Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

A hideg miatt nagyobb figyelemre szorulnak

Győr-Moson-Sopron - A röpködő mínuszok miatt a szokásosnál is nagyobb figyelem irányul ezekben a napokban az idősekre, az egyedülállókra, s azokra, akik az átlagosnál is nehezebben fizetik ki a fűtésszámlát. Több a munkájuk az egészségügyiseknek, a segítő szervezeteknek, de túlzás nélkül a civil figyelőszolgálatokon, és egy jó szomszédon akár emberélet is múlhat.

A 86 éves Nemes Veronika megtehetné, hogy otthonában, a jó melegben pihen, olvasgat, ám a nyugdíjas nevelő a nagy mínuszok idején is járja a várost, meglátogat néhány, betegségben szenvedő ismerőst, barátot, vagy telefonon érdeklődik a hogylétük felől.

– Figyelem a híreket, elolvasok mindent az újságból, a kirobbant gázvitában pedig nagyon várom a megoldást – így Vera néni. – Gázzal fűtök, sokba kerül, de ha baj lesz, egy kis villanykályhával is felkészültem már. Ha minden kötél szakad, a szomszédok közt eloszthatjuk, melyik nap, hol melegszünk. Sajnos én  megértem, hogy Téten, kezdő tanítóként a szolgálati lakásban megfagyott reggelre a víz, s egymásnál melegedtünk...

A január 29-én 105. évét betöltő Gallai Rezsőre naponta kétszer is rányitja az ajtót a gondozó, plusz az ebédet is házhoz viszik. A rendrakás, a takarítás és személyes gondoskodás éppúgy belefér a programba, mint a bevásárlás, ilyentájt pedig a lakás hőmérsékletének ellenőrzése.

Magyaróvári Rita gondozó  Varga Ferencnével. Fotó: H. Baranyai Edina
Magyaróvári Rita gondozó Varga Ferencnével. Fotó: H. Baranyai Edina

Özvegy Varga Ferencné 26 éve él egyedül, nagy beosztással. Parkinson-kórja olyan előrehaladott, hogy házi gondoskodás nélkül bizony nagy bajban lenne.

Meséli, ha jobban érzi magát, igyekszik ellátni a háztartást, de nem szégyelli, hogy naponta segítségre szorul.

– Tudja, annak idején ameddig lehetett, én segítettem másoknak, most úgy érzem, duplán visszakapom a szeretetet, a gondoskodást – súgja felém az aprócska garzonban. – Egyedül semmire sem mennék, így viszont öröm, ha hallom a kulcszörgést a zárban, mert tudom: miattam jöttek. Hiába gondoskodó a tágabb családom, mindenki dolgozik, a nővérem is beteges, így aztán a gondozóm most a legnagyobb kapaszkodóm.

A hazai fagyhalálkutatás adatai szerint a kihűltek, megfagyottak legalább hatvan százaléka idős, többnyire egyedül élő, magányos ember. Idén már több mint harmincan fagytak meg vagy hűltek ki. Van, aki nem, vagy éppen hogy csak fűt, de előfordul, hogy az idősek az udvaron, a lakás környékén lesznek rosszul, s mielőtt bárki is keresné a bajbajutottat, az orvosok, mentők már nem tudnak segíteni rajta. Éppezért kiemelt feladat hárul ilyentájt az idősek gondozószolgálatának munkatársaira. Vas Imréné, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI) területi gondozószolgálatának vezetője érdeklődésünkre elmondta, Győrben több mint 1500 idős embernek rendszeresen segítenek – a házi segítségnyújtástól az ebéd házhoz szállításán át a gyógyszer kiváltásáig sokrétű munkát végeznek. Tizenhárom idősklubban több száz nyugdíjas talál nem csupán jó közösségre, de tartalmas programokra is. Vas Imréné megerősítette: munkatársai ezekben a napokban fokozottan figyelnek az idősek otthonainak hőmérsékletére, a réteges öltözködésre és a vitaminpótlásra. A jelzőrendszeres segítségnyújtás ugyancsak hasznos, a szolgáltatással több száz egyedül élő idősnek jóformán gombnyomásra és percek alatt megérkezik a segítség.

Özvegy Varga Ferencné betegsége és egyedülléte miatt veszi igénybe a házi segítségnyújtást. Fotó: H. Baranyai Edina
Özvegy Varga Ferencné betegsége és egyedülléte miatt veszi igénybe a házi segítségnyújtást. Fotó: H. Baranyai Edina

Riasztó adatok

Több mint harminc áldozata van eddig a télnek, ősz óta pedig több mint hetvenen(!) haltak meg kihűlés miatt. Győrben évek óta nem fagyott meg hajléktalan, ám elrettentő, hogy otthonaikban, fűtetlen lakásaikban az országban többen is kihűltek. Újabb halálesetekről is tudósítottak csütörtökön a médiumok: az elmúlt napok két hasonló borsodi halálesete után Újfehértón találtak holtan egy férfit fűtetlen lakásában, és kihűlés következtében meghalt penészleki lakásában egy 61 éves férfi. Szabolcsban az idei télen eddig tizenegyen szenvedtek  fagyhalált,   tavaly összesen 14 ember halt meg hasonló okokból. Lapunk évente figyelmeztet a veszélyre, s rendszeresen közreadjuk a szóba jöhető segítség helyeit, lehetőségeit, így a telefonszámokat is.


Néhány elérhetőség

Győri Polgármesteri Hivatal Egészségügyi és Népjóléti Osztály, 96/500-552, Városház tér 2.; Családsegítő Szolgálat, 96/517-738, 9024 Győr, Lajta u. 21.; Segítőház Alapítvány, 96/512-300, 512-309, 9027 Győr, Avar u. 3.; Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény, 96/315-786, 9026 Győr, Kálóczy tér 9–11., valamint a gondozási központok elérhetőségei: I. számú: 9026 Győr, Rónay Jácint u. 5–7., 314-322/125; II. sz.: 9025 Győr, Köztelek u. 15., 316-529; III. sz.: 9022 Győr, Árpád út 38., 323-169; IV. sz.: 9027 Győr, Bolyai F. u. 9., 322-820; V. sz.: 9011 Győrszentiván, Ezerjó u. 4., 348-944; VI. sz.: 9024 Győr, Répce u. 8/b, 411-400; Időskorúak Átmeneti Gondozóháza,  9024 Győr, Répce u. 8/b, 413-240; VII. sz.: 9028 Győr, Lepke u. 38., 416-177.


„Segítsék a fűtés nélkül  maradottakat"

 Halasszák el a teljes szolgáltatás nélkül élő, tartozást felhalmozó, súlyosan  hátrányos helyzetben élő emberek mérőóráinak leszerelését, illetve,  ahol lehet, ideiglenes mérőórával segítsék a fűtés nélkül  maradottakat – javasolta az energiaszolgáltatóknak csütörtökön Szabó  Máté ombudsman a jelenlegi időjárási körülményekre és a nagyszámú  kihűléses halálesetekre tekintettel.  Felhívta az  energiaszolgáltatók és az önkormányzatok figyelmét, hogy a teljes  szolgáltatás nélkül  otthonaikban  élő, idős, beteg, magányos vagy egyébként súlyosan hátrányos  helyzetben élő emberek számára tegyék lehetővé az élethez elegendő  minimális hőmérséklet elérését a szükséges energiamennyiség  biztosításával.  Szabó Máté már szerdán felhívta a figyelmet a Magyarországon  kialakult súlyos helyzetre, ezért felkérte a kormányt, a  katasztrófavédelemért felelős szerveket, a mentőszolgálatokat, a  rendőri szerveket, a megyei és települési önkormányzatok vezetőit, a  jegyzőket és a polgármestereket, hogy haladéktalanul tegyenek  lépéseket a további tragédiák megelőzése érdekében.


Rossz a 112?

Hátráltathatja a segítségnyújtást a 112-es egységes hívószám az ombudsman szerint. Szabó Máté arra alapozza kifogását, hogy több esetben torz információ jut el a mentőkhöz, tűzoltókhoz vagy a rendőrökhöz, s így túl hosszú a riasztási lánc. Ha rosszul működik a segítségkérő rendszer, az sérti az Alkotmányban foglalt lehető legmagasabb szintű, egészséghez való jogot – figyelmeztetett. Szabó Máté a kormánytól vár megoldást a 112-es hívószám problémájára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejelentés másik adatlapon

Az ingatlant értékesítő magánszemély adatainak bejelentésére szolgáló 08B400-as adatlapot 2009.… Tovább olvasom