megemlékezés

2020.12.14. 17:24

Hűség napja Kópházán- fotók

Kópházán a Fidesz Kópházi Szervezete helyezett el koszorút a település történelmi emlékparkjában az 1921. évi népszavazás kópházi Hűségemlékműjénél.

Tudósító

Az 1921.évi népszavazáson Kópháza horvát nemzetiségű lakossága 70 százalékkal támogatta a magyar nemzethez való tartozást. A Nemzeti Összetartozás Évében különösen fontos erről az eseményről megemlékezni itt, Kópházán, ahol elődeink Magyarországhoz, a Szent Koronához akart tartozni, példát mutatva hűségből, hazaszeretetből – mondta Firtl Mátyás, Sopron és térsége korábbi országgűlési képviselője.

A történelmi esemény méltó rangját – az 1922. évi 29. törvénycikket követően – az első Orbán-kormány adta meg 2001-ben, a 80. évfordulón azzal, hogy a Hűség Napjává nyilvánította a népszavazás napját, és – minden, a népszavazásban részt vett településnek – így Kópházának is – méltó emlékhely állításáról gondoskodott – tette hozzá.

Összességében a 89,52 százalékos összrészvétel mellett, 65,08 százalékos szavazott Magyarországra, 34,92 százalék Ausztriára. A nyolc faluban Magyarországra Nagycenken, Fertőbozon és Kópházán szavaztak többségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában