Nagy család apró csodákkal

2021.12.25. 10:57

A hétgyermekes Kelemen család minden évben odaadóan készül a szeretet ünnepére Sopronban

A hétgyermekes Kelemen család minden évben odaadóan készül a szeretet ünnepére. Kelemenné Horváth Brigitta mesélt arról, hogy élik meg közösen az ünnep adta csodákat.

Papp Fanni

A hétgyermekes Kelemen családban Benjamin, Dávid, Bianka, Renáta, Kristóf, Flóra és Petra várja a karácsonyi csodát, közben mindenki szorgosan készülődik. Fotó: Máthé Daniella

Fotó: dezsier1

A gyermekek boldogan, csillogó szemekkel várják a karácsonyi csodát. Ez a Kelemen családban sincs másképpen, ahol Benjamin, Dávid, Bianka, Renáta, Kristóf, Flóra és a legkisebb gyermek, Petra várja a Jézuska megérkezését. Az édesanya, Kelemenné Horváth Brigitta betekintést engedett az életükbe, és elmesélte, hogyan készülnek a szeretet ünnepére, milyen hagyományokat alakítottak ki a családjukban.

Mindenkinek egy kívánság

– A szent ünnep minden évben nagy dolog nálunk. Mindenkinek egy kívánsága lehet, a férjemmel pedig próbáljuk ezeket megadni nekik. Az ünnepek előtt a gyerekek leírják vagy lerajzolják, hogy mit szeretnének. A nagyobbaknak konkrét kívánságaik szoktak lenni, a kicsik pedig azt a „trükköt” is bevetik, hogy mindent kivágnak a reklámújságokból, és várják, hogy mit kapnak meg – tért ki az ajándékra Brigitta. Hozzátette, a legnagyobb fiú, Dávid tizenkét éves, és talán ez az utolsó olyan karácsony, amikor még mindenki hisz a Jézuskában. Az édesanya azt is elárulta, a gyerekek szemében mindig látszik a boldogság. Évről évre akad olyan, aki az ajándékbontás előtt gondosan megszámolja a csomagokat, hogy megbizonyosodjon róla, mindenkinek megérkezett-e.

Érezni a szeretetet

Nagy családban még több szeretet rejlik, ezt mi sem mutatja jobban, mint ahogy a gyermekek viselkednek egymással. Látszik a szeretet közöttük, ahogyan a nagyobb testvérek odaadóan gondoskodnak a kisebbekről.

– Mint minden családban, nekünk is megvannak a szokásaink. A karácsonyfa meglepetés nekik, így december 23-án este állítjuk fel a fát a férjemmel, hogy reggel erre keljenek a gyerekek. A szentestét édesanyámnál töltjük, ide érkeznek az én testvéreim is. Ilyenkor együtt van az egész család, majd este, mire hazamegyünk, már megérkezik a Jézuska, és megkezdődik a „banzáj” – mondta az édesanya. A gyerekek elfecsegték, hogy sokat játszanak együtt és társasozással töltik az estét.

Anya nem idegeskedik

A családban sok kis szorgos kezecske segít a készülődésben Brigittának. – Nem szoktam idegeskedni az ünnepek miatt. Céltudatosan megyek vásárolni, tudom, honnan mi kell. A gyermekeim tejcukorérzékenyek, erre oda kell figyelnem. Az ünnepekkor természetesen nálunk is vannak sütemények, amiket négy nappal korábban kezdek el sütni. Mindig akad olyan gyerek, aki szívesen segít ebben is, de közös családi program a mézeskalács-díszítés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!