Közélet

2022.01.23. 15:57

Novák Katalinnal ünnepelték a magyar kultúra napját Sopronban - fotók

Novák Katalin volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Kálvin Kör, és a Luther Szövetség soproni szervezeteinek közös magyar kultúra napi rendezvényén az ünnepi szónok. Az államfőjelölt „Ami a miénk” címmel tartott személyes hangvételű előadást szombaton a Liszt-központban.

Bódvai Ildikó

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én írta meg a Himnuszt Szatmárcsekén, s ez a nap 1989 óta a magyar kultúra jeles dátuma. A három soproni keresztény civil szervezet 1996 óta közösen ünnepli himnuszunk születésnapját. Ebből az alkalomból hagyományosan a magyar közélet egyik jeles képviselőjét kérik fel, hogy a magyarság és a kereszténység témakörében tartson előadást. Az idei programon nagy szeretettel köszöntötték a korábban családokért felelős minisztert, aki ősszel a Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete lett, majd néhány hete államfőjelölt.

 

Novák Katalin „Ami a miénk” címmel tartott személyes hangvételű ünnepi előadást. Beszédében a családok és a nemzeti identitás fontosságát, a magyar kultúra éltető erejét, és sokszínűségét hangsúlyozta. Azt mondta, a magyar kultúra napján, nem kizárólag a magyar műveltség nagyjaira emlékezünk. Ezen a napon a mindennapi életünk és magas kultúránk találkozását is ünnepeljük. Azt a csodát, hogy az emberi élet legapróbb, talán említésre sem méltó rezdüléseiből az inspirált alkotó katartikus művet tud teremteni. Kultúránkat nem csak művészetünk teszi magyarrá. Része mindaz, amit ezer év szokássá formált. Nekünk, magyaroknak, akiknek fontos az élet továbbadása, fontos, hogy megmaradjunk, sőt hosszú távon gyarapodjunk is, azért kell a kultúra, mert ebből meríthetünk erőt, energiát a mindennapokhoz.

 

Kölcsey Himnuszáról azt mondta, az a magyar fájdalom, a magyar remény és áhítat. Elválaszthatatlan tőlünk. „Ateista rezsimek is csak addig merészkedtek, hogy szövege helyett inkább csak a zenéjét engedték játszani. De a diktatúra éveiben nagyapáink, szüleink, s mi magunk, csukott szájjal is tudtuk énekelni: Isten, áldd meg a magyart! Ebben a mondatban, ebben a vágyban mindannyian egyesülhetünk.”

Előadása végén európai szerepünkről beszélt. Emlékeztetett, tőlünk nyugatra keveset ismernek a magyar szellemről. Erősíteni kell a magyar öntudatot, Közép-Európa más nemzeteivel együtt küldetésünk, hogy ne engedjük veszni azt, ami a Nyugatban a miénk is. Novák Katalin az 1921-es  soproni népszavazásra utalva köszönt el a hallgatóságtól. "Ki tudná jobban, hogy mit jelent akarni azt, ami magyar, a soproni polgároknál? Tanítsák hát a hűséget a magyarhoz ezután is gyermekeiknek, unokáiknak, nekünk, minden magyarnak."

 

A Liszt-központban megtartott rendezvényen Brummer Krisztián, a KÉSZ soproni elnöke köszöntötte az ünneplőket. Fellépett a Szilágyi Miklós karnagy vezette Fidelissima Vegyeskar, akik 26 éve, a kezdetektől résztvevői a közös ünnepségnek. Most is olyan aktuális műveket adtak elő, amik kapcsolódnak a magyarság és a kereszténység témaköréhez. Pataki András Jászai Mari-díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója Nagy László Havon delelő szivárvány című művéből szavalt részleteket. Szarka László, a Soproni Kálvin Kör elnöke a három keresztény szervezet korábbi közös ünnepeiről, a reformátusok soproni megjelenéséről és szerepükről is beszélt. A Luther Szövetség képviseletében Pelikán András lelkész köszönte meg Novák Katalinnak, hogy elfogadta a meghívásukat.

 

Az ünnepségen Csiszár Szabolcs soproni alpolgármester, valamint Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is részt vett. Barcza Attila köszöntőjében a kultúra megtartó erejét, közösségformáló és építő szerepét hangsúlyozta. Azt mondta, a kultúra gyarapít, erőt ad, reménységet a jövőre és tenni akarást a jelenben. Nemzeti himnuszunkat egy kálvinista magyar költő, Kölcsey Ferenc írta, egy katolikus zeneszerző, Erkel Ferenc zenésítette meg, de a nagyvilág magyarságának minden közössége, minden hívő és nem hívő magyar magáénak érzi. Nemzeti himnuszunk egy értékrend szerinti szövetség, amely a megmaradás útján tartja a nemzetet. A képviselő hozzátette, a közéletben, a politikában ezt a szövetséget érvényesítik akkor, amikor megvédik a magyar családokat, az otthonokat, amikor támogatják a gyermekeket nevelőket, az otthonteremtőket, az időseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!