Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -2°C | 6°C Még több cikk.

A játék is "veszélyes"

Áprilistól fegyveres rablást követ el az, aki játék pisztollyal fenyegetőzik, s öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. A módosított büntető törvénykönyv szerint röviden szólva tehát nem az a lényeg, hogy valaki „ mit tart a kezében ” , hanem hogy „ mit ér el vele ” .
Nem az a lényeg, hogy valaki „ mit tart a kezében ” , hanem hogy „ mit ér el vele ” .
A jogszabályban új bűncselekményt nevez meg a jogalkotó, ez pedig az „ európai közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése ” . A törvény öt évig tartó szabadságvesztéssel sújtja ezt, annak ellenére, hogy aki ma Magyarországon EU-költségvetést kíván sérteni, annak kutya nehéz dolga van.
Dr. Jungi Eszter büntetőbíró szerint a számos módosítás közül az átlagembert talán leginkább a temetői és templomi lopás minősítése érdekelheti: április 1-jétől súlyosabb büntetésre számíthat az, aki vallási vagy kegyeleti tisztelet tárgyát lopja el. A szigorítás azonban csak a kisebb – vagyis a 10 és 200 ezer forint közötti – értékek elemelésére vonatkozik, ebbe nyilván nem esik bele sem a Vizsolyi Biblia, sem a halottak napján eltűnt mécses, virág, koszorú.
A törvény több pontban kitér a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekre. El lehet kobozni valakitől bármilyen vagyont, amit abban az időszakban szerzett, amíg szervezet tagja volt. Nem kellenek tehát ehhez bizonyítottan bankrablásból szerzett milliók, az állam ezentúl vélelmezi, hogy egy gengszter pénze nem tiszta. Ennek ellenbizonyítására természetesen lehetőség nyílik. A bűnszervezet tagja szigorúbb büntetésre számítson, és ha két évnél többet kap,

automatikusan fegyházba – és nem börtönbe – kerül. A törvény tehát következetes és saját magának nem, inkább a körülményeknek mond ellent. Azt ugyanis eddig ebben a megyében mindössze egyszer sikerült megállapítani, hogy „ kettőnél több személy hosszabb ideig, szervezetten és összehangoltan követett volna el bűncselekményeket ” . Tavaly embercsempészeket ítéltek el ezen a címen, de a bűnszervezet – „ magyarul ” maffia – létezése a legnehezebben bizonyítható dolgok egyike.
S még egy hangsúlyos változás: uniós csatlakozásunk kihirdetésének napján lép hatályba a jogszabály, amely szerint jogi személy ellen is büntetőeljárást indíthat a hatóság. Tehát nemcsak az igazgatók, osztályvezetők állhatnak bíróság elé, áprilistól az ítélkező korlátozhatja, akár meg is szüntetheti a jogi személyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyalbum: Simon Viktória

Népszerű fotósorozatunkban a Mosolyalbum… Tovább olvasom