Természeti kincseink

2009.08.25. 15:06

Kinek szépség kinek szörnyeteg

Egyelőre nem tudok elszakadni szüleim házától – persze csak a blog kedvéért – hiszen a következő írásom témáját is a szülői ház lakói szolgáltatják.

A tikkasztó melegben nem tudtam aludni ezért gondoltam kinézek az udvarra, hátha hoz egy kis felfrissülést nekem. Persze számoltam vele, hogy gyorsan, sokat kell majd felfrissülnöm, mert a szúnyogsereg nem engedélyez majd többet.

Amíg a szúnyogok irtásával foglalatoskodtam, egy sötét folt lomha mozgására lettem figyelmes. Felkapcsoltam a villanyt, amivel végképp megpecsételtem szúnyogokkal vívott harcom kimenetelét.

Akkor már sejtettem a mozgásból, hogy egy békával lesz dolgom. A villanyfény alatt megpillantottam a kertek egy jellegzetes lakóját, a zöld varangyot. A békákkal kapcsolatosan sajnos nagyon erősen élnek az előítéletek, melyek alaptalanok. A népi hiedelemben minden földön kúszó, mászó állatot az alvilággal hoztak összefüggésbe. Igaz én sem csókolgatnám őket, de nem szeretem mikor egyetlen megoldásként a „tapossa laposra" eljárást ismerik az emberek. Az egyik legfontosabb szerepe a kertben, hogy tizedelje a szúnyogokat. Azt nem mondhatom, hogy a légynek sem árt, de nem fog bántani sem minket sem családtagjainkat. Valójában nagyon védtelen állatokról van szó. Bőrében nagyon sok méregmirigyet találunk, ami azért messze van a halálos adagtól, de kellemetlen bőrirritációt okoz, ha például a szembe kerül. Sosem felejtem Linda kutyánkat, aki előszeretettel fogdosta a varangyokat a kertben és ennek eredményét prüszkölve és habzó szájjal tudatta velünk.

A zöld varangy mellett ismert a barna varangy, mely ritkább a kertekben, inkább tavak mentén találkozhatunk vele. A békák közül érdekes még az ásóbékánk, mely a laza talajba ássa be magát. A jellegzetes „unk-unk" hangokról lehetnek felismerhetők az unkák. Hazánkban a sárga - és a vörös hasú unka él. Említésre méltók még az ún. bajuszos békák is melyeket arról ismerhetünk fel, hogy a szemük vonalában fekete csíkot viselnek. A legismertebb békánk pedig a tavak mentéről jók ismert kecskebéka.

A hazai béka fajok mindegyike védett, törvényes oltalom alatt áll. Így semmiképpen sem szabad bántani, elpusztítani őket. Ha nagyon irtózunk, tőlük lapáttal elvihetjük őket távolabbi helyre. 

A zöld varangy mellett ismert a barna varangy, mely ritkább a kertekben inkább tavak mentén találkozhatunk vele. A békák közül érdekes még az ásóbékánk, mely a laza talajban ássa be magát. A jellegzetes „unk-unk" hangokról lehetnek ismerősök az unkák. Hazánkban a sárga - és a vörös hasú unka ismert. Aztán meg kell említeni még az un. bajuszos békákat is melyeket arról ismerhetünk fel, hogy a szemük vonalába fekete csíkot viselnek. A legismertebb békánk pedig a tavak mentéről jók ismert kecskebéka.

A hazai béka fajok mindegyike védett, törvényes oltalom alatt áll. Így semmiképpen sem szabad bántani, elpusztítani őket. Ha nagyon irtózunk, tőlük lapáttal elvihetjük őket messzebb tőlünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!