Látunk-e még jegesmedvét?

2019.09.27. 19:10

Diákok tüntettek Győrben a klímavédelemért – videó, fotók

Győrben másodszor, a világon harmadszor tartottak globális klímasztrájkot, diákjaink a megyeháza előtt tüntettek traszparensekkel, hogy felhívják a figyelmet az ökológiai katasztrófára. Mit akarnak? Változást. Mikor akarják? Most – szólt a hangszóróból.

Laczó Balázs

Fotó: H. BARANYAI EDINA

„Jogom van a jövőhöz!”

Mintegy százan gyűltek össze, főleg tinédzserek a megyeháza előtt a Fridays For Future nemzetközi mozgalom égisze alatt tartott III. Globális Klímasztrájkon. Mottókat készítettek kartonokra, azok csak gyűltek és végül felvonult velük a békés tüntető csapat a téren. „Láttál-e már jegesmedvét? Ha így folytatjuk, nem is fogsz.” „Nincs másik Föld”, „Jogom van a jövőhöz!”. A főszónokok waldorfos diákok voltak, Szabó Réka és Borbély Virág Fruzsina örömét fejezte ki a sok résztvevő miatt. Szabó Réka mondta: az a szülő, aki állítja, hogy mindent megtesz a gyerekéért, s közben nem változtat szemléletén, az nem mond igazat.

Óriási mozgalom

A fiatalok rendezvényét támogató Reflex Környezetvédő Egyesület nevében Lajtmann Csaba emlékeztetett a fiatalok sztrájkjának elindítójára: egy svéd lány – a 16 éves Greta Thunberg – egyszemélyes tüntetése tavaly augusztus óta óriási mozgalommá nőtte ki magát. Az idei klímahéten utcára tóduló 10 milliók számával csak a baj, hogy milliárdok még nincsenek az utcán – vélekedett.

 

3-4 fokos hőmérséklet emelkedés várható

Felidézte, hogy párizsi egyezményben az országok elkötelezték magukat: a globális felmelegedést másfél és 2 fok között kell tartani, hogy világunk még élhető maradjon. Egy tanulmány pedig azt taglalja, hogyha 2 fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, az azt jelenti, hogy a hőségriadók száma megháromszorozódik, mindezzel összevetve hát szomorú, hogy a New-York-i klímacsúcson megjelent országok azt vetítik előre: vállalásaik alapján 2100-ra 3-4 fokos lesz a hőmérséklet emelkedés. „A jó hír, hogy tudjuk, mit kell tenni, jó hír az is, hogy ezt egyre többen mondják, a rossz pedig, hogy mégsem tesszük” – szögezte le.

 

 

Címkék#videó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!