Emberség

2020.01.16. 06:24

Robotkarokat fejlesztenek gyerekeknek Győrben

Évekig alig kaptak támogatást a fiatal vállalkozók Győrben, nehezen indult, ám már „pörög” a kisalföldi start up élet. A komoly életjeleket mutató győri kezdő vállalkozások közül most azt mutatjuk be, amelyben az ötlet végtelen empátiával „vegyül”.

Szeghalmi Balázs

Vas Alexa Zsófia idei fő célja, hogy a protézist kisgyerekek közreműködésével tesztelhessék. Fotó: Májer Csaba József

Fotó: MAJER CSABA JOZSEF

Több mint ígéretes

Az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező győri vállalkozásokat jelentős hazai bank, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a StartITup Győr Egyesület közös inkubátor-programmal támogatja. Az átlagosnak nem nevezhető „robotkar-tervet” a győri start up közösség életre hívó „motorjai”, Szabó Krisztián és Tüske Tamás is több mint ígéretesnek tartja.

Segíteni az embereken

Az angol nevében is árulkodó „Low-cost Robotics” olyan olcsó, 3D-nyomtatott robotkezeket fejleszt végtaghiányos gyerekek számára, amely könnyíti az életüket. Az Iparkamarában „főhadiszállást” találó tehetséges trió „csapatkapitánya”, Vas Alexa Zsófia a Széchenyi-egyetem gépészmérnök hallgatója. „Sokáig orvos szerettem volna lenni, de nem bírom a vért. Így indultam a mérnökszakma felé, ám a küldetéstudat maradt bennem, hogy segítsek az embereken” – kezdte Alexa, aki az érettségi előtt kezdett foglalkozni robotkarok tervezésével.

Vas Alexa Zsófia és egyik csapattársa, Povlács Belián olyan robotkarokat fejleszt, amelyek révén jelentősen javulna a végtaghiányos gyerekek életminősége. Fotó: Nagy Gábor

Ne legyen megfizethetetlen

Először a „Nők a Tudományban” egyesületben ismerkedett, majd mélyült el a protézisek világában. Nem volt 20 éves, amikor az önállóság útjára lépett, s egyedül fejlesztette tovább a saját protézis prototípusát. „Biológiából és programozásból folyamatosan képezzük magunkat, a győri gépészmérnöki kar jó választás volt, hisz a modellezésben kulcsfontosságúak a mérnöki ismeretek” – mondta Alexa.

Az egyetemista tudatosságáról sokat mond: a kisalföldi megyeszékhelyen sem volt hajlandó kiadni a kezéből a projektet. „Elfogadom mások tanácsait, ötleteit. Hiszek azonban abban, hogy az általunk fejlesztett protézist olcsón dobjuk a piacra. Így olyan gyerekek számára is elérhetővé válna, akiknek nem tehetősek a szülei” – hallottuk. Alexa és társai, Povlács Belián és Kovács Tamás a cél érdekében spórolnak a költségeken, a logójukat is maguk tervezték, hogy minél több forrás maradjon a fejlesztésre.

Teszt gyerekekkel

„Kezdetben a csuklóízület nélküli gyerekekre fókuszáltunk, de most már az összes fejlődési rendellenességre igyekszünk megfelelő protézist biztosítani. Fontos szempont, hogyha a gyerek kinövi vagy eltöri a robotkart, az újért nem kell százezreket fizetni. Orvosokkal konzultálunk, a protézis bétaverzióját remélhetőleg idén már teszteljük a kicsikkel. Azon vagyunk, hogy minden törvényi kötelezettségnek megfeleljünk és a egy-két éven belül rendelhető legyen a protézis webshopról” – közölte Vas Alexa Zsófia.

Azok a gyerekek, akik kisiskolásként tanulják a protézis használatát, felnőttként jóval eredményesebbek lesznek a protézis viselésében, hisz fiatalon sokkal könnyebb bármit elsajátítani, mint „öreg fejjel”.

Vas Alexa Zsófia idei fő célja, hogy a protézist kisgyerekek közreműködésével tesztelhessék. Fotó: Májer Csaba József (Széchenyi-egyetem)

Érzékenyítés a Vasember öklével

A győri egyetemista nem csupán a minél tökéletesebb protézisre koncentrál, hanem az ügy szemléletformáló hatására. „Az érzékenyítés jegyében olyan műkarokat is piacra dobnánk, amelyekkel az ép gyerekek szolidaritást vállalnak sérült társaikkal. Ők a Vasember vagy Amerika kapitány `öklét´ húznák fel, hogy az iskolai közösség empatikusan közelítsen a végtag nélküli osztálytárs felé” – búcsúzott Vas Alexa Zsófia. Ha ez sikerülne, nagy győzelmet aratna a hétköznapi hősökből álló „csipet-csapat”.

A fiatalokból álló győri csapat a munkában hisz a siker felé vezető úton. Fotó: Nagy Gábor

Ide kattintva tekinthetik meg a Low-cost Robotics Facebook-oldalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!