Addig új szerződést kell kötniük

2021.12.14. 18:31

A biztonsági földgázkészletből látják el a győri fogyasztókat december 21-ig

A győri távhőszolgáltató szerződött földgázkereskedője a mai nappal mondta fel a szerződést.

Forrás: Pixabay

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a GYŐR-SZOL Zrt. által ellátott felhasználók távhőszolgáltatásának biztosítása érdekében a győri távhőszolgáltató számára lehetővé tette, hogy december 21. 6:00 óráig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) ilyen esetekre elkülönített biztonsági földgázkészletéből lássa el fogyasztóit. Az átmeneti időben a távhőtermelő a jogszabályban meghatározott szabályozott díjat köteles fizetni a stratégiai készletből felhasznált földgázért - írja a MEKH.

A hír hallatán megkerestük Endrődi Péter kabinetfőnököt, a Győr-Szol Zrt. igazgatóságának elnökét, aki lapunknak elmondta, hogy a győri távhőszolgáltató szerződött földgázkereskedője , a Global NRG Zrt. december 14-én 6:00 órától mondta fel a földgázkereskedelmi szerződést. A MEKH a távhőszolgáltatásról szóló törvény rendelkezései alapján hivatalból indított eljárás keretében határozatot hozott a földgázforrás nélkül maradó győri távhőszolgáltató ideiglenes ellátásáról.

- A megfelelő hivataloknak leadtuk a jelzést, hogy tegnapi naptól nincsen gázkereskedőnk. Ezek alapján, kaptunk arra lehetőséget hogy a stratégiai tartalékból piaci áron vásárolhassunk a következő hét napban gázt, azaz december 21-ig. A rendelkezésre álló hét nap alatt a új földgázkereskedelmi szerzősét kell kötnünk. Most várjuk az ajánlatokat, amennyiben kapunk megfelelőt, az eljárást lefolytatva megvizsgáljuk, hogy milyen feltételekkel tudjuk a jövőre nézve elfogadni. Amennyiben nem találunk ez alatt a idő alatt kereskedőt, meglátjuk milyen további lehetőségeink vannak - fogalmazott Endrődi Péter.

A Győr-Szol Zrt.-nek két lehetősége van: vagy gázkereskedőt talál, vagy állami beavatkozásra lesz szükség. - Tudomásunk szerint ezt az átmeneti hét napot nem lehet meghosszabbítani. Ez egy olyan egyedi eset az elmúlt éveket és az energiaárrobbanást is figyelembe véve, hogy folyamatosan kapcsolatban vagyunk a kormányzattal, az energiahivatallal és a megfelelő szervekkel. Meglátjuk,mit hoz a jövő - mondta a győri távhőszolgáltató igazgatóságának elnöke. 

Hangsúlyozta, hogy az átállásból a fogyasztók semmilyen változást nem érzékeltek, és nem is fognak. - A távhőszolgáltatás olyan szolgáltatás, aminek mindig működnie kell. Nem lesz egy otthonban sem hideg a radiátor, ugyanannyiért és ugyanolyan szolgáltatást kapnak a fogyasztók, ahogyan az elmúlt időszakban. Minden győri háztartásban meleg lesz, mert ha mi nem állunk helyt, az állam biztosítja a szolgáltatást.  Tehát december 21. után is lesz távhőszolgáltás, csak az a kérdés ki lesz a kereskedő, és hogy a Győr-Szol Zrt. tudja-e a piaci áron vásárolt gázt finanszírozni, vagy kapunk-e hozzá bármilyen anyagi állami támogatást - fejtette ki.

A Győr Szol Zrt. korábban elfogadta a szerinte jogszerű szerződésmódosítást, amit a közgyűlés is megszavazott, majd 48 óra gondolkodási időt kért a gázkereskedő, aki végül felmondta a szerződést. - Kártérítési igénnyel fogunk élni, ennek volumenét elkezdtük számszerűsíteni. A napokban kommunikálni fogjuk mi az a kárigény, amivel élni fogunk. De a legfontosabb, hogy nincsen veszélyben a győri távhőszolgáltatás -emelte ki Endrődi Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!