Éljenek a Katalinok!

Címkék#tudosito_KO

Igaz a nap nem ragyog fényesen, de a lelkekben melegség árad szét: ma van Katalin napja.

Tudósító - Márkus Hilda


Székesfehérvár sok mindenről híres koronázó város. Nekem - mint bennszülőttnek - még a legkedvesebb szoborja: Kati néni.

Az a Kati néni aki régen híres liba- és kacsafertályait árulta a fehérvári piacon. Nagyon finomra, porhanyósra tudta sütni ez a felsővárosi parasztasszony eme finom portékáját!

A piaci napok csak vele voltak teljesek. Érdekes megoldású, négy kerekű kocsiján tolta ínycsiklandozó sültjeit a piacra. Egy meghatározott útvonalon aladt mindig. REggel frissebben haladt útján, délután már fáradtabban, de bűszkén! Hiszen elfogyott egy szálig a városiak kedvenc csemegéje: a fertályok. Gyönyörű pirosra, ropogósra, szaftosra sütött finomságok! Annak idején még én is megkóstoltam. Mondhatom: soha nem felejtem el azokat az ízeket.

Fotó: Márkus Hilda

Fotó: Márkus Hilda

Sok sok éven keresztül messze városokból csak azért jöttek a fehérvári piacra, hogy Kati néni fertályából egyenek egy jót! Szóval híres asszony volt már életében is!

Mikor már nem tolta kedvenc négykerekű kocsiját hanem a másik világon folytatta eme foglalatosságát Székesfehérvár polgármestere gondolt egyet, s szavazásra bocsátotta, hogy emeljünk szobrot mindenki Kati nénijének.

Fotó: Márkus Hilda

Fotó: Márkus Hilda

Természetesen az egész város egy emberként értett vele egyet!! Kocsis Balázs szobrászművész el is készítette Kati néni életnagyságú szobrát. Következett a kérdés: hol álljon? Nem volt egyszerű a kérdés megválaszolása sem. Itt is a város lakói döntöttek: Álljon ott Kati néni, ahol mindig is közlekedett, tehát a régi piacról amerre haza felé tartott. Ott is van felállítva mindenki nagy örömére. Szereti Kati nénit mindenki: gyermek, turista, felnőtt! Sőt: csodaerőt, varázslatot is tud a mi Kati nénink! Egy egy arra járó turista, vagy iskolába menő gyermek, ha jót akarnak az napra, megfogják Kati néni orrát! Ezért olyan fényes! Általában teljesíti is a jót kívánók kérését! Nem egy diáktól hallottam már, hogy ötöst kapott!! Ez csak természetesen Kati néninek köszönhető!

Ma, Katalin napján a Fejér Megyei Hírlap fő oldalán én köszöntöttem a város Katalinjait, természetesen Kati néni szobránál!

Éljenek a Katalinok, boldog névnapot kívánok nekik!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában