Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

95,6 százalékos adó = az öngondoskodás vége?

Öngyilkosság megadóztatni a jelenleg tehermentesen adható önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulásokat - mondta Szalay-Berzeviczy Attila volt tőzsdeelnök szerdán sajtótájékoztatón annak kapcsán, hogy a kormány terve szerint 2010-től összesen 95,6 százalék adó és járulékot vetnének ki az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári befizetésekre. Csehák Judit arról beszélt, hogy ezzel a világszerte megfigyelhető előrelátó öngondoskodás lehetősége szűnne meg.
Nemzetközi trend, hogy nő az idősek aránya, csökken a járulékfizetőké, az egészségügyi kiadás gyorsabban növekszik, mint a gazdaságok teljesítménye és a jövedelmek, a finanszírozásban nő a magánforrás aránya a közösségi rovására - sorolta Csehák Judit, egy egészségügyi közalapítvány elnöke a Magyarországon is érvényes folyamat jellemzőit. Hazánk azonban kilóg a sorból annyiban, hogy a saját zsebből fizetett egészségügyi ellátások körében gyakorlatilag nincs előtakarékosság, pillanatnyi anyagi helyzetüknek kitéve az embereket. Emiatt nélkülözhetetlen az öngondoskodás, az "előre fizetett" szolgáltatások arányának növelése - mondta. Az önkéntes vagy kötelező magánbiztosítások szerepe ezzel összhangban világszerte növekszik - tette hozzá. A kormány 2010-es adócsomagjában az áll, hogy a munkáltatók által adható önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári befizetések adómentességét megszüntetik, és összesen 95,6 százalék közterhet vetnek ki rájuk. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az önkéntes egészségpénztárakba a befizetés 90 százaléka a munkaadóktól származik, míg a nyugdíjpénztárakban 67 százalék az egyharmadnyi egyéni hányad mellett. Nyugdíjpénztáraknak másfél millió, egészségpénztáraknak 700 ezer tagjuk van. Az előtakarékosság a gazdaságoknak és az államoknak is jó: a pénz részvényekbe vagy állampapírokba kerül, olcsó belső finanszírozást is lehetővé téve - magyarázta Szalay-Berzeviczy Attila volt tőzsdeelnök, miért hasznos a tőkepiacnak az önkéntes pénztárak léte. A teljes önkéntes pénztári befektetés értéke 800 milliárd forint, 67 százaléka állampapírban van. Egyszerűen öngyilkosság megadóztatni a munkáltatói befizetéseket - mondta. Ez a juttatás nem kötelező, a munkaadóknak egyszerűbb lesz megtartani, multinacionális cégek esetében osztalékadóval hazavinni, vagyis rövid távon nyilván lesz némi adóbevétele az államnak, de később nagyon sokba fog kerülni betömni a nyugdíjrendszerben egyre növekvő finanszírozási lyukat - vonta le a következtetést Szalay-Berzeviczy Attila. Ha saját magukról gondoskodnak az emberek, azzal csökkentik az állam terhét - mondta Tóth Márk adószakértő. Rávilágított arra, hogy az önkéntes pénztári szolgáltatásokat mindig számla ellenében veszik igénybe az emberek, ráadásul az adómentes juttatást nem kell feketén bérként adniuk a cégeknek - említette meg a rendszer gazdaságot fehérítő hatását.

Olvasóink írták

 • 8. 13.István 2009. június 04. 19:24
  „NEM mert ezeknek a pénz MAMMAMJA diktál!!!”
 • 7. Batistuta 2009. június 04. 14:11
  „Átgondolta valaki, hogy miről is írnak itt egyáltalán? A kisalfold.hu meg az FH is megéri a pénzét! Hogyan jött ki ez a százalék???”
 • 6. lolita 2009. június 04. 09:24
  „Remelem hamarosan kihalnak ezek a neprablok!!!!!”
 • 5. Baradlay 2009. június 04. 03:44
  „95.6% ado= kommunizmus vege!!!!!!!!!!!Mocskos allatok!!!!!<moderálva>”
 • 4. szornyella 2009. június 03. 21:40
  „Véleményem szerint ez a "mindent adóztassunk meg", állambácsinak nem épp a legjobb lépése. A költségvetési hiányt nem úgy kellene csökkenteni, hogy a bevételt növeli - pontosabban újabb adókat vet ki, kedvezményeket vesz el - , hanem a kiadást kellene csökkenteni. Az öngondoskodásra való nevelés egy jó irány lett volna arra, hogy ezt a túlságosan nagyra nőtt szociális hálót folyamatosan csökkenti. (Ezáltal talán még a hiány is mérséklődött volna...)
  Az a baj, hogy nagyon rövidtávban gondolkoznak ottan fent...... :-(”
 • 3. mikvannak 2009. június 03. 21:29
  „Ott fent senki nem normális!!!? Uraim ekkora marhaságokhoz nem kell ám egyetem!!!Miért tanitattam én magukat?Mert ugye azt is mi fizetük!!És őszintén mondom nem gondoltam volna hogy ennyire félre sikerülnek, akár jobb akár ball oldal teljesen mind1.”
 • 2. mikvannak 2009. június 03. 21:29
  „<moderálva 2x>”
 • 1. Goldmund 2009. június 03. 20:57
  „Tökéletesen egyetértek az összes nyilatkozóval!
  Hadd tegyem még hozzá, hogy a magán nyugdíjpénztárak államosítása is felmerült - eddig szerencsére csak a Népszabadság hasábjain.
  Most már csak az a kérdés, hogy vajon miért akarja ezt a gazdasági öngyilkosságot elkövetni a kormány? Miféle érdekek állnak a háttérben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliárdos veszteség az E.ON Földgáznál

Több tízmilliárd forint az a felhalmozott veszteség, ami az E.ON Földgáz Trade Zrt.-nél keletkezett… Tovább olvasom