Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

21 híres ember a szlovák nyelvtörvény ellen

Huszonegy, magyar és külföldön élő közéleti személyiség tiltakozik nyilatkozatban a szlovák nyelvtörvény ellen.


A nyilatkozat aláírói felhívják a figyelmet arra, hogy "az ember veleszületett joga a vele azonos anyanyelvűekkel közös anyanyelvükön érintkezni.

Ennek korlátozása és különösen büntetése a legsúlyosabb emberijog-tiprások közé tartozik, amely ellen, úgy véljük, minden szabadságszerető embernek tiltakoznia kell" - áll a dokumentumban.

Hangsúlyozták: az európai közvélemény felelőssége, hogy felemelje a szlovák törvény ellen a szavát, és az európai és észak-atlanti döntéshozók felelőssége, hogy ne várják meg, amíg ezek a feszültségek elterjednek és elmérgesednek, hanem időben tartóztassák fel az aggasztó folyamatot.

Aláírásukkal - mint olvasható - hitet tesznek egy olyan Európa mellett, amelynek polgárai szabadon, félelemmentesen és emberi méltóságukban háborítatlanul élhetnek. "Hitet teszünk a nemzetek és etnikai csoportok közötti feszültségek elkerülésének és a szabadság Európája megőrzésének, megmentésének szükségessége mellett" - írták.

Mint olvasható, Szlovákiában az elmúlt hetekben olyan törvényt terjesztettek elő, amely "teljesen ellentétes az Egyesült Nemzetek Szervezetének alapelvével, amely szerint a Földön minden ember születésénél fogva szabad és egyenlő". "Szemben áll a magyar-szlovák Alapszerződéssel, az Európa Tanács Nemzeti Kisebbségekről szóló Keretegyezményével és még sok más ajánlással".

Olyan törvényről van szó, amelynek értelmében az állampolgárok egy meghatározott köre számos helyzetben csak büntetés terhe mellett használhatja majd anyanyelvét, amikor azonos anyanyelvűekkel hivatalból érintkezik - áll a nyilatkozatban.
 
Emlékeztetnek rá, hogy "a módosított törvény 2009. szeptember 1-jén lép életbe. A II. világháború - az emberi történelem legsötétebb eseménysorozatának, az etnikai alapon történő jogsértések és népirtás - 70. évfordulóján."


 

Íme, a teljes névsor

A nyilatkozat aláírói között szerepel Ádám Veronika akadémikus, Jakov Barzilai magyar származású izraeli holokauszt-túlélő költő, Bábel Balázs római katolikus érsek, Bogárdi Szabó István református püspök, Csoóri Sándor Kossuth- és Herder-díjas költő, Charles Ingrao, az indianai Purdue Egyetem történész professzora, elismert Közép-Európa szakértő, Ann Major Ausztráliában élő történész, Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Ivan Sanders, aki a New York-i Columbia Egyetemen közép-európai és magyar irodalmat tanít, valamint Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező és Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke.  


Olvasóink írták

 • 2. éaa 2009. augusztus 30. 07:00
  „HUSZT

  Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék;
  Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold.
  Szél kele most, mint sír szele kél; s a csarnok elontott
  Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.
  És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?
  Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
  Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;
  Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!

  Cseke, 1831. december 29.

  "1. ti-a-bi 2009.08.29. 19:03 Majd elmondjuk a felvidéki nemzettestvéreinknek." Ezen kívül valami konkrétum? Padlás szindroma ez is mint minden!”
 • 1. ti-a-bi 2009. augusztus 29. 19:03
  „Olyan ez, mint a többi amit csináltak: NA JÓL VAN EZEN IS TÚL VAGYUNK!
  VICC. SZÉGYEN.
  Valamit tenni is kéne kedves elvtársak! Teli van veletek a padlás.

  Majd elmondjuk a felvidéki nemzettestvéreinknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közzétették a pótfelvételi ponthatárokat

Közzétették a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárokat a felvi.hu honlapon. Több mint 12 ezren… Tovább olvasom