit, még csak ki sem adja őket...vár...egy érdemlegesebb ingatlanpiaci árra???...vagy csak megrögzött gyűjtő? - talán....no ez a hányinger!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ángyán József: sok ponton módosítani kell a földtörvényt

Ángyán József szerint sok ponton módosításra szorul a februárban parlament elé kerülő földforgalmi törvény tervezete. Tovább olvasom