Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

A kiszámíthatóság a legfontosabb

Nyugat-dunántúl - Aki túl akarja élni a válságot, az dobja ki a tankönyveket – szokatlan, s válaszaiban több helyen meglepő felmérést mutatott be tegnap a sajtónak az egyik legnagyobb hazai munkaerő-szervezési cég.
Mit mond a top 200?

A Manpower több mint 200 – köztük „top 200-as", tehát a legnagyobb vállalatok közé tartozó – vezetőt kérdezett arról, szerintük milyen lehetőségeik vannak a válságban. A válaszok között nem egy meglepő volt, íme ezek közül kettő: a vállalatok 17,8 százaléka nem elbocsátásra, hanem munkaerő-felvételre készül; 33,1 százalék a munkatársak alapbérét emelné, 25,7 százalék pedig az egyéb juttatásokat bővítené.

A felmérés és a mindennapi tapasztalatok azonban azt is mutatják, hogy új helyzethez kell igazodniuk a munkaadóknak és a munkavállalóknak is: meg kell barátkoznunk az olyan fogalmakkal, mint a munkaerő-kölcsönzés vagy a részmunkaidős foglalkoztatás.

Alapvető, tehát biztosra vett válaszok dőltek meg a februárban készített felmérésben: a kérdezők abból indultak ki, a válság miatt az úgynevezett bérkiegészítő juttatások, tehát a cafeteria szerepe megnő – az alapbérek kárára. A grafikán azonban az látszik, hogy a vállalatok többsége ezzel ellentétben az alapbéreken nem akar változtatni, a pénzügyi szektor pedig ráadásul emeléssel tervez.

A válság lefelé tartó szakaszában egyáltalán nem várható létszámbővítés semmilyen vállalati körben – erre is a fejünket tettük volna. Ezzel szemben minden ötödik válaszadó cég a következő fél évben már számol valamilyen mértékű létszámnövekedéssel. A grafikonon azért látszik az is, hogy a termelő, a kereskedelmi és az informatikai (IT) szektorban csaknem minden második cég elbocsátásokat tervez, így a helyzet rózsásnak azért nem nevezhető.

A nagy cégek többsége 2010-ig számol a gazdasági válság negatív hatásait.
A nagy cégek többsége 2010-ig számol a gazdasági válság negatív hatásait.

Optimisták és pesszimisták

A legfontosabb kérdést is feltették az érintetteknek: „Mikorra várható olyan rendelésállomány-növekedés az ön cégénél, amely munkaerő-felvételt igényel?" – magyarán mikor áll vissza a gazdasági válság utáni „normális élet".

A legoptimistábbak az informatikai cégek voltak, akik szerint ezt az évet kell csak kihúzni; a többség azonban 2010 második felére számol azzal, hogy ismét beindul náluk a termelés. Vannak azonban, akik szerint legalább 2011-ig kell várni erre.

A munkaerő-szervező cég egy győri mérnök példáját hozta fel arra a kérdésünkre, hogy mennyire rugalmasak a magyar munkavállalók, illetve meddig hajlandók elmenni egy új munkalehetőségért. A győri mérnök tehát beállt a gyártósorra, bízva abban, hogy mindez addig tart, amíg a válság is, s a cégnél azt látják, hogy ő dolgozni akart mindenáron.


Ausztria is „elesett"

Ezzel még egy fontos kérdéshez értünk. A válság kirobbanása óta eddig nem volt nagyon szó róla, de mostanra ez is tényként kezelhető: a munkakeresés iránya megfordult. Míg korábban jórészt keletről utaztak az emberek nyugat-magyarországi munkahelyekre, most fordítva kell(ene) hogy történjen. Más kérdés, hogy erre hányan hajlandóak, ám arra, hogy a dunántúli régióban élők Ausztriában kapjanak munkát, egyre kisebb az esély.

A végén pedig még egy tévhitet eloszlattak a cégek: csaknem fele a válaszadó vállalatoknak köszöni, de nem kér a kormányzati támogatásokból, szerintük ugyanis saját maguknak kell megoldaniuk a helyzetet, de ehhez kiszámítható környezetre lenne szükség. Nem egy cég egyenesen azt mondta: a róluk kialakított képnek kifejezetten rosszat tenne, ha kiderülne, hogy bajban vannak, s már csak az államban bízhatnak.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. március 19. 08:21
    „Ide is nagyon jól beillik a döglött ha esete. Amely mindig is a fejétől kezd bűzleni. Ha valakik nem értenek a dolgukhoz, de mégis hatalmon tudnak maradni az csak is azért lehetséges, mert a hatalom a kezükbe ragadt!
    A gyáva népnek pedig nem csak munkája nem, hanem hamarosan hazája sem lesz!
    A tolvajok,kizsákmányolók a hatalommal visszaélők pedig saját magukat nem fogják üldözni, vagy számon kérni a tevékenységeiket egymástól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baltával törték el a rendőr orrát

Baltával támadtak egy szolgálaton kívüli rendőrre és társára. A rendőr orrát baltanyéllel eltörték,… Tovább olvasom