Természeti kincseink

2009.08.25. 15:06

Kinek szépség kinek szörnyeteg

Egyelőre nem tudok elszakadni szüleim házától – persze csak a blog kedvéért – hiszen a következő írásom témáját is a szülői ház lakói szolgáltatják.

A tikkasztó melegben nem tudtam aludni ezért gondoltam kinézek az udvarra, hátha hoz egy kis felfrissülést nekem. Persze számoltam vele, hogy gyorsan, sokat kell majd felfrissülnöm, mert a szúnyogsereg nem engedélyez majd többet.

Amíg a szúnyogok irtásával foglalatoskodtam, egy sötét folt lomha mozgására lettem figyelmes. Felkapcsoltam a villanyt, amivel végképp megpecsételtem szúnyogokkal vívott harcom kimenetelét.

Akkor már sejtettem a mozgásból, hogy egy békával lesz dolgom. A villanyfény alatt megpillantottam a kertek egy jellegzetes lakóját, a zöld varangyot. A békákkal kapcsolatosan sajnos nagyon erősen élnek az előítéletek, melyek alaptalanok. A népi hiedelemben minden földön kúszó, mászó állatot az alvilággal hoztak összefüggésbe. Igaz én sem csókolgatnám őket, de nem szeretem mikor egyetlen megoldásként a „tapossa laposra" eljárást ismerik az emberek. Az egyik legfontosabb szerepe a kertben, hogy tizedelje a szúnyogokat. Azt nem mondhatom, hogy a légynek sem árt, de nem fog bántani sem minket sem családtagjainkat. Valójában nagyon védtelen állatokról van szó. Bőrében nagyon sok méregmirigyet találunk, ami azért messze van a halálos adagtól, de kellemetlen bőrirritációt okoz, ha például a szembe kerül. Sosem felejtem Linda kutyánkat, aki előszeretettel fogdosta a varangyokat a kertben és ennek eredményét prüszkölve és habzó szájjal tudatta velünk.

A zöld varangy mellett ismert a barna varangy, mely ritkább a kertekben, inkább tavak mentén találkozhatunk vele. A békák közül érdekes még az ásóbékánk, mely a laza talajba ássa be magát. A jellegzetes „unk-unk" hangokról lehetnek felismerhetők az unkák. Hazánkban a sárga - és a vörös hasú unka él. Említésre méltók még az ún. bajuszos békák is melyeket arról ismerhetünk fel, hogy a szemük vonalában fekete csíkot viselnek. A legismertebb békánk pedig a tavak mentéről jók ismert kecskebéka.

A hazai béka fajok mindegyike védett, törvényes oltalom alatt áll. Így semmiképpen sem szabad bántani, elpusztítani őket. Ha nagyon irtózunk, tőlük lapáttal elvihetjük őket távolabbi helyre. 

A zöld varangy mellett ismert a barna varangy, mely ritkább a kertekben inkább tavak mentén találkozhatunk vele. A békák közül érdekes még az ásóbékánk, mely a laza talajban ássa be magát. A jellegzetes „unk-unk" hangokról lehetnek ismerősök az unkák. Hazánkban a sárga - és a vörös hasú unka ismert. Aztán meg kell említeni még az un. bajuszos békákat is melyeket arról ismerhetünk fel, hogy a szemük vonalába fekete csíkot viselnek. A legismertebb békánk pedig a tavak mentéről jók ismert kecskebéka.

A hazai béka fajok mindegyike védett, törvényes oltalom alatt áll. Így semmiképpen sem szabad bántani, elpusztítani őket. Ha nagyon irtózunk, tőlük lapáttal elvihetjük őket messzebb tőlünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!