Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

A kormány dicséri, az ellenzék bírálja a konzultációt

Orbán ébredésről, Vona orgiáról, Schiffer kiszolgáltatottságról beszélt a konzultáció kapcsán.
1. rész
A kormánypártok kiálltak a szociális konzultáció fontossága mellett hétfőn a parlamentben a miniszterelnök felszólalására reagálva, míg az ellenzék kritikával illette a feltett kérdéseket és kevesellte a válaszadók számát.

Egyperces néma felállással emlékeztek a képviselők a hétfőn elhunyt Habsburg Ottóra, akiről Kövér László házelnök többek között elmondta: támogatta az európai integrációt, több száz előadást tartott az Egyesült Államokban az ’56-os magyar forradalomról, és a páneurópai piknik szervezőjeként mintegy 700 keletnémet nyugatra jutásához járult hozzá.

Orbán: Magyarország felébredt
Magyarország felébredt - ez a legfőbb tanulsága a miniszterelnök szerint a szociális konzultációnak, amelynek eredményét Orbán Viktor hétfőn, napirend előtti felszólalásban ismertette a parlamentben. A kormányfő azt mondta, a konzultáció során kiderült, hogy a magyarok nem "ingyensörre", potyázásra, hanem munkára akarják építeni a jövőjüket. Tájékoztatása szerint összesen 1 millió 140 ezer kérdőív érkezett vissza, amit a nemzeti konzultációnál is nagyobb sikerként értékelt.

Jobbik: antidemokratikusság és pazarlás orgiája
Vona Gábor (Jobbik) szerint az antidemokratikusság és pazarlás orgiája, amit a kormányfő a demokrácia ünnepeként próbál beállítani. Azt kérte, a maradék 7 millió ember véleményét is tartsák tiszteletben, akik szerinte az íveket azért nem küldték vissza, mert nem hiszik el, amit Orbán Viktor mond a kezdeményezéssel kapcsolatban.
A konzultációt idő- és pénzpazarlásnak nevezte. Most keresgetik, mit kezdjenek a különböző területekkel? - kérdezte, hozzátéve: a kormány az emberekre próbálja áthárítani döntései felelősségét. Szerinte a devizahitelesek nem kaptak állami segítséget, az embereket kitették a devizacsapdának. A szociális juttatásokra vonatkozó kérdést rossznak nevezte, és a Jobbik szociális kártyára, illetve bolthálózatra vonatkozó javaslatát nevezte jó megoldásnak.

LMP: kiszolgáltatottság árán nem lehet versenyképes Magyarország
Schiffer András (LMP) gratulációját fejezte ki, hogy a tavalyi szavazótábor 42 százaléka válaszolt. Utalva a kormányfő előző napi beszédére úgy fogalmazott: "vagyunk annyira elvarázsoltak", hogy úgy látják, konzultáció két esetben van: a kampányban, illetve két választás között népszavazásként. Meg kell kérdezni az embereket, szeretnék-e a munkavállalói jogok lebontását, szeretnék-e, ha az egzisztenciájukat védő intézményeket a versenyképesség oltárán feláldoznák. Annak van eredménye, ha népszavazáson kérdezik meg az embereket, hogy egyetértenek-e a vudu gazdaságpolitikával - mondta.
Az adatvédelmi aggályokon túl hiányolta: megkérdezték-e az embereket, hogy egyetértenek-e az érdekegyeztető rendszer szétrúgásával, azzal, hogy a közmunkások tömegeinek minimálbér alatti összeget fizessenek, vagy a tankötelezettség korhatárának csökkentésével. Szerinte a kormány gazdaság- és társadalompolitikája azokat támogatja, akiknek sok van, a kispénzűekkel fizettetik meg a gazdagok adókedvezményét. Kiszolgáltatottság árán nem lehet versenyképes Magyarország - hangoztatta az ellenzéki politikus.

KDNP: szükség van a társadalmi párbeszédre
Harrach Péter kiemelte, szükség van a társadalmi párbeszédre, ennek módja különböző lehet. Létezik egy "megcsontosodott rendszer", ami igazi eredményt nem hozott, s egy új, közvetlen metódus, amely széles rétegeket szólít meg. A több mint 1 millió visszaküldött kérdőív komoly eredmény - mondta.
A szociális ellátórendszer keretében ma azok is kapnak támogatást, akik nem szorulnak rá, és lehet, nem mindenki kapja meg, aki rászorul; ezen változtatni kell - hangsúlyozta. Kitért arra is: először a munkalehetőséget kell megteremteni, és utána az eddig különböző védettségben levőknek a lehetőséget megadni a munkavégzésre.
Meg kell köszönni a válaszokat, hozzásegítettek a jó döntéshez - zárta reagálását a KDNP frakcióvezetője.

MSZP: fülkeforradalomban nem lehet gazdasági csodát tenni
Tóbiás József szerint formai konzultáció történt, és az érdemi párbeszéd hiányáról van szó. Utóbbinál le kell ülni és tárgyalni kell - hangoztatta.
Álkérdéseket tettek fel, ma nincs olyan ember, aki ne azt válaszolná, hogy szeretne-e dolgozni - folytatta, azt firtatva: az indoklás nélküli elbocsátásokról miért nem kérdezték meg az embereket? Szerinte álságos az a magatartás, hogy védett kort ígérnek, miközben olyan törvény van érvényben, ami indoklás nélküli elbocsátásokra ad lehetőséget.
Magyarország felébredt az egy év remény- és illúzióvesztésből, ma már nem azt gondolják, hogy a fülkeforradalomban lehet gazdasági csodát megvalósítani - jelentette ki az ellenzéki képviselő, aki szerint a magyarok józanságát nem mutatja semmi más jobban, mint hogy 7 millióan nem kívántak részt venni a konzultáción.

Fidesz: tartsák tiszteletben egymillió ember véleményét!
A fideszes Lázár János úgy fogalmazott: Schiffer Andrással szemben ők nem vezetnek nyilvántartást arról, hogy ki válaszolt. Azt tanácsolta az ellenzéknek, hogy tartsák tiszteletben 1 millió ember véleményét és a tavalyi választások eredményét. A konzultációra, a felhatalmazás megerősítésére azért volt szükség - folytatta - mert a szocialisták nyolc éven át eljátszották a kormány és a parlament iránti bizalmat; ha nem hazudoztak volna, akkor erre nem lenne szükség.
A frakcióvezető szerint a legfontosabb és leggyorsabb egyeztetési forma, ha megkérdeznek minden választópolgárt. Leszögezte: világos a választópolgárok szándéka, tisztességes munkából tisztességesen szeretnének megélni; ez ma nem könnyű, és a kormányzat számára nagy feladat és küldetés, hogy ennek feltételeit megteremtse. Húsz év látens kompromisszumai és különböző paktumai után legyen végre rend ebben az országban - jelentette ki Lázár János.

Olvasóink írták

  • 1. öszödiböszme 2011. július 04. 17:28
    „Igaza van a kormánynak, ez tényleg példátlan siker. Én is csak könnyes szemmel gondolok arra, ez a siker talán az Aranybullához fogható. Azért valami fidesz fan árulja el már nekem. Mi búbánatnak kellett ezt a retket, ennyi pénzért kiküldeni. Többen is vissza küldték volna csak nem fért bele, amit bele akartak tenni. Nagy siker szerintem a Kubatov lista, szóval én nyílt szívvel tapsikolok eme óriási sikerhez. Több úgy sem lesz ezeknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csirkehús, hagyma, szívószál: 15 milliárdot költ magyar alapanyagokra a McDonald´s

A magyar csirkehús, szárított hagyma, szószok és szívószál számos ország gyorséttermeibe eljutnak.… Tovább olvasom