Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Kéretlen éjszakai hívások – mi a teendő?

Éjszakai és hajnali telefonhívásoktól szenved egy fiatal soproni nő. Az ismeretlen telefonáló bár letiltotta számának kijelzését, a rendőrség így is kiderítheti a zaklató személyét.

– Több napon keresztül tizenegy alkalommal hívott fel számkijelzés nélkül egy ismeretlen férfi a mobiltelefonomon, a leglehetetlenebb éjszakai, kora hajnali időpontokban is – fogott történetébe a fiatalasszony. – Fogalmam sincs, ki lehet, de alpári stílusban kiabál a kagylóba, s ha ki van kapcsolva a készülékem, mocskolódó üzeneteket hagy a hangpostámon. A szövegeiben viszont nem utal arra, hogy valamit is elkövettem volna az ő sérelmére, tulajdonképpen semmivel nem indokolja a zaklatást. Nagyon idegesít ez a helyzet, s legfőképpen az zavar, vajon meddig folytat(hat)ja ezt a becsmérlést?

– Személyiségi jogok miatt magánszemélynek nem adhatják ki a mobilszolgáltatók a hívók adatait, még a zaklatókét sem – tudtuk meg Honyák Árpádtól, a Nemzeti Hírközlési Hatóság Piacszabályozás Felügyeleti Igazgatóság első emberétől. – A mobilszolgáltatók ugyanakkor rendelkeznek olyan technikával, amely beazonosítja az illetőt, még akkor is, ha számkijelzés nélkül használja a mobilját. Ilyen esetben a sérelmet szenvedő félnek a rendőrséghez kell fordulnia, mert az eljárás során a mobilszolgáltató együttműködik a hatósággal.

– Zaklatás vétségéért akár két év szabadságvesztéssel is büntethető a telefonáló – közölte Nagy Ernő alezredes, a kapitányság bűnügyi osztályvezetője. – Ugyanakkor a rendőrség csak akkor kezdeményez eljárást, ha rendszeres és tartós a háborgatás, továbbá ha a szöveg erőszakos, illetve közveszéllyel való fenyegetést vagy megfélemlítést tartalmaz. Az említett esetben megtörtént a feljelentés, felvesszük a kapcsolatot a mobilszolgáltatóval. Akkor, ha ezen cselekményeket valaki házastársa, élettársa vagy nevelése, felügyelete alatt álló személy ellen követi el, abban az esetben már 3 év börtönnel sújtható.

Olvasóink írták

 • 5. Csetneky 2009. november 04. 21:24
  „globarizsa

  Tényleg baromság, amit írtál. De szerencsére magad is észrevetted. Ez jó.”
 • 4. globarizsa 2009. november 04. 17:04
  „Csetnekynek: a lopás és a gyilkosság is bűntény. Most akkor a tolvajokat ne büntessük addig, amíg gyilkosok közül egy is szabadlábon van? Ez b@romság...”
 • 3. Csetneky 2009. november 03. 15:51
  „egysoproni_

  Valóban nem örülnék. Elsőre kikapcsolnám éjszakára a telefonomat. Ha ez nem segít, megváltoztatnám a számomat. De előtte megbeszélnék egy randit az illetővel és lehet, hogy a találkozás után nem kellene számot váltanom, mert sikerülne lebeszélni a hívogatásról.
  Egyébként mi a helyzet a kábítószer terjesztőkkel?”
 • 2. egysoproni_ 2009. november 03. 12:28
  „1. Csetneky!
  A <moderálva> kiven veled! Ez a cikk messze nem a kábszer terjesztőkról szól! A másik! Ha zaklatják az illetőt akkor tegyen feljelentést amit joggal tesz meg. Te sem örülnél ha felhivogatna valaki és elküldene melegebb éghajlatra és édesanyád is üdvözölnék.”
 • 1. Csetneky 2009. november 03. 10:50
  „Ez ám a komoly bűntény! A kábítószer terjesztőkkel mi a helyzet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségügyi központ épül

Mintegy 22 millió forintból egészségügyi központot alakítanak ki Sopronhorpácson. Tovább olvasom