Majdnem oda veszett a család mindene

2019.12.30. 07:09

Pusztító tűz Nagyszentjánoson – minden szobát ellepett a füst, beborított a korom

Hibás konnektor, elektromos zárlat, tűz és kis híján megsemmisült a ház, amiért hosszú éveken át dolgozott a nagyszentjánosi család. A tűzoltók szerint bő tíz percen múlt, hogy nem égett porrá az otthon. A dráma karácsony előtt történt, most már az újrakezdésre gondolnak.

Szeghalmi Balázs

Percek

„Alig hetvenöt percig nem voltunk itthon, a fiúnkért mentem Győrbe. Mire hazaértünk, leírhatatlan füst gomolygott szerte a házban. Láttam, hogy a tűz forrása a konyhából eredt, ahol a hűtőtől kezdve több elektromos készülék volt. Próbáltam lenyomni a biztosítékot, de nem jutottam el az óraszekrényig. Akkorra volt a füst, hogy végül három tűzoltó gázmaszkban kapcsolta le az áramot. A falak mindenhol 90 és 100 fok között izzódtak” – elevenítette fel a szörnyű pillanatokat Ország Józsefné Csilla, aki a férjét 10 éve balesetben vesztette el.

A tűzoltók szerint 10-15 percen múlt, hogy meg sikerült menteni az emeletes házat. Amikor a Kisalföld munkatársa meglátogatta az önhibáján kívül bajba jutott családot, még mindig olyan szag terjengett mindenhol, mintha húsfüstölőben jártunk volna.

Befogadták őket a barátok

„Az összes szobában mindent az alapoktól kezdtünk, a konyhában az ablakokat is cserélni kellett. Amennyire lehet, igyekszünk eltüntetni a tűz nyomait és festünk minden helyiséget” – vette át a szót a családfő, Boros László. Apró szerencse a szerencsétlenségben, hogy a férfi munkahelyén január 6-án indul újra a termelés, így az év végi ünnepeket, 2020 első napjait a családi ház helyreállítására tudják fordítani.

„Reggeltől estig dolgozunk. A tűz után és karácsony idején nagyszentjánosi barátaink fogadtak be minket. Nem tudunk ezért eléggé hálásak lenni nekik. Senkivel ne történjen hasonló, mint velünk, de ha ne adj isten mégis, ránk is számíthatnak majd a bajba jutottak” – hallottuk Boros Lászlótól.

A nagyszentjánosi férfi és felesége eddig is közösségi ember volt a faluban, alapító tagjai a helyi polgárőrségnek, az asszony önkéntes munkájáért díszpolgári címet kapott. Amennyit segítettek eddig szűkebb pátriájukon, most visszakapják ezt az élettől. „Óriási lelki erőt ad, hogy a településen rengeteg ember keresett minket és biztosítottak a segítségükről” – mondta meghatottan Ország Józsefné Csilla.

Boros László párjával, Csillával és közösen nevelt fiúkkal, Tamással az egyik szobában, amit teljesen ellepett a korom. Vakolás után hamarosan festhetik a helyiséget.

Küzdelmek

Az emberi hozzáállást a gázszolgáltató munkatársától és a biztosító kárfelmérőjétől kevésbé tapasztaltak. „Amióta megvan a házunk, felelősségteljesen fizettük a biztosítást az otthonunkra. Ehhez képest amikor a kárfelmérő itt járt, szinte mindenre annyit mondott, hogy ezt is, meg azt is ki lehet tisztítani. A biztosítóval folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, egyelőre nem döntöttek, korrekt hozzáállást várunk tőlük.

A gázszolgáltató munkatársa úgy akarta leszerelni a gázórát, hogy a tűzoltók mondták neki: erre nincs szükség. Amennyi kár ért minket, érthetően nem lett volna felesleges 200 ezer forintunk a gáz újra beüzemelésére. Szerencsére végül eltekintettek az óra leszerelésétől” – közölte Ország Józsefné Csilla, majd megmutatta azt a 22 ezer forintos csekket, amit már kiszámlázott a szolgáltató a gázcső plombálásáért.

Visszaköltözés

„Bár továbbra is nehéz napok állnak előttünk, túl vagyunk a sokkon. Úgy tervezzük, hogy január közepén visszaköltözünk az otthonunkba” – búcsúzott Boros László. A nagyszentjánosi családot lapunk alapítványa 200 ezer forinttal támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!