Carlo Volpéval beszélgettünk

2021.12.25. 16:28

Szicíliai hagyományok karácsony idején Mosonmagyaróváron

Carlo Volpe, az Óvártej Zrt. igazgatója, a mosonmagyaróvári cserkészcsapat vezetője tizenhét évvel ezelőtt érkezett Szicíliából Magyarországra. A karácsony legfontosabb üzenetéről és a két ország ünnepi hagyományairól beszélgettünk.

Ollári Gergely

Fotó: Csapó Balázs

– Ez az ünnep arról szól, hogy a jó Isten velünk van, és Jézust küldte el hozzánk a földre. Lejött hozzánk a mennyországból, hogy később majd minket is felvigyen a mennyekbe. Ez gyakorlatilag olyan, mint egy lift. A célunk nekünk, embereknek, hogy ennek a liftnek a gombját majd egyszer mi is megnyomjuk, és felmenjünk vele a mennyekbe.

– Szicíliából érkezett Magyarországra, Mosonmagyaróváron él családjával. Mennyiben mások itt a karácsonyi szokások? 

– Sok az egyezés, hiszen mindkét nemzet keresztény. A legfontosabb a közös családi ünneplés. A hagyományok Olaszországban tartományonként is változnak, ami közös, az a szenteste, és hogy mindenki az éjféli szentmisére igyekszik. Illetve hogy másnap, karácsony napján a családok közösen mennek a templomba. Találkoznak még akkor is, ha távol élnek egymástól.

– Olaszországban is korán feldíszítik a települések karácsonyfáit? 

– Nálunk a karácsonyfa nem olyan nagy jelentőségű, mint Magyarországon. Ha jól emlékszem, Rómában a Szent Péter téren, a ’80-as évek elején állították fel az első karácsonyfát. Olaszországban betlehem van mindenütt. A családoknál, intézményeknél, és december elején készítik el őket. Szicíliában december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén kezdik el készíteni a betlehemet, amit aztán ki is helyeznek mindenhova. De a kis Jézus csak december 24-én éjfélkor kerül be a jászolba.

– Ön szerint milyen a tökéletes karácsony? 

– A karácsonyi asztalnál mindig van hely. Külön székeken vannak a gyermekek, a vendégek, és mindig vannak plusz- székek, jelezve, hogy mindig van hely az ünnepi asztalnál. Haza szoktam utazni Szicíliá- ba, de most a kisgyermekek miatt édesapám érkezik majd hozzánk két hétre. A tökéletes karácsonyt a béke jellemzi, a mindennapi negatív gondolatainkat ilyenkor félretesszük, és közösen, együtt ünneplünk.

– Hogy látja, a fiatalok is értik az ünnep lényegét? 

– Évről évre jobban, de azért minden évben el kell ismételni számukra. Ilyenkor van lehetőségünk arra, hogy elmélkedjünk egy kicsit az elmúlt tizenkét hónapról. Arról, hogy éppen mi történt velünk, mit tettünk és miért, és hogy miben tudjuk javítani a személyes kapcsolatainkat, valamint az Istenhez fűződő viszonyunkat. A karácsony egy újjászületés. Milyen szép is ez! Megszületett a kis Jézus, és mi magunkban is egy kicsit újjászületünk ilyenkor.

– Év végén az ember mindig fogadalmakat tesz. Terveket, célokat állít ön is maga elé? 

– Karácsonytól már egyre tovább van világos, ahogy megyünk a tavasz és a nyár felé. Ezzel azt is várjuk, hogy egyre naposabb legyen az életünk. Bízunk Istenben, aki a napot adja nekünk. Mindennap legyünk érte hálásak. Fontos, hogy a régi célokat mindig vegyük elő, és fogadjuk meg őket újra. Mert nem mindig sikerül elsőre. A legfontosabb viszont az, hogy mindig van rá lehetőségünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!