Korsókra fel!

2022.02.14. 07:18

Életre kelt a győri sörcsapoló - videó

Könnyedén mozgatható és kezelhető sörcsapolót álmodott, majd valósított meg négy gépészmérnök fiatalember. A csapat folyamatosan fejleszti a szerkezetet, miközben „bebocsátást nyertek” az egyik hazai bank támogatottjai közé. Terveik szerint idén nyártól pénzre tudják váltani ötletüket.

Szeghalmi Balázs

Blahó Balázs és Kozma Tamás folyamatosan fejleszti társaikkal az automata sörcsapolót. Fotó: Csapó Balázs

  • „A rendelésfelvételt, a csapolást, a fizetést és a számlanyomtatást 15 másodpercre lehet csökkenteni akkor is, ha többtucatnyian várakoznak a korsókra” – mondja saját fejlesztésű, könnyen mozgatható sörcsapolójáról négy gépészmérnök fiatalember.
  • A győri székhelyű csapat folyamatosan finomítja a szerkezetet, miközben az egyik hazai bank startuptámogatottjai lettek.
  • Az új sörcsapoló már bemutatkozott egy győr-belvárosi pubban, fővárosi sörfesztiválon és bécsi csapatépítő tréningen is.

„Saját tapasztalatunk adta a koncepciót. Az egyik fesztiválon közel órát álltunk sorban azért, hogy sörhöz jussunk. Amikor az ember koncertre megy, a barátaival akar lenni és élvezni a zenét. Hasonló a helyzet a sportmeccsekkel. A szünet tíz perc, sokan igyekeznek a büféhez félidőben. A kiszolgálás azonban itt is jóval továbbtart. Sokan még meg se kapták az italukat, ám a pályán újra pattog a labda” – kezdte Blahó Balázs, a győri sörös start up alapítója. A négy gépészmérnök fiatal (Balázs mellett Kozma Tamás, Széles Dániel, valamint a cseh Michal Marcinko alapítók alkotják a csapatot) villámgyorsan a tettek mezejére lépett tavaly nyáron. Csapatukat immáron tapasztalt mentor, Erki Szabolcs is erősíti.

 

 

„A rendelésfelvételt, a csapolást, a fizetést és a számlanyomtatást 15 másodpercre lehet csökkenteni, akkor is, ha több tucatnyian várakoznak a korsókra” – hallottuk Kozma Tamástól. „A csaposok, büfékben dolgozók tehermentesítése az egyik fő érvünk. Amikor nagyüzem van – a Szigeten egy hét alatt egymillió korsó sör fogy –, akkor az alap világos sört bárki egyszerűen fizetheti és csapolhatja magának. A személyzet így koncentrálhat a bonyolult rendelésekre, koktélok, fröccsök, tömény italok keverésére” – magyarázta Blahó Balázs. A kisalföldi start up tagjai szerint egyedül a hordók cserélésekor van szükség emberi erőre. „Azon dolgozunk, hogy a rendszer láncban működjön, több hordót lehessen egymásra kötni. Készítünk applikációt, így nyomon követhető lesz, mennyi sör van a hordókban, hány liter fogyott, milyen bevétellel számolhat aznap a tulaj” – hallottuk Kozma Tamástól.

 

Blahó Balázs, Kozma Tamás és Deé János (b-j) sörrel a kezükben meséltek a tapasztalatokról. Fotó: Csapó Balázs

„Két fontos mérföldkő előttünk áll. Egyrészt alkoholt csak 18 év feletti személy vehet, másrészt a sör habja okozhat gondot. Mindkét esetben már egyről a kettőre léptünk. A habot például a pohár megdöntése nélkül kezeljük, egyre jobb eredménnyel” – mondta Blahó Balázs. Győrben a Lima Pubban debütált a gép – egy este alatt közel 70 korsót töltött meg –, majd a fővárosban, a Szabadság téri sörmustrán is többek tetszését elnyerte. „Értékes észrevételeket kaptunk. Az egyik vendégünk mondta: szívesen látná, ahogy folyik a sör a pohárba. A második készülékünket ezen vélemény figyelembevételével építjük. Júniustól tesszük fizetőssé a rendszert. Bízunk benne, hogy hamarosan megkeressük az első forintokat” – búcsúzott Blahó Balázs.

 

„Van benne lehetőség”

 

„A Limában eddig egyszer dolgozott a fiatalok sörcsapolója. Akkor az újdonság erejével hatott, ám hosszú távon is van benne lehetőség. Főleg kiemelt időszakokban érzem a gép létjogosultságát, de aki nem akar a pult előtt sok időt tölteni azért, hogy kortyoljon a ház söréből, utóbbi vendégek számára állandóan hasznos lehet” – mondta Deé János, a győri pub társtulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!