Káprázatos felvételek

2020.07.08. 19:30

Éjszakai világító felhőket kapott lencsevégre olvasónk Kismegyer mellől – videó, fotó

Olvasónk, Dr. Horváth András felvételei.

Tudósító

„Hajnalban egy viszonylag ritka légköroptikai jelenség volt jól megfigyelhető. Ennek magyar neve: „éjszakai világító felhő”, de többnyire csak az „NLC” (noctilucent cloud) rövidítéssel hivatkozzák.

Ma hajnalban rendkívül erős volt a jelenség.

A fényképet Kismegyer mellől egy tarlóról készítettem, és 10 fotóból raktam össze. Összesen 125 foknyi szélességű részt mutat. A képen látszik a szabadhegyi TV-torony, a víztorony, jobb oldalt meg a Kismegyer határában levő mobil átjátszó oszlop, köztük az Ipari Park fényei.

A videót a Széchenyi István Egyetemen levő webkamerám 2:30 és 4:30 közt készített képeiből fűztem össze. Ezen a révfalui víztorony a legfeltűnőbb tereptárgy. Remekül látszik, milyen hullámok, áramlatok vannak a felsőlégköri vízpárában.

A jelenség oka, hogy néha a normál felhők magasságánál jóval fentebb, 80 km körüli légköri rétegekbe is kerül fel vízpára. Az ez által szórt napfény ilyenkor nyáron, amikor a Nap nem merül mélyen a horizont alá, érdekes világítónak tűnő felhőket eredményezhet, ha szerencsénk van.

Ilyen észlelésére még 1-2 hétig van esély: a napnyugta utáni órákban északnyugaton, a napkelte előtti órákban északkeleten, a látóhatár közelében. Érdemes tehát felnézni még pár napig ezt keresve. A fotók és videók nem tudják visszaadni a hangulatot, amit ezek a sejtelmes fényű és furcsán, lassan hullámzó felhők adnak” – írta a látványos felvételek mellé olvasónk, Dr. Horváth András egyetemi docens.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában