Zabhegyező Olvas

2014.12.03. 08:54

Sun-Mi Hwang: Rügy

Sun-Mi Hwang egyszerű és igényes nyelvezetével tette zseniálissá ezt a történetet.

Szerző: Sun-Mi Hwang
Cím: Rügy
Kiadó: Athenaeum
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 128

Legalább tíz éve nem olvastam igazi mesét. Igazi alatt értem a klasszikus értelemben vett mesét, amelynek szereplői között akad gonosz, hős, mártír és a végén van tanulság. A mai híg irodalomban nagy az esélye annak, hogy sok középkategóriás olvasmánnyal találkozzunk, így igazi felüdülés, ha egy remekművel összefutunk. Örömmel írom, hogy Sun-Mi Hwang története egy zseniális tanmese.

Még a mese előtt érdemes néhány szót szólnom a koreai írónőről, aki a tyúkról írt történetével vált világszerte ismertté. Sun-Mi Hwang élettörténete is hasonlóan melengetheti az olvasó szívét, mint a Rügy című könyve. Szegény családból származott, ezért nem járhatott középiskolába, ám egy tanár, odaadta neki egy osztályterem kulcsát, s Ő bejárhatott oda könyveket olvasni. Később sikerült mégis beiratkoznia, kreatív írás szakon diplomázott, majd a doktori iskolát is elvégezte, aztán a Seoul Institute of the Arts egyetem irodalom karának adjunktusa lett. 1995 óta közel 30 könyve jelent meg különböző műfajban, ám írói pályájának nagy áttörését a „The Hen Who Dreamed She Could Fly" című meséjével érte el.

A tojós kis tyúkocska, aki Rügynek nevezte el magát, kényelmetlenül forgolódik a ketrecben, szabadságra vágyik, az udvaron akar élni, de onnan kiutálják. A kiközösítés eredményeképpen a mezőre kényszerül, ahol valóra válik nagy álma: kikölthet egy tojást. No, nem a sajátját, de ettől lesz igazán érzelemdús a történet. Egy vadkacsa tojását költi ki, majd neveli fel saját gyermekeként, millió megpróbáltatást elviselve. Sejthető, hogy a fő motívum az anyává válás, s az azzal járó szépségek és nehézségek tömkelege.

Sun-Mi Hwang egyszerű és igényes nyelvezetével tette zseniálissá ezt a történetet. A valósághű, fájdalmas igazságokat olyan gyönyörűen tálalja, hogy szem nem marad szárazon. Rügy egy végtelenül egyszerű teremtés, akinek minden cselekedetén mosolyra húzott szájjal ámulhatunk. Minden sornak súlyos mögöttes jelentése van, amelyen érdemes elgondolkodni, olvasás közben megpihenni, belegondolni, bólogatni. Mese ez itt anyaságról, önfeláldozásról, szeretetről, ragaszkodásról, kirekesztettségről, kínokról, örömökről, életről és halálról.

A történetet kiegészítő illusztrációk nagyon szépen illeszkednek az egyébként gyönyörű könyvbe. Fényes lapjaival, nem szokványos méretével igazi ajándékként szolgálhat a vásárlók körében. A megvásárlást erősen segíti a borítókép, de beszédes a cím is. Lesznek bizonyára, akik a kép láttán, némi humort is beleképzelnek majd a történetbe, ám azok csalódottan érnek a mese végére. Nem lesz itt humor, csak a csupasz valóság. Egyszerre illik gyerekek és felnőttek kezébe, vegyétek hát meg, s olvassátok el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!