450 négyzetméteren

2021.12.08. 13:04

227 millióból épül tájközpont Dunaszigeten

Pályázati támogatással épül Dunaszigeten, a Pisztráng Kör Egyesület kezelésében lévő ökoparkban egy 450 négyzetméteres tájközpont, mintegy 227 millió forintból.

Fotó: Kovács Viktor

Az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a magyar állam társfinanszírozásával tájközpont épül Dunaszigeten, mintegy 227 millió forintból. A projekt annak az átfogó koncepciónak a része, amely Szigetköz–Csallóköz természeti örökségének gondozását célozza meg. A programban részt vesz a Szigetköz Natúrpark Egyesület, valamint Kimle önkormányzata is. A kezdeményezés kiemelten fontos célja az ökoturizmus és a környezetvédelmi oktatás fejlesztése a térségben.

– A Pozsony megyei önkormányzat keresett meg bennünket, hogy legyünk partnerek a dunacsúnyi látogatóközpont megvalósításában. A dolog lényege, hogy a határ két oldalán hasonló projekt valósuljon meg. Kimle turistaszálláshelyet alakít ki az egykori önkormányzati épület tetőterében, a Szigetközi Natúrpark Egyesület eszközbeszerzést hajt végre a helyi központ programjaihoz, Dunaszigeten pedig a tájközpont és annak interaktív kiállítása épül fel. A tervek szerint a kivitelezés 15 hónapig tart, vagyis jövő szeptember végére készül el az épület – részletezte a terveket Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület elnöke.

Több mint két évtizedes tapasztalat

A Pisztráng Kör Egyesület immár 23 éve foglalkozik környezeti neveléssel és turisztikai programok szervezésével.

– A kajak- és kenutúrák mellett programjaink állandó része a környezeti nevelés, az élőhelyfelmérés, a hulladékgyűjtő és folyótisztító napok szervezése, a biokertészkedés oktatása. Egyszóval minden, ami azt a célt szolgálja, hogy harmóniában tudjunk élni a természettel.

Négy évszakos lesz az ökopark

A tájközpont már csak azért is hatalmas előrelépés a Pisztráng Kör életében, mert az épület télen is használható lesz, vagyis mostantól nemcsak a nyári szezonban, hanem egész évben tarthatunk foglalkozásokat.

– Különleges, interaktív ki- állítás lesz az alsó szinten, felül pedig saját fejlesztésű ökotársasjátékokkal játszhatnak a gyerekek. A játék keretében egy adott állatfaj életét követhetjük nyomon, például a vizáét az ikrából való kikeléstől a tengerbe való visszaúszásig, a méhekét, az északi pocokét vagy több vonuló madarunkét. De lesz ökobarkácsolás is, itt méh- vagy rovarhotelt, madáretetőt készíthetnek a résztvevők, melyeket aztán haza is lehet vinni – sorolta Fűzfa Zoltán.

A kinti programok is folytatódnak

– A különféle túrák mellett terménynapokat is tartunk majd, itt például őshonos gyümölcsökkel – például az alma- vagy a körtefélék – ismerkedhetnek meg a látogatók. A felhasználásuk mellett a hozzájuk kötődő népi hiedelmekről is lehet hallani. Egyszóval átfogó ismereteket kínálunk az adott témában. Rengeteg gyógy- és fűszernövény is van az ökoparkban, melyeken keresztül akár egész tájegységeket tudunk bemutatni az érdeklődőknek. A részletes programok kidolgozása folyamatban van – tette hozzá a Pisztráng Kör Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!